Carcasă țintuită cu pietre prețioase pentru un SmartPhone – veche de peste 2000 de ani

Din adâncurile „Atlantidei” rusești – un faimos sit arheologic din sudul Siberiei, care este sub apă în cea mai mare parte a anului – arheologii au scos la suprafață ceea ce arată ca fiind o carcasă țintuită cu pietre prețioase pentru un SmartPhone.

Dar… dreptunghiul negru, care măsoară aproximativ 18 centimetri lungime și aproximativ 9 cm lățime, nu este accesoriu electronic; este doar o cataramă de centură străveche din jet – realizată din lemn sub presiune – încrustată cu mărgele mici, a relatat The Siberian Times.

Oamenii de știință ai Institutul pentru Istoria Culturii Materiale de la Academia Rusă de Științe (RAS) au găsit obiectul într-un mormânt al unei femeii, unde se afla pe pelvisul scheletului. Cercetătorii au poreclit-o pe femeia „Natasha” și au poreclit artefactul „iPhone-ul lui Natasha”, potrivit The Siberian Times.

Cel care deținea așa-numitul iPhone se află pe teritoriul siberian Tuva, în apropierea graniței cu Mongolia. Acolo, arheologii au identificat două locașuri de înmormântare – Terezin și Ala-Tey – care datează din perioada Xiongnu, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, conform unui studiu publicat în 2018 în revista Asian Archaeology.

Cu toate acestea, potrivit Societății Geografice Ruse (RGS), doar câteva săptămâni în fiecare an arheologii pot accesa aceste locații importante din punct de vedere istoric.

Mormintele se află într-o zonă inundabilă; acestea sunt acoperite de Marea Sayan – un rezervor artificial – cu excepția cazului în care apele se retrag, de la sfârșitul lunii mai până în prima jumătate a lunii iunie, a informat RGS.

„Înmormântările de pe ambele site-uri includ multe decorațiuni pentru curele și îmbrăcăminte, mărgele, pandantive, cercei, monede wu zhu chinezești, oglinzi din Western Han și fragmentele lor”, au scris oamenii de știință în studiu.

În ultimii ani, au găsit catarame din jet mari și mici în trei morminte. Catarama „masivă” asemănătoare cu iPhone-ul, avea găuri pe părțile scurte, „cu cele două găuri rotunde, o parte fixează catarama și cealaltă parte, probabil pentru prindere”, au raportat cercetătorii. Datarea cu carbon radioactiv a rezultat ca fiind între 92 î.H. și  71.d.H

Obiectele din jet din această perioadă sunt rare, dar unele au mai apărut în regiunea Volga superioară a Rusiei; în Transbaikalia, o zonă muntoasă la est de lacul Baikal a Rusiei; în Mongolia; și în Asia Centrală, a spus Leus. El a explicat: „Este ceva care a devenit comun în stepele eurasiatice”, a explicat el.

Catarame de bronz dreptunghiulare, multe dintre ele sculptate cu modele de animale, în Siberia, Mongolia și Asia Centrală, potrivit unui raport publicat în 2011 de Universitatea din Bonn din Germania, sunt în general găsite în morminte de războinici înstăriți, au scris oamenii de știință.

Întrebările rămân încă în legătură cu mormintele Tuva și conținutul acestora, dar se așteaptă să fie anunțate mai multe descoperiri în următoarele luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.