Când bugetul este secătuit de niște secături – taxa pe produsele cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei

Când sărăcia este singura creștere reală. Când nu vor să umble la cheltuieli, ba dimpotrivă, le cresc făcându-și partea lor din partea ta, politicienii născocesc noi și noi impozite, prefăcându-se că mor de grija sănătății populației!

Iată ultimele bârfe în materie de taxe, aflăm de la Dl. Victor Pițigoi pe site ziarecom


”Guvernul ar urmăintroducă o taxa pe produsele cu impact negativ asuprasănătăţiipopulaţiei, respectiv pe sare, zahărşigrăsimi, începând cu 1 ianuarie 2018.

Deşi s-a anunţat PSD iaaceastămăsură, pentru a protejasănătatearomânilor, misepare cu ochi şi cu sprâncene fapul partidul caută disperat noi surse de finanţarela buget, după ce singur le-a desfiinţat pe cele vechi, prin „programul de guvernare” ştiţial cui.

Dar atenţie, nu e cala fumat, caredăuneazăsănătăţiiîn totalitatea lui.

Lasare, zahărşigrăsimi, numai excesul dăunează. În anumite limite, zahărul e util princonţinutulsau glucidic fără de care n-ar creşte normal copiii, grăsimilesuntşi ele utileca nu ajungi un slăbănogşi chiar sareaîşi are rolul ei, din vreme ce nu există organism pe carenaturaînsăşi nu-l fi dotat cu sare, încă de lanaştere.

Dacăîntradevăr partidul s-a gânditlasănătatearomânilor, logic ar fi nu-i taxeze lagrămadăşi pe cei careconsumă alimentele respective în limite rezonabile, ci numai pe cei care fac abuz de zahăr, sareşigrăsimi.

Dar cum? Unde este criteriul conform căruia o anumită cantitate este normală, iar altaexcesivă? Anunţurile televizate ne avertizeazăcât de dăunător este excesul, dar niciunul nu este în stare explice concret ce anume înseamnă exces.

Şi, chiar dacă ar explica, întreb cum ar proceda ANAF când ar trebui -l lase neimpozitat pe unul care a servit o linguriţă cu dulceaţăşi-l ardă cu accizele pe altul care a înfulecatîntreg borcanul?

Se vede cât de acolo ideea este nepragmatică, iar impresia de improvizaţiedescurajează. Simtserepetăaceleaşimăsuriînjghebatelarepezeală, careseanunţă azi, sedezmintmâine, sereformuleazăpoimâineşipânălaurmăaflăm o majorare de salarii din iulie 2017 seamână pentru ianuarie 2018, dar seaplicădinmartie 2018.

În opinia mea, dacă PSD vareuşişipunăînpracticăaceastăiniţiativă, n-are cum procedadecât global. Adicăsănătăţiiîidăunează numai excesul, dar taxasevaaplicălaîntreg cuantumul, pentru n-ai cum defini ce-i exces şi ce-i altceva. Impresia este pe iniţiator l-a durutîncot de sănătateapopulaţiei, dar i-a ars buzamaiînşface o taxadin buzunarul romanului.

Implicaţiilesuntmaimultedecâtapar ele laprima vedere. Dacă aplici o taxa pe zahăr, easeresfrânge implicit lapreţul tuturor dulciurilor: bomboane, ciocolată, prăjituri, îngheţată, cozonac, băuturirăcoritoareşiîncămulte altele.

Aproape zice asemenea acciză ar avea efecte maidiversificateîn buzunarul consumatoruluidecât chiar acciza pe benzină.

Grăsimilesuntşi ele conţinuteîn majoritatea produselor alimentare, iar sarea, deşiîncantităţi foarte mici, nu lipseştedin aproape niciun produs, de lapâineşipânălapastramăsaumurături.

Bizarălaprima vedere, ideea de a încasa de lapopulaţie o asemenea accizămisepare cel puţincinică. Spre deosebire de discutatul impozit global pe gospodăriesau de taxa pe solidaritate carepar afecteze numai parteamaiînstărită a populaţiei, taxa pe zahăr, sareşigrăsimi este în stare stoarcăbanidin fiecare buzunar, chiar şial celui maisăracconsumator.

Pe scurt, oricine mănâncăplăteşte automat accize, pentru , oricât de dăunător ar fi excesul, alimente fărăsare, zahărşigrăsimi nu cred existăla market.

Şidin nou întreb, nu vi separe cinic? Nu-i o sfidare taxezi toatăpopulaţia, sub pretext -i aperi sănătatea? Şicine o apară? Cel care n-a reuşitstăpânească vaccinarea contra rujeolei, care nu-şireînnoieşte parcul de ambulanţe, cel în spitalele căruiamişunăgândacii?

Tot cinic misepareşi faptul pui romanulscoatătaxadin buzunar fărăcamăcarsimtă a plătit accize la produse, ci convins a datbanii pe ce a cumpărat: pâine, bomboane şi ulei.

N-am nicio îndoială PSD a făcut calcule exacte. Ştieromanulînghitetaxamaiuşordecât alte impozite vizibile, sumele i separ relativ mici şi nu bagă de seamaplăteşte zi cu zi şi ceas cu ceas, conform proverbului care spune picătură cu picătură face marea.

Deocamdată, taxa pe sare, zahărşigrăsimi este abia înfaza de intenţie.Iniţiativalegislativă n-ar fiîncăelaborată. Dar chiar şiaşa, este îngrijorătoare nu atâtprineaînsăşi, câtprin semnalul pe careîldaprivind disperarea partidului de a cautabanidinpiatrăseacăşiîncercarea de a cosmetiza de fiecare datăeşeculprin bunele saleintenţii, precum aceea ne-ar protejasănătatea pe care noi singuri n-am şti cum ne-o protejăm, până nu plătim ceva accize.”

Articolul precedentO rețetă rapidă însă, ce-i bun îngrașă!… Spaghetti cu sos de smântână şi şuncă
Articolul următorFabio Aru a câştigat etapa a 5-a a Turului ciclist al Franţei
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno