Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, n-are liniște nici după moartea sa

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo a stârnit controverse chiar și după moarte. Geng Shuang, ministrul de externe chinez, se opune tuturor acelor țări care „și-au exprimat remarci nepotrivite“ despre activist și își exprimă rezervele sale cu privire la acordarea Premiului Nobel, considerată o blasfemie adusă Nobelului. Problema a fost tratată de către ”Cenzura” de la Beijing, care au blocat tot conținutul web Xiaobo și a interzis utilizarea inițialelor sale, emoticoanele și expresiile care ar putea fi atribuite în mod indirect ca fiind activiste.
Shiuang a explicat că a fost depusă o plângere oficială împotriva Statelor Unite ale Americii, Germania și Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, vinovați de a se fi manifestat pentru eliberarea si îngrijirea sănătății lui  Xiaobo. Pe lângă acestea,  acordarea premiului Nobel nu este considerată  „corectă“ de către guvernul din China, din moment ce Xiaobo a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru subversiune.

La introducerea numelui Liu Xiaobo pe Baidu, principalul motor de căutare web în limba chineză, nu apare nici un rezultat. Pe Weibo, pe Twitter local, cenzura a interzis utilizarea inițialelor LXB, a comentariilor, care indirect trimit cu gândul  la moartea premiatului Nobel. Expresiile fără referințe specifice, cum ar fi RIP sau emoticoane, cum ar fi cea a lumânării, au fost blocate și marcate ca fiind ”conținut ilegal”. Sinteza tgcom24.