„Căsătoria rrom” cu o adolescentă de cincisprezece ani, în Italia este considerată INFRACȚIUNE

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Luna trecută Vocativ Plus semnala faptul că în Suedia (vezi    Suedia a legalizat…) legiutorii au încerct să accepte  căsătoriile rrom în care adulții se însuraseră cu minore, iată că în Italia acest fapt este considerat infracțiune și se pedepsește. Așadar, cuplurile rrom din Italia, sau cele care intenționează să emigreze în Italia, vor trebui să se informeze bine înainte și să împlinească un act marital sau, respectiv, să intre în Italia.

Apărarea pârâtului prezenta faptul că în cuplu  „nu există nici un fel de constrângere, nici măcar morală„. Dar pentru jurisprudența italiană, astfel de uniune nu este considerată validă cu un minor.

Curtea Supremă a confirmat sentința la un an de condamnare, cu circumstanțe atenuante, impuse de Curtea de Apel din Sassari unui tânăr, douăzeci și doi de ani pe atunci, care s-a căsătorit cu o fată de 15 ani. Deși cultura rromă admite acest fapt, în Italia căsătoria cu minori nu există. El a comis astfel o infracțiune – acte sexuale cu un minor –  fiindcă trăiește ca „soț și soție” cu o minoră sub 16 ani, chiar dacă există consimțământul acesteia.

Faptele au avut loc în 2011, iar tânărul a fost găsit vinovat atât de Tribunalul din Sassari, cât și de Curtea de Apel. În recurs la Curtea Supremă, apărătorul acuzatului se opusese prin faptul că nu a existat nici o „stare de constrângere“, nici chiar morală, între cei doi logodiți, deja concubini, potrivit culturii etniei lor. În practică, apărarea a încercat să argumenteze că legea pedepsește actele sexuale desfășurate într-o relație inegală, autorul manifestând o prepotență care ar putea influența o fată cu vârsta sub 16 ani. Nu într-o uniune stabilă.

Nu există „o relație de căsătorie între subiectul activ al infracțiunii și cel pasiv“, a conclus Secția Penală a Curții Supreme, și nu pot constitui în proces, motiv excluderii infracțiuni. Nici chiar dacă sunt prevăzute în cultura de origine a celor doi tineri în care – afirmă Curtea Supremă – se admite „căsătoria chiar și cu copii sub 14 ani, de multe ori chiar și între unchi / mătușă, nepoata.“ Deoarece „minorii nu se pot căsători”.

Pentru legea italiană ”căsătoria rrom” este ne validă – Curtea reamintește, de asemenea, că legea ”căsătoriei rrom” a fost considerată întotdeauna invalabilitatea sa juridică în Italia, și cu atât mai mult cu un minor de sub 16 ani. În trecut, Curtea Supremă, a avut, de fapt, un caz prin care se confirmă că din același motiv s-a pronunțat pentru expulzarea unui imigrant căsătorit cu o minoră, chiar dacă era căsătorit prin „ritualul rrom“ și trăia în fapt cu minora, la momentul acela gravidă și, cu această ocazie, Curtea a explicat că această categorie de uniune nu a avut niciodată validitate chiar fiind ea o uniune de fapt pe reguli culturale etnice.

În plus, concubinajul, ca ”soț și soție” – specifică Curtea Supremă – chiar și între logodnici, al unui adult, precum  acuzatul, cu o fată mai mică de 16 de ani, va fi sancționat de către legiuitor, pornind de la fapta conduitei corupte sau inductive și prin abuz de poziție dominantă sau autoritaristă. Ar fi fost diferit cazul dacă fată ar fi ajuns deja la vârsta de 16 ani și ar fi putut să-și dea un consimțământ valabil actelor sexuale cu partenerul ei.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •