Care este cifra ta de care ți-e teamă?

Numerele și curiozități despre unele dintre acestea:

13. În cultura vestică, aceasta este o zi marcată de superstiții, care aduce ghinion și neplăceri. Deși numărul 13 este adesea asociat cu ghinionul în numerologia occidentală, el nu este singurul învestit cu semnificații malefice.

În funcție de religie sau de cultură, oamenii privesc cu teamă anumite numere, pe care le consideră fatidice. Iată câteva dintre numerele care, în diverse părți ale lumii, sunt considerate a fi purtătoare de ghinion.

– Superstiții – Cifra 4, evitată de chinezi

În limba mandarină, cifra 4 se pronunță „si”, pronunția fiind foarte asemănătoare cu cea a cuvântului „moarte” (care se pronunță tot „si”, dar cu o altă intonație). Bineînțeles, această similitudine a încărcat cifra 4 cu sens negativ, iar în cultura chineză această superstiție este foarte puternică.

Unele clădiri din China nu au etajul 4, iar în alte locuri – precum Hong Kong-ul – s-a mers atât de departe încât în unele blocuri lipsesc etajele 40-49.

Mai mult, au existat speculații conform cărora China nu a candidat la organizarea Jocurilor Olimpice din 2004 din cauza aversiunii chinezilor pentru cifra 4.

– Afganii se feresc de numărul 39

39 nu este un număr infam în numerologie, dar este un număr de evitat în Afganistan. Motivul pentru care afganii se feresc de el nu sunt foarte clare, însă se pare că ele sunt asociate cu prostituția și traficanții de carne vie.

Cei care suferă cel mai mult sunt proprietarii de mașini ale căror plăcuțe de înmatriculare conțin infama cifră 39. Aceștia sunt adesea ținta oprobiului public și sunt hărțuiți în trafic de alți șoferi.

Lucrurile au mers atât de departe încât oamenii dau mită pentru a nu primi plăcuțe de înmatriculare care conțin cifra 39.

– Numărul 666, cel mai detestat

Un număr cu semnificație puternică în teologia creștină, 666 le dă fiori multora. Numărul este considerat malefic și este asociat cu diavolul, datorită unui pasaj din Biblie.

În Apocalipsa 13-18, apare următorul citat: „Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.” Așadar, nu e de mirare că 666 face obiectul atâtor superstiții.

– Superstiții indiene – numărul 26, prevestitor de dezastre

În India, numărul 26 începe să câștige reputația de număr cu ghinion, și asta din cauza unor coincidențe calendaristice.

Tsunamiul din 2004, în urma căruia au murit mii de oameni, a avut loc pe 26 decembrie. Pe 26 ianuarie 2001, provincia Gujarat a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 7,7 grade Richter, care a lăsat în urmă peste 13.000 de morți.

Mai mult, atacurile teroriste din Mumbai din 2008 au început pe 26 noimbrie și s-au soldat cu 164 de morți. Nu este, deci, de mirare că indienii nu văd cu ochi buni numărul 26.

– Occidentalilor nu le place numărul 11

Numărul 11 este încărcat de semnificații negative în special în cultura occidentală. Din cauza sistemului numeric pe care îl folosim, se întâmplă uneori să avem date sau ore formate dintr-o singură cifră – 11.11.2011 sau 11:11.

Acest fapt nu are, evident, nicio semnificație. Totuși, asta nu i-a oprit pe unii să dea o aură negativă acestor momente și, implicit, numărului din care sunt compuse.

Mai mult, isteria propagată pe Internet cu privire la numărul 11 este întreținută și de cei care susțin că acesta ar avea o legătură cu „Apocalipsa” din 2012, prezisă de mayași.(brightside.me)