când ne-a dat oala-n foc

”A descoperit apa caldă” – este o expresie care indică luarea în derâdere a cuiva care a descoperit ceva banal, lipsit de originalitate. Și totuși…  Vi se pare o glumă sau o chestiune nedemnă de luat în seamă descoperirea apei calde?

Marile schimbări ale societății au pornit de la lucrurile simple. Din acest motiv am ales să caut istoria lucrurilor simple și astfel, am început cu istoriei apei calde artificiale, fiindcă apa caldă exista în natură sub diverse forme dinaintea apariției omului pe Pământ. Probabil tocmai prezența apei calde naturale și uzul încet-încet  al acesteia a pus omului preistoric și problema producerii  (în mod sigur a pornit de la principiul ”ce bine-i să ai lucrul tău”!)

Dacă urmărim cu obiectivitate obiceiurile omului de la începutul timpurilor, de bună seamă că nu-l imaginăm (și nici nu avem dovezi) ca fiind în posesia unui duș instalat în coliba sau peștera sa, dar în mod mai mult ca sigur a trebuit să mănânce, măcar o dată la patruzeci de răsărituri de soare! Astfel, cercetând istoria culinară a omenirii, putem găsi  prima oală pusă pe foc  și legume sau carne fierte, fie în apă sau alte lichide.

Focul deci era deja descoperit, altfel, omul ar fi arătat astăzi total diferit, dacă nu chiar ar fi fost dispărut precum dinozaurii (care, se știe, nu întrebuințau focul!) – Vom dedica o serie de articole și Focului –

Apa caldă a fost produsă artificial pentru prepararea hranei, ca abia mult după să devină o necesitate igienică, termică (pentru încălzire și uzul menajer, cum ar fi spălatul vaselor care ne irită adesea pe noi bărbații cu memorie ancestrală inspiratoare de alte îndeletniciri cum ar fi, spre exemplu, privitul la tv a unui meci), militară sau industrială.

Istoric vorbind, chiar dacă sunt foarte puține dovezi arheologice, primul mod de preparare a hranei cu ajutorul focului a fost frigerea, direct în foc sau pe jar, (,,grătarul” mult iubit de noi astăzi este nu doar un act de cultură, ci și un ,,instinct” țâșnind din aceeași memorie ancestrală sus-amintită!)

Fierberea legumelor sau a cărnii a trebuit să aștepte inventarea oalelor rezistente la foc și totodată la fierberea apei în interiorul acestora – spunem oale sau …alte recipiente și, probabil, lutul, ceramica, a fost salvarea… deși nimic nu ne oprește să credem că au folosit în chip de oale și vase scobite dintr-o piatră mare sau alte obiecte găsite în natură. La scară largă. pe atunci, după sau concomitent cu manufactura ceramicii, s-a dezvoltat arta culinară prin fierbere, totodată și dezvoltarea altor întrebuințări a apei calde pentru vopsitul fibrelor sau a veșmintelor …poate chiar și ca armă!… Pasul istoric de la epoca ceramică la cea a metalelor a schimbat și mai pregnant viața oamenilor, accelerând evoluția.

Încălzitul sau fierberea apei direct pe foc apare deci undeva în jurul a 9000 ani îdH. Coptul pâinii în cuptor a apărut abia 6000 de ani mai târziu, așadar, înainte, mâncau supa goală!…

În articolul următor vă voi invita să aflați cine a inventat sau descoperit celelalte obiecte, sisteme, dispozitive legate de acest argument care este luat pe nedrept în derâdere, deseori și nejustificat de costisitoare: apa caldă…

VA URMA

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume.   Mulțumim.