Când coronavirusul nu mai este altceva decât …cireașa de pe colivă…!


…Tu poate te plângi că nu poți ieși din casă pe stradă, în parc, la plajă ori în club, aiurea…

Impunerea bruscă a unui blocaj de 21 de zile în India pentru a opri răspândirea coronavirusului a aruncat viețile a milioane de copii în haos.

Un reportaj cutremurător realizat acolo unde coronavirus nu mai este altceva decât cireașa de pe colivă…  Jurnalista

Zeci de mii de oameni apelează zilnic la elicoptere, în timp ce milioane de copii merg la culcare flămânzi când țara se închide pentru a lupta împotriva pandemiei.

Cu 472 de milioane de copii, India are cea mai mare populație de copii din lume, iar activiștii spun că blocajul a afectat aproximativ 40 de milioane de copii din familii foarte sărace.

Acestea includ cei care lucrează la fermele și pe câmpurile din zonele rurale, precum și copiii care lucrează ca ambulanți în orașe, vând baloane, pixuri și alte ornamente la semafoare.

pofta buna daca ai ce mânca
grup de micuti iau masa, câd au ce…

Sanjay Gupta, directorul Chetna, o organizație caritabilă din Delhi, care lucrează cu muncitori și copii ai străzii, spune că cele mai grele lovituri sunt date milioanelor de persoane fără adăpost care locuiesc în oraș – pe stradă, sub un pasaj sau pe străzi înguste și alei.

„Tuturor li sa spus să rămână acasă în timpul blocajului. Dar despre copiii străzii? Unde merg?” întreabă el.

Conform unei estimări, Delhi are peste 70.000 de copii ai străzii. Gupta susține însă că numărul este într-adevăr mult mai mare.

Și acești copii, spune el, sunt de obicei foarte independenți.

„Ei caută propriile lor mijloace de supraviețuire. Aceasta este prima dată când au nevoie de asistență.”

„Dar nu sunt în sistem și nu sunt ușor de contactat, în special în circumstanțele actuale. Asistenții noștri de caritate nu se pot deplasa dacă nu au o casă de curățat”, spune el.

Și pașii sunt greu de realizat, deoarece organizațiile de caritate precum Chetna nu sunt considerate servicii esențiale.

Deci, spune Gupta, au folosit metode inovatoare pentru a rămâne în contact cu copiii.

„Mulți dintre acești copii au telefoane mobile și, deoarece, în general, stau într-un grup, le trimitem mesaje sau videoclipuri TikTok despre cum să se protejeze și ce măsuri trebuie să ia.”  (Oare asta le rezolvă foamea?)

Există rapoarte despre copiii îngrijorați care vorbesc despre părinții lor care își pierd locul de muncă, se întreabă cum vor plăti chiria acum sau de unde ar putea primi banii pentru a cumpăra rațiile minime de hrană?

Așadar, nu le-au rămas copiilor decât să aibă grijă de ei înșiși și unii de alții între ei.

Într-unul dintre aceștia, un băiat care locuiește pe stradă spune: „Uneori, oamenii vin și ne dau mâncare. Nu am idee cine sunt, dar este foarte puțin. Putem mânca doar o dată la două-trei zile.

mi-e foame!
mi-e foame!

Din cauza interdicțiilor, spune el, nici măcar nu pot merge să ia apă sau lemne de foc. „Nu știu cum putem supraviețui așa? Guvernul trebuie să ne ajute”, spune el.

Autoritățile spun că oferă ajutor: Comisia Delhi pentru Protecția Drepturilor Copilului a distribuit mâncare copiilor de pe stradă și familiilor vulnerabile din capitala indiană.

În multe alte orașe, administrațiile locale și organizațiile de caritate au distribuit, de asemenea, produse alimentare copiilor și persoanelor fără adăpost.

Dar amploarea problemei este descurajantă.

Gupta spune că, deoarece este un blocaj complet, guvernul trebuie să se asigure că toți copiii sunt hrăniți cu trei mese pe zi.

Apoi, există ceea ce el descrie drept „copii invizibili, cei care trăiesc departe de drumurile principale, în zone care nu sunt ușor accesibile”. … „Sunt mii dintre aceștia și încă nu îi ajungem”, spune el.

Și nu sunt doar cei săraci care sunt afectați. Alții se confruntă, de asemenea, cu anxietate pe fondul stresului de la interdicții.

De fapt, un serviciu de asistență telefonică de urgență funcțional nonstop pentru copii, furnizat de guvernul indian, a înregistrat o creștere uriașă a numărului de apeluri zilnice de când a început blocada, pe 24 martie.

În primele șapte zile de interdicții, numărul Childline India Foundation – 1098 (zece-nouă-opt) – a primit în jur de 300.000 de apeluri față de media săptămânală de 200.000.

Linia de asistență, care funcționează în 569 din cele 718 districte ale Indiei și 128 de stații de tren, răspunde la mii de apeluri zilnice privind abuzul asupra copiilor, violență împotriva copiilor și cazuri de fugă sau copii dispăruți.

Acum, spun oficialii, sute de apeluri zilnice sunt întrebări despre pandemie.

Apelanții, care sunt fie ei înșiși copii sau un adult care solicită, cer uneori mâncare, dar cei mai mulți doresc să cunoască simptomele infecției sau unde pot primi ajutor medical dacă se infectează.

Mulți copii, de asemenea, sună să vorbească despre anxietățile sau temerile lor despre Covid-19.

Activistul pentru drepturile copilului, Bharti Ali, spune că unii copii mai mari sunt îngrijorați, deoarece sunt blocați în mijlocul examenelor școlare majore și nu există claritate despre ce se va întâmpla în continuare.

Cei de sub 14 ani sunt îngrijorați, spune el, pentru că „părinții au intrat în acest mod de a nu se atinge, de a nu-l atinge pe copil, de a-și spăla mâinile, de a folosi un dezinfectant” și sunt curioși și încearcă să-și dea seama ce se întâmplă.

Dr. Preeti Verma, membru al Comisiei de stat pentru protecția drepturilor copiilor din Uttar Pradesh, spune că unii copii citesc și aud continuu despre coronavirus, așa că, chiar dacă au doar o tuse minoră sau răceală, se tem că au primit deja infecția.

„S-au bucurat în primele zile, deoarece a fost o pauză de la școală și de la teme, dar acum, pe măsură ce blocajul continuă și numărul infecțiilor crește în India, mulți încep să se îngrijoreze.

Acum sunt blocați acasă, izolați de prieteni și de societate în general, așa că încep să dea semne de plictiseală și chiar de panică”.

În această situație, spune dr. Verma, responsabilitatea părinților a crescut, ei trebuie să vorbească cu copiii și să-i asigure.

Întorcându-ne la cei flămânzi, pe aceștia nimeni nu va reuși vreodată să le ostoiască foamea și să-i salveze de la moartea prin înfometare, deoarece fiind așa de mulți, doar mobilizarea armatei i-ar putea ajuta.

Astfel de cazuri nu sunt doar în India, în țările africane nici nu mai vorbim, acolo mor zilnic mii de copii pe zi, dar…

…până și în țările pretins civilizate și bogate. Peste tot în lume se moare de foame în număr impresionant, cui îi pasă? Cum îi pasă?

După cum se vede în tabelul de mai jos, realizat pe worldmetters, doar astăzi au murit de foame 24.000 de oameni:

foamete
cât se consuma și câti mor de foame

Un alt tabel ne arată date impresionante privind cauzele morții în lume, ele privesc perioada de la 1 ianuarie 2020 și până astăzi:

de ce mor oamenii
statistica morții

În vremea aceasta mii de copii fac nazuri la mâncare, la jucării, la haine sau se întristează că nu pot ieși la joacă afară…

Să mai vorbim și de cum se comportă unii adulți? Să vedem și cât cheltuie umanitatea pe lucruri inutile în loc să salveze vieți?

De asta, această foarte grea încercare, pandemia, poate fi o bună ocazie să medităm și să ne dăm seama cine suntem, ce suntem, cum suntemcum ar trebui să fie cei de lângă noi dacă am avea nevoie de ajutor și, mai ales, cum ar trebui să fim noi acum și întotdeauna.

Vă doresc nu …bună izolare… ci o bună deschidere a inimii și a minții.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.