Cascada cailor – frumuseţi naturale din România

Aşa cum ne-am obişnuit, descoperim  la pas ţara noastră cu locurile ei mirifice şi cu legendele ei adesea povestite de bătrâni. Şi, nu este loc în care să nu fie vreo piatră răsturnată fără o legendă.

Situată în Munţii Rodnei, Cascada Cailor este cunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase atracţii turistice din ţara noastră. Ea curge de  pe versantul  Nordic al Munţilor Rodnei în imediata apropiere a staţiunii turistice Borşa. În consecinţă, dacă alegem să vizităm staţiunea turistică Borşa, nu avem cum să ratăm această frumoasă cascadă. Acesta este şi motivul pentru care Cascada Cailor este vizitată de o mulţime de turişti.

Atractia propriu-zisă o reprezintă faptul că apele rezultate din topirea zăpezii, dar şi din ploile de peste an, sunt strânse într-un cerc glaciar, urmând ca de acolo să se prăvălească pe versantul foarte abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea, formând astfel această cascadă de o frumuseţe covârşitoare. Cascada este formată din mai multe trepte în cădere liberă, aflate la aproximativ 40 m (primele două), una de cealaltă, iar următoarele se succed la doar 20 m.

Legenda Cascadei Cailor

Ca orice loc cu atracţie turistică ieşită din comun, şi Cascada Cailor are propria ei legendă. Se spune că Muntele Piatra Rea a reprezentat dintotdeauna locul preferat al celor ce locuiesc în zonă. Acolo îşi ţineau hergheliile de cai din primăvară până în toamnă, motivul fiind cât se poate de simplu: păşunile sunt de o frumuseţe şi o bogăţie greu de întâlnit, astfel, caii puteau paşte în voie fără a fi deranjaţi. Însă, cum nicio poveste nu este frumoasă până la capăt, se spune că hergheliile de cai obişnuiau să fie atacate de urşi, aceştia fiind înfometaţi căutând hrană. Locul fiind deschis, şansele de izbândă ale urşilor erau de cele mai multe nule şi de aceea ei încercau să încolţească bietele animale deasupra prăpastiei de lângă ceea ce în zilele noastre numim Cascada Cailor. Astfel, prinse într-un loc strâmt, bietele animale nu mai aveau nicio şansă şi cădeau pradă urşilor. Alternativa era ca animalele să se arunce în hău, ceea ce nu ar fi însemnat un sfârşit fericit nici pentru ele. Legenda spune că în acest fel, urşii reuşeau să atace şi să mănânce caii.

De atunci, localnicii au numit această cascadă ca fiind a cailor, tocmai datorită acestei legende. De fapt, întreaga zonă a fost redenumită, muntele din imediata apropiere primind numele de Muntele Cailor, cercul glaciar de care spuneam mai devreme primind şi el numele de Podul Cailor. Însă, ca întreg peisajul să fie botezat în acelaşi fel, şi pârâul ce se prăvăleşte în vale a primit numele de Izvorul Cailor.