Campionii Europei la consumul excesiv de zahăr

Campionii Europei la consumul excesiv de zahăr românii

Campionii Europei la consumul excesiv de zahăr, depăşind cu mult limitele impuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt …românii.

Mâncăm, în medie, 30 de kilograme pe an, iar consecinţele sunt dezastruoase: diabetul zaharat este tot mai prezent, iar obezitatea afectează inclusiv copiii. Specialiştii atrag atenţia că zahărul este ascuns în majoritatea produselor de pe piaţă sub diferite denumiri.

În laboratoarele Facultăţii de Chimie Alimentară din Galaţi, cercetătorii au analizat mai multe alimente pe care le găsim frecvent pe mesele românilor şi au ajuns la o concluzie îngrijorătoare. Zahărul este ascuns în majoritatea mancărurilor şi băuturilor pe care le cumpărăm.

Iaurtul şi cerealele care conţin cacao, conţin şi ele mult zahăr.

Dr. ing. Gabriela Ploscuțanu, asistent Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor: „Iaurtul cu fructe conţine aproximativ 10 grame de zahăr pe porţie, pe o sută de grame, în timp ce iartul simplu are un conţinut de trei grame.”

Pe etichetele alimentelor zahărul apare sub 50 de denumiri – susţin cercetarorii – iar pentru cumpărători este tot mai greu de depistat. Substanţa se găseşte în pâine, mezeluri şi chiar în covrigii săraţi.

Potrivit unui studiu realizat de Biroul Roman de Audit Transmedia, 55 la sută dintre cei intervievaţi

afirmă că sunt atenţi la echichete atunci când îşi cumpără mâncare.

Andrei Badiu, medic nutriționist: „Avem nevoie din ce în ce mai mult de zahăr şi nu ne dăm seama. Mâncăm o ciocolată sau o prăjitură şi a doua zi avem nevoie de încă una şi încă una… Se creşte doza ca la un drog.”

Consumul de zahăr este asociat, spun medicii, cu diabetul, obezitatea şi afecţiunile cardiace. Statisticile Ministerului Sănătăţii spun că 9,8 milioane români au probleme cu greutatea şi grav este că numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18 la sută în ultimii 10 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.