Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-covid?

vaccinurile
informații despre vaccin

Eficacitatea unui vaccin este determinată de capacitatea acestuia de a preveni o anumită boală.

Vaccinurile autorizate sunt eficiente în prevenirea bolilor și protejarea populației atunci când sunt administrate corect.

La fel ca în cazul tuturor medicamentelor, vaccinurile nu sunt 100% eficiente pentru toți cărora li se administrează. Eficacitatea asupra fiecărei persoane depinde de o serie de factori, care includ:

vârsta, alte boli sau afecțiuni din care sunt posibil afectate, perioada care a trecut de la vaccinare, contactul anterior cu boala, metoda de administrare a vaccinului, vaccinul

De exemplu, vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) este extrem de eficient în prevenirea bolii. În general, oferă protecție pentru întreaga viață și este aproximativ 97-99% eficient la copiii sănătoși care primesc două doze.

În unele circumstanțe, este posibil ca o persoană să fie afectată de boală chiar și după ce a primit doza recomandată de vaccin.

Acest lucru se datorează faptului că această persoană nu a dezvoltat suficientă protecție împotriva bolii sau că imunitatea a scăzut în timp.

În astfel de cazuri, totuși, simptomele sunt mai ușoare decât cele care ar apărea fără vaccinare. În plus, riscul de infectare a altora este mai mic. SURSA 

Ce înseamnă cu adevărat ratele de eficacitate ale vaccinurilor Covid?

Lumea este răsfățată de alegere atunci când vine vorba de vaccinurile covid-19.

Vaccinurile în întreaga lume, peste 80 sunt în dezvoltare clinică și 182 sunt în dezvoltare preclinică. Dar oamenii vor în mod firesc să știe care dintre ele funcționează cel mai bine. Numerele raportate variază considerabil.

Pfizer și Moderna, doi producători de medicamente care au dezvoltat același tip de vaccin, au anunțat rate de eficacitate de 94-95%.

Pe 22 martie, AstraZeneca, o companie farmaceutică britanică-suedeză, a raportat că vaccinul său a fost 79% eficient în prevenirea covidului simptomatic-19 în studiile din Chile, Peru și Statele Unite.

De fapt, studiile arată că vaccinurile majore funcționează la fel de bine în lumea reală precum la teste.

Deci, ce înseamnă aceste numere și cum se măsoară eficacitatea vaccinului?

Eficacitatea vaccinului este determinată în studii de control randomizat, în care voluntarii primesc un vaccin sau un placebo.

Aceste studii le spun cercetătorilor cât de bine funcționează vaccinul în condiții optime, unde aplicarea acestuia sunt monitorizate și voluntarii sunt sănătoși.

Pentru a calcula ratele de eficacitate, oamenii de știință compară frecvența infecției cu covid-19 în grupurile de vaccin și cele placebo.

Pfizer, care a raportat o eficacitate de aproape 95% în noiembrie 2020. Studiile au fost concepute cu scopul de a reduce severitatea bolii și a simptomelor, transformând un caz sever care necesită spitalizare, într-o banală tuse, care poate fi gestionată de acasă.

Dar rata de eficacitate se referă la numărul de infecții confirmate. Compania a recrutat aproximativ 43.000 de voluntari, împărțiți în mod egal între unul cu vaccin și un grup placebo.

Dintre participanți, 170 au contractat covid-19, cazurile lor fiind confirmate de un tampon nazal pozitiv.

Și dintre aceștia, 162 au fost în grupul placebo și doar opt au fost în grupul vaccinat. Aceasta înseamnă că doar 5% dintre participanții vaccinați au contractat boala în comparație cu cei din grupul placebo.

Aceasta oferă rata de eficacitate, ceea ce înseamnă că, în condiții similare cu cele din studiu, vaccinul Pfizer reduce riscul de a lua covid-19 cu 95%.

Nu înseamnă că 5% dintre participanții care au primit vaccinul au mai fost infectați covid-19.

Dar nu toate studiile privind vaccinurile sunt efectuate în același mod.

Unele studii consideră persoanele cu simptome ușoare ca fiind cazuri pozitive, altele nu.

Unele au avut loc în țări în care variantele parțial rezistente la imunitate ale SARS-CoV-2, virusul care cauzează covid-19, sunt mai frecvente sau au testat doar un regim cu doză unică.

Din fericire, acum sunt posibile comparații directe între vaccinuri, pe baza a milioane de oameni care au primit deja mai multe vaccinuri în aceeași țară în același timp.

Ratele de eficacitate ridicate sunt în mod clar de dorit, dar eficacitatea mai mică nu înseamnă că un vaccin a eșuat.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente sugerează că ratele de eficacitate de 50% ar fi benefice în cazul pandemiei dacă vaccinul este bine răspândit.

S-a demonstrat că vaccinul împotriva gripei reduce riscul de boli cu 40-60% și salvează mii de vieți pe an.

S-a constatat că o doză unică de Pfizer sau AstraZeneca reduce riscul de spitalizare în rândul persoanelor cu vârsta peste 80 de ani cu 80%, începând cu 14 zile după vaccinare.

Un alt studiu, în Scoția, a inclus persoane mai tinere și a constatat, de asemenea, că cele două vaccinuri au o potență similară.

Dovezile sunt importante în stabilirea siguranței unui vaccin și a cât de bine funcționează. Dar cei cu rate diferite de eficacitate pot fi la fel de utile în lumea reală. SURSA

SFÂRȘITUL EREI COVID?

Cu un vaccin eficient de 50%, chiar dacă toată lumea de pe Pământ ar fi imunizată, ar rămâne suficienți indivizi sensibili pentru a permite coronavirusului SARS-CoV-2 să circule în continuare.

Pe de altă parte, cu un vaccin care este eficient la 90%, imunizarea 60-70% din populația lumii ar putea opri complet transmiterea virusului.

Preocuparea oamenilor acum este alta, bine, ne vaccinăm pentru a reduce efectele covid în caz dacă ne infectăm. Adică, dacă suntem infectați riscurile sunt reduse.

Dar, nu cumva va trebui să ne vaccinăm regulat pentru tot restul vieții?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.