Care altă epidemie a fost cu adevărat spaima planetei? – 500 de milioane de infectați

Gripa spaniolă, maladia care face coronavirusul să pară o glumă

Pandemia de gripă spaniolă din 1918 a fost unul dintre cele mai mari dezastre din istoria omenirii. 500 de milioane de oameni din întreaga lume au fost infectați, iar numărul celor decedați s-a apropiat de 100 de milioane, potrivit celor mai sumbre estimări.

În acest articol îți prezentăm câteva lucruri interesante despre gripa spaniolă, care te vor ajuta să înțelegi amploarea acestei tragedii și care pun într-o altă lumină dimensiunea epidemiei de coronavirus din zilele noastre.

1. A lovit în trei valuri

Gripa spaniola
Soldații de la Fort Riley, Kansas, infectați cu gripa spaniolă. Foto: Wikimedia

Primul val al pandemiei de gripă spaniolă a avut loc în primăvara anului 1918 și a avut, în general, consecințe minore.

Cei infectați prezentau simptome tipice de gripă – frisoane, febră, oboseală – și de obicei se vindecau după câteva zile. În această primă etapă, numărul de decese raportate a fost mic.

În toamna anului 1918, a izbucnit cel de-al doilea val, violent de data aceasta. Victimele mureau în câteva ore sau zile de la apariția simptomelor.

Pielea lor lua culoarea albastră, iar plămânii li se umpleau de lichid, provocând asfixia. În doar un an, speranța medie de viață a scăzut cu 12 ani în America de Nord. Un al treilea val, mai moderat, a lovit în primăvara anului 1919.

2. Originile pandemiei de gripă spaniolă au rămas necunoscute

Pandemie targi
O astfel de priveliște era ceva obișnuit în toamna anului 1918. Foto: independent.co.uk

Într-o primă fază, gripa spaniolă a fost observată în Europa, în America de Nord și anumite zone ale Asiei. În câteva luni, boala s-a răspândit în întreaga lume.

Nu se știe de unde a provenit tulpina principală a acestei maladii, prima pandemie cauzată de virusul gripal H1N1.

Există unele dovezi care sugerează că virusul a provenit de la o pasăre sau un animal domestic din zona centrală a SUA. Virusul s-ar fi transmis între animale, iar după o mutație genetică ar fi ajuns la om.

Unii au afirmat că „epicentrul” pandemiei a fost o tabără militară din statul american Kansas și că virusul ar fi fost răspândit inițial în SUA, iar apoi în Europa de către trupele care au luptat în Primul Război Mondial.

Gripa in Asia 01
Pandemia a lovit puternic continentul asiatic. Foto: bl.uk

Alții cred că virusul a pornit din China și a fost transportat de muncitorii chinezi folosiți în război pe frontul de vest.

Un lucru este sigur: în ciuda denumirii de „gripă spaniolă”, gripa din 1918 nu a provenit din Spania. Revista Britanică de Medicină a denumit virusul așa deoarece Spania fusese lovită puternic de boală. Chiar și regele Spaniei, Alfonso al XIII-lea, ar fi contractat gripa.

CITEȘTE AMĂNUNTE FOARTE INTERESANTE PE INCREDIBILIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.