Când se va încheia istoria coronavirusului?

În mod aproape profetic, să spun așa, cred, așa cum sperăm cu toți, peste câteva săptămâni ne vom întoarce la normalitate, chiar dacă normalitatea nu va mai aceeași.

Când se va încheia istoria coronavirusului?

„Este imposibil să spui o dată”, spune dr. Simon Clarke, profesor de microbiologie celulară la Universitatea Reading. „Dacă cineva face o prognoză, probabil are un glob de cristal. Realitatea este că va rămâne cu noi pentru totdeauna, deoarece s-a răspândit.” Potrivit presei britanice.

Dr. Clarke spune că este optimist, deoarece poate ”locui” la oameni fără a prezenta niciun simptom și, prin urmare, continuă să se răspândească de la acea persoană. „Nu există niciun motiv să spunem că virusul nu va continua să facă acest lucru în viitor.”

Scara acestei pandemii nu are precedent în memoria umanității

Dr. Jenna Macciochi, profesor de imunologie la Universitatea din Sussex, este de acord că-i dificil să estimăm o dată:

„Este o întrebare la care probabil cu toți am dori să știm răspunsul și mă îndoiesc că cineva știe sigur, deoarece depinde de mulți factori. Aș spune că în momentul de față nu știm.”

Robert Dingwall, profesor de științe sociale la Nottingham Trent University, descrie situația drept „imposibil de acordat un orar justificabil științific”.

Michael Head, cercetător principal în domeniul sănătății la Universitatea din Southampton, spune că estimările sunt deosebit de dificile, deoarece coronavirusul este un virus nou.

„Dificultatea cu orice model sau previziune viitoare este că este un virus complet nou, iar amploarea acestei pandemii este fără precedent în memoria vie.”

Coronavirus: ce este ”imunitatea de turmă” și dacă este ea o posibilitate?

„Amploarea globalizării și conectivității internaționale este de așa natură încât sfârșitul jocului este atât de dificil de prevăzut cu certitudine”.

„Cu toate că virusul a sosit iarna, există preocupări semnificative cu privire la o creștere accentuată a cazurilor de coronavirus.

Acest lucru ar putea coincide cu debutul sezonului gripei și este o perioadă în care spitalele și medicii de familie sunt în mod tradițional sub mai multă presiune.”, adaugă ea.

O izolare totală ar putea reduce răspândirea?

În alte țări europene, precum Italia, autoritățile au pus în aplicare măsuri mult mai stricte pentru a combate răspândirea, punând pe toată lumea sub cheie și permițând unui număr limitat de oameni să părăsească locuința în caz de urgență sau să obțină alimente și medicamente.

Dr. Macciochi spune că DA, stăvilirea virusului va depinde de modul în care oamenii adoptă măsurile de izolare.

„Dar chiar și atunci, odată implementate aceste acțiuni, habar nu avem cât timp va dura”

 „Și dacă îi lăsăm pe oameni să revină prea repede la normal, ar putea să reînceapă epidemia.

Dacă impunem izolarea pentru o perioadă scurtă de timp, există încă posibilitatea ca acesta să nu fie suficient.”

Am putea primi un vaccin contra coronavirusului?

Consilierul șef medical din Marea Britanie, profesorul Chris Whitty, a declarat că:

„pe termen lung, în mod clar, un vaccin este calea de ieșire și cu toții sperăm că se va întâmpla cât mai repede”.

Dr Clarke este de acord că dezvoltarea unui vaccin va fi cheia pentru combaterea coronavirusului.

„Aceasta este ceea ce va controla epidemia. De asemenea, putem dezvolta modalități de a controla simptomele, dar acestea le tratează doar, nu ne scapă de răspândire”

Prima persoană căreia i s-a administrat un vaccin cu coronavirus experimental în Statele Unite s-a întâmplat săptămâna trecută, după ce cercetătorii li s-a permis să sară faza normală de testare la animale.

Dacă vaccinurile sunt administrate către o populație suficientă (peste 60%), țara va dezvolta ceea ce este cunoscut sub numele de „imunitatea efectivelor”, ceea ce înseamnă că virusul nu se va răspândi atât de ușor în viitor.

Această imunitate a efectivelor poate fi, de asemenea, (controversată), pur și simplu, permițând virusului să se răspândească pe scară largă și… lăsând sistemelor imunitare individuale să creeze un răspuns la virus.

Profesorul Dingwall spune: „Coronavirusul va fi endemic la populațiile umane (cum ar fi gripa sezonieră) până când va exista un vaccin sigur și eficient, care poate fi utilizat pe scară largă.”

Cum să vom trăi după auto-izolare?

„Cu vaccin. Am făcut-o cu variola și suntem aproape să o facem cu poliomielită. Am fi făcut progrese bune și cu rujeola dacă nu ar fi fost pentru campaniile recente anti-vaccin”, adaugă el.

Dar Dr. Clarke avertizează că nu este atât de simplu pe cât pare.

„Cu vaccinurile trebuie să generezi un răspuns imunitar suficient de protector. Trebuie să se poată proteja împotriva infecțiilor ulterioare atunci când se întâmplă acest lucru.”

„Vaccinul va trebuie să fie, de asemenea, suficient de sigur și durabil. Nu are rost să le oferim imunitate oamenilor timp de câteva luni.”

El spune că există și problema de a fabrica vaccinul în cantități suficiente și destul de rapid.

Profesorul Macciochi estimează că vaccinul ar putea dura 12-18 luni pentru a intra pe piață.

Există și alte soluții?

Profesorul Macciochi spune că multe dintre săptămânile următoare vor implica „vizionarea și așteptarea” modului în care alte țări din lume gestionează pandemia – pentru a vedea cum răspund și rezultatele strategiilor lor.

„Cred că lucrurile încep să se îmbunătățească în China și putem căuta mai mulți viruși pentru indicii, dar se răspândește mai repede decât virușii similari, așa că pare inevitabil că va rămâne o perioadă”, explică el.

Deocamdată, strategia guvernului trebuie să includă mai multe teste asupra oamenilor „Avem nevoie de diagnostice mai bune, în special o abilitate răspândită de a testa cei care au fost deja infectați.”

În concluzie, va trebui să ne obișnuim să conviețuim cu virusul, să ne adaptăm cumva? – Fără dubiul că …și virusul va face la fel!…

Ne-ar plăcea să aflăm cât vom fi nevoiți ”să ne ascundem” în case de acest virus sau dacă, până la urmă, nu va fi suficient nici asta.

Experiența epidemiilor anterioare ne arată că unele, chiar și temute, au putut fi stăvilite, altele mai sunt încă, dar, umanitatea are acum mijloace mai bune de luptă.

În mod aproape profetic, să spun așa, cred, așa cum sperăm cu toți, peste câteva săptămâni ne vom întoarce la normalitate, chiar dacă normalitatea nu va mai aceeași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.