Casa Albă: „Ambasadă la Ierusalim nu mai devreme de șase luni”

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Palestinienii: declară trei zile de furie!
Pe scurt, anuntul oficial al lui Trump, dar vine frânarea tempisticii. Turcia: „Ierusalimul este o linie roșie pentru musulmani”. Israel: „A fost capitala noastră timp de trei mii de ani”
Deplasarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc. Dar Casa Albă precizează că acest lucru nu se va întâmpla înainte de șase luni. Miercuri, se așteaptă anunțul oficial al lui Donald Trump, care a vorbit cu liderul palestinian Abu Mazen, pentru care: „decizia amenință pacea”. Tensiunea din Turcia crește: „Ierusalimul este o linie roșie pentru musulmani”, avertizează Erdogan. Dar Israel: „Aceasta este capitala noastră timp de 3 mii de ani”.
Surse oficiale ale Casei Albe a subliniat că recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului este privită ca fiind „o realitate istorică și actuală“ mai mult decât o declarație politică, menționând că cele mai multe dintre agențiile parlamentare guvernamentale și israeliene sunt situate în Ierusalim și nu în Tel Aviv.

Convorbirea telefonică a lui Trump cu Abu Mazen: „Ne vom muta ambasada“ – a informat Trump, apoi Abu Mazen, într-o altă conversație telefonică „cu privire la intenția sa de a muta ambasada americană“, iar liderul palestinian a avertizat presedintele „Riscurile unei astfel de decizie privind procesul de pace, securitatea și stabilitatea în regiune și în lume „. El a reiterat apoi că „nu poate exista stat palestinian fără Ierusalimul de Est ca drept capitală, în conformitate cu rezoluțiile de legitimitate internațională și cu inițiativa de pace arabă”. „Președintele – adaugă purtătorul de cuvânt Abu Rudeina – își va continua contactele cu liderii mondiali pentru a preveni acțiunile inacceptabile”.

Erdogan: „linia roșie Ierusalim pentru musulmani“ – Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că o posibila recunoaștere a Ierusalimului capitala Israelului „este o linie roșie pentru musulmani“ și potrebe duce la ruperea relațiilor diplomatice Turcia-Israel. Această mișcare ar fi interpretată de palestinieni ca o recunoaștere explicită a suveranității statului evreiesc asupra orașului.

Israel „Ierusalim capitala noastră timp de trei mii de ani“ – Dar purtătorul de cuvânt al ministrului de externe Emmanuel precis Nahshon că „Ierusalimul este capitala poporului evreu timp de trei mii de ani, și 70 din capitala Israelului, indiferent dacă acesta este recunoscut sau nu de Erdogan“. Ministrul Transporturilor Yisrael Katz a respins intervenția lui Erdogan și a liderul Yesh Atid. Yair Lapid a spus că Israelul „nu va fi amenințat“, în timp ce de la Tel Aviv, ei știu cum să fie pregătiți pentru o revoltă palestiniană.

Macron îngrijorat – Chiar și președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat într-o conversație la telefon cu Trump preocuparea sa, amintindu-i că: „chestiunea statutului Ierusalimului ar trebui să fie soluționată în cadrul negocierilor de pace între israelieni și palestinieni „. Din Paris se precizează faptul că „Macron și Trump au convenit să discute acest subiect în viitorul apropiat”. Sinteza tgcom.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •