Când este recomandat RMN-ul? Ce este o investigaţie imagistică cu un aparat de rezonanţă magnetică?

Când este recomandat RMN-ul? Care sunt avantajele RMN-ului 3T? Dr. Macovei Tinel, medic specialist radiologie şi imagistică medicală, Hyperclinica MedLife Constanţa, răspunde la aceste întrebări şi da exemple concrete în care pacienţii sunt diagnosticaţi corect cu ajutorul RMN-ului.

Când este recomandat RMN-ul? Care sunt avantajele RMN-ului 3T? Dr. Macovei Tinel, medic specialist radiologie şi imagistică medicală, Hyperclinica MedLife Constanţa, răspunde la aceste întrebări şi exemple concrete în care pacienţii sunt diagnosticaţi corect cu ajutorul RMN-ului.

Ce este o investigaţie imagistică cu un aparat de rezonanţă magnetică?  – Este una dintre modalităţile pe care noi le folosim pentru a ajuta la diagnosticarea unor boli. Pe lângă rezonanţa magnetică se mai foloseşte şi computer tomografia, radiografia şi ultrasonografia sau ecografia, dar rezonanţa magnetică este cea mai nouă tehnică radiolog-imagistică. Nu foloseşte raze X, deci nu iradiază.

Are o rezoluţie spaţială şi temporală, un contrast mult mai bun pe anumite segmente ale corpului, spre exemplu pentru neurologie, pentru investigaţiile care sunt necesare pentru stabilirea unui diagnostic cranio cerebral. RMN-ul este de elecţie în astfel de investigaţii.

Când este recomandat RMN-ul?

În afecţiunile coloanei vertebrale, în afecţiunile reumatologice şi chiar şi ortopedice, la nivelul articulaţiilor, cum ar fi genunchiul, umărul, dar şi articulaţii mai mici, glezna, picior, mâna.

Tipuri de aparate cu rezonanţă magnetică

Clasificarea cea mai generală este în funcţie de puterea, de câmpul magnetic pe care îl face aparatul şi de ultima generaţie dacă este acesta de 3T sau mai există şi de 7T, dar sunt folosite numai în cazuri experimentale.

Avantajele RMN-ului 3T

Avem un contrast mai mare pe anumite regiuni şi investigaţiile şi durata au un timp mai scurt, dar în principal este contrastul dintre ţesuturi. Ne ajută vedem mult mai bine anumite leziuni, leziuni mai mici, care nu se văd pe RMN-urile de 1,5T sau cu puteri mai mici.

Cazuri concrete în care pacienţii sunt diagnosticaţi corect

Am avut un pacient care a fost la un medic oftalomolog, pentru o afecţiune oculară. A fost trimis la RMN şi i-am depistat o fistulă carotido – cavernoasă, o comunicare între un vas arterial şi un sistem venos la nivelul creierului.

Am trimis pacientul mai departe pentru RMN-ul în acest caz doar diagnostichează, este capabil spună, „da, este aşa ceva” sau „nu, nu este aşa ceva”. Pentru tratament se folosesc alte metode, cum ar fi angiografia clasică.
Spre exemplu, am avut un pacient venit pentru o durere de coloana lombară. La examinarea de coloana lombară se mai prinde şi o parte din ţesuturile moi, spre exemplu din rinichi. Am văzut nişte chisturi pe rinichi, l-am trimis la un uro CT şi la uro CT s-a depistat şi cauza durerii, care era un neoplasm pancreatic. Deci, putem facem o investigaţie de coloana şi ajungem la un diagnostic complet diferit. (hotnews.ro)