Când îți ieși din fire!

calmul precar

Conflictele sunt elemente care nu pot fi cumva ignorate în viața noastră. Chiar cele mai calme persoane, într-un moment al vieții, trece prin situații conflictuale. De regulă, oamenii nu pot să controleze scenariile după care vor evolua anumite evenimente. Unicul lucru pe care îl putem controla este reacția noastră. Iar asta nu este tocmai o sarcină ușoară. Însă o persoană poate să învețe să identifice situațiile conflictuale și să-și controleze emoțiile negative.

1. Respiră adânc. Capacitatea de a-ți păstra calmul și de a te concentra într-o situație de conflict depinde direct de capacitatea de a te relaxa. Respirația rapidă și superficială este o reacție normală a organismului la situațiile de stres. Pentru a scăpa de disconfort, trebuie să respiri adânc. Încearcă: respiră adânc pe gură, iar apoi expiră pe nas. O asemenea combinație va limita secreția de hormoni ai stresului, precum adrenalina și cortizol.

2. Concentrează-te asupra corpului tău. Concentrează-te asupra corpului tău în timpul situațiilor conflictuale. Atunci vei simți presiunea, răspirația superficială și altele. Când vei simți acest lucru, încearcă să te relaxezi la maxim și să revii la starea neutră. O asemenea poziție va demonstra starea ta pozitivă și ar putea pune punct conflictului.

3. Ascultă cu atenție. Un om poate provoca un conflict atunci când nu este ascultat de ceilalți. Este greu să pui punct unui conflict atunci când nimeni nu ascultă ceea ce vorbești. Încearcă să îți concentrezi atenția asupra a ceea ce vorbește altă persoană. Nu te grăbi să-l întrerupi cu părerile și observațiile tale.

4. Adresează întrebări deschise. Întrebările deschise sunt capabile să amelioreze un conflict. Ele sunt un indicator al faptului că îți respecți interlocutorul, care în timpul discuției încearcă să-și expună propriile păreri.

5. Vorbește încet. Cea mai efectivă metodă de a evita intensificarea unui conflict este ori să ridici vocea, ori să vorbești încet. Trebuie să ții cont și de faptul că volumul și tonul vocii este direct legată de tensiunea arterială. Atunci când atinge maxime, unei persoane îi va greu să înțeleagă sensul cuvintelor spuse. Încearcă să-ți calmezi interlocutorul, vorbind calm. Doar așa vei putea instala sentimentul de siguranță și liniște.

6. Suntem de acord că nu suntem de acord. Nu toate conflictele au un rezultat care să satisfacă ambele părți. Pentru ca o situație să nu se agraveze, încearcă să eviți acea discuție.

Dacă nu te consideri un guru al autocunoașterii, într-un anumit moment chiar ai putea să-ți ieși din fire. Omul este o ființă emoțională și prin urmare, acest lucru îi poate aduce beneficii sau dezavantaje. Sursa: dozadesucces