Când bugetul este secătuit de niște secături – taxa pe produsele cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei

Când sărăcia este singura creștere reală. Când nu vor să umble la cheltuieli, ba dimpotrivă, le cresc făcându-și partea lor din partea ta, politicienii născocesc noi și noi impozite, prefăcându-se că mor de grija sănătății populației!

Iată ultimele bârfe în materie de taxe, aflăm de la Dl. Victor Pițigoi pe site ziarecom


”Guvernul ar urmă introducă o taxa pe produsele cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei, respectiv pe sare, zahăr şi grăsimi, începând cu 1 ianuarie 2018.

Deşi s-a anunţat PSD ia această măsură, pentru a proteja sănătatea românilor, mi se pare cu ochi şi cu sprâncene fapul partidul caută disperat noi surse de finanţare la buget, după ce singur le-a desfiinţat pe cele vechi, prin „programul de guvernare” ştiţi al cui.

Dar atenţie, nu e ca la fumat, care dăunează sănătăţii în totalitatea lui.

La sare, zahăr şi grăsimi, numai excesul dăunează. În anumite limite, zahărul e util prin conţinutul sau glucidic fără de care n-ar creşte normal copiii, grăsimile sunt şi ele utile ca nu ajungi un slăbănog şi chiar sarea îşi are rolul ei, din vreme ce nu există organism pe care natura însăşi nu-l fi dotat cu sare, încă de la naştere.

Dacă întradevăr partidul s-a gândit la sănătatea românilor, logic ar fi nu-i taxeze la grămadă şi pe cei care consumă alimentele respective în limite rezonabile, ci numai pe cei care fac abuz de zahăr, sare şi grăsimi.

Dar cum? Unde este criteriul conform căruia o anumită cantitate este normală, iar alta excesivă? Anunţurile televizate ne avertizează cât de dăunător este excesul, dar niciunul nu este în stare explice concret ce anume înseamnă exces.

Şi, chiar dacă ar explica, întreb cum ar proceda ANAF când ar trebui -l lase neimpozitat pe unul care a servit o linguriţă cu dulceaţă şi -l ardă cu accizele pe altul care a înfulecat întreg borcanul?

Se vede cât de acolo ideea este nepragmatică, iar impresia de improvizaţie descurajează. Simt se repetă aceleaşi măsuri înjghebate la repezeală, care se anunţă azi, se dezmint mâine, se reformulează poimâine şi până la urmă aflăm o majorare de salarii din iulie 2017 se amână pentru ianuarie 2018, dar se aplică din martie 2018.

În opinia mea, dacă PSD va reuşi şi pună în practică această iniţiativă, n-are cum proceda decât global. Adică sănătăţii îi dăunează numai excesul, dar taxa se va aplică la întreg cuantumul, pentru n-ai cum defini ce-i exces şi ce-i altceva. Impresia este pe iniţiator l-a durut în cot de sănătatea populaţiei, dar i-a ars buza mai înşface o taxa din buzunarul romanului.

Implicaţiile sunt mai multe decât apar ele la prima vedere. Dacă aplici o taxa pe zahăr, ea se resfrânge implicit la preţul tuturor dulciurilor: bomboane, ciocolată, prăjituri, îngheţată, cozonac, băuturi răcoritoare şi încă multe altele.

Aproape zice asemenea acciză ar avea efecte mai diversificate în buzunarul consumatorului decât chiar acciza pe benzină.

Grăsimile sunt şi ele conţinute în majoritatea produselor alimentare, iar sarea, deşi în cantităţi foarte mici, nu lipseşte din aproape niciun produs, de la pâine şi până la pastramă sau murături.

Bizară la prima vedere, ideea de a încasa de la populaţie o asemenea acciză mi se pare cel puţin cinică. Spre deosebire de discutatul impozit global pe gospodărie sau de taxa pe solidaritate care par afecteze numai partea mai înstărită a populaţiei, taxa pe zahăr, sare şi grăsimi este în stare stoarcă bani din fiecare buzunar, chiar şi al celui mai sărac consumator.

Pe scurt, oricine mănâncă plăteşte automat accize, pentru , oricât de dăunător ar fi excesul, alimente fără sare, zahăr şi grăsimi nu cred există la market.

Şi din nou întreb, nu vi se pare cinic? Nu-i o sfidare taxezi toată populaţia, sub pretext -i aperi sănătatea? Şi cine o apară? Cel care n-a reuşit stăpânească vaccinarea contra rujeolei, care nu-şi reînnoieşte parcul de ambulanţe, cel în spitalele căruia mişună gândacii?

Tot cinic mi se pare şi faptul pui romanul scoată taxa din buzunar fără ca măcar simtă a plătit accize la produse, ci convins a dat banii pe ce a cumpărat: pâine, bomboane şi ulei.

N-am nicio îndoială PSD a făcut calcule exacte. Ştie romanul înghite taxa mai uşor decât alte impozite vizibile, sumele i se par relativ mici şi nu bagă de seama plăteşte zi cu zi şi ceas cu ceas, conform proverbului care spune picătură cu picătură face marea.

Deocamdată, taxa pe sare, zahăr şi grăsimi este abia în faza de intenţie. Iniţiativa legislativă n-ar fi încă elaborată. Dar chiar şi aşa, este îngrijorătoare nu atât prin ea însăşi, cât prin semnalul pe care îl da privind disperarea partidului de a cauta bani din piatră seacă şi încercarea de a cosmetiza de fiecare dată eşecul prin bunele sale intenţii, precum aceea ne-ar proteja sănătatea pe care noi singuri n-am şti cum ne-o protejăm, până nu plătim ceva accize.”