Cât de preocupați ar trebui să fim cu privire la valul doi al coronavirusului în Europa?

Cât de preocupați ar trebui să fim cu privire la valul doi al coronavirusului în Europa?

Coronavirusul a revenit în număr mare în toată Europa.

De când guvernele au început ridicarea blocajelor la începutul verii, cazurile pozitive de COVID-19 au crescut constant în țările care anterior aveau răspândirea bolii sub control, inclusiv Spania, Franța, Italia și Germania.

În ultimele zile, Franța a înregistrat cel mai mare număr zilnic de cazuri noi de la vârful pandemiei din aprilie, în timp ce Spania se confruntă cu cea mai semnificativă reapariție a infecțiilor de pe continent.

În Marea Britanie, unele zone au fost închise pentru a stopa răspândirea virusului pe măsură ce școlile încep să se redeschidă în cele patru țări ale sale, deși guvernul spune că ratele rămân neschimbate în afara punctelor fierbinți blocate.

Majoritatea epidemiologilor sunt reticenți să numească această creștere în cazuri un „al doilea val”, argumentând că este prea devreme pentru a spune ce se întâmplă.

Se pare că cel puțin o parte din creștere este concentrată în rândul tinerilor și a cazurilor asimptomatice și încă nu știm de ce rata mortalității nu urcă la fel de repede ca diagnosticele pozitive.

Țările nu văd încă spitalele sau instituțiile medicale copleșite, așa cum erau la începutul pandemiei.

Deci, cât de preocupați ar trebui să fie europenii cu privire la această reapariție a infecțiilor?

TheConversation.com a întrebat experți din Spania, Franța și Marea Britanie ce înseamnă aceste numere și cum ar trebui să răspundă autoritățile medicale.

Franţa
Dominique Costagliola, epidemiolog și biostatistician, Inserm

În Franța, de la începutul pandemiei COVID-19, la momentul scrierii acestui articol în original, au fost confirmate 253.587 de cazuri pozitive, soldând cu moartea a 30.544 de persoane.

La sfârșitul lunii februarie, situația a devenit epidemică, ceea ce a determinat guvernul să decreteze un blocaj general pe 17 martie.

Această măsură radicală a spart lanțurile de transmitere, limitând fluxul virusului și „resetând” epidemia.

Cazurile pozitive au crescut din nou odată cu vara:

– de la jumătatea lunii iulie a existat o creștere a cazurilor pozitive confirmate zilnic: între 25 și 26 august, au fost detectate 5.429 de cazuri noi.

Nu are sens să comparăm aceste numere cu numerele din martie, deoarece situația este foarte diferită când vine vorba de testare.

La acea vreme, erau examinați doar pacienții cu simptome severe, ceea ce nu mai este cazul.

În primăvară, numărul cazurilor reale a fost, prin urmare, mult mai mare decât cele înregistrate.

Cu atât mai mult cu cât studiile recente au arătat că doar un caz simptomatic din zece a fost detectat în Franța în mai, din cauza unui program de screening prea limitat și prea lent.

Chiar dacă situația s-a îmbunătățit astăzi, este încă dificil de știut cât de mult este subestimată epidemia.

Dar un lucru este sigur: numărul de cazuri crește mai mult decât numărul de teste.

În Franța, începând cu 20 iulie, oricine are vârsta peste 11 ani trebuie să poarte o mască în locuri publice închise, inclusiv în școli.

Problema principală este că această obligație se referă în principal la locuri publice.

Purtarea unei măști trebuie să fie obligatorie în toate spațiile închise, oricare ar fi acestea, atâta timp cât nu pot fi ventilate.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că virusul se răspândește prin aerosoli, precum și prin picături mari de apă.

Prin urmare, măsurătorile vor diferi dacă unele camerele sunt cu aer condiționat sau nu și dacă este vorba de recircularea aerului sau de admisie externă de aer.

În exterior, riscul este probabil mai mic, dar măsurile preventive pot ajuta în continuare la limitarea răspândirii virusului, în special prin evitarea gestului de atingere a măștii – de exemplu:

– punând masca pentru a intra într-un magazin, apoi scoaterea ei, prin atingere poate fi o sursă de potențială contaminare.

Un lucru este cert: imunitatea de grup, care ar încetini circulația virusului, va fi foarte dificil de obținut.

Într-o populație în care virusul circulă la fel, este nevoie de 60 până la 70 la sută din aceasta să se infecteze și să dezvolte anticorpi neutralizanți pentru a obține imunitatea de masă.

Ar fi periculos să lăsăm să circule virusul în anumite grupuri, cum ar fi tinerii, în speranța de a obține imunitatea de masă mai repede.

Populațiile nu sunt separate între ele: dacă epidemia se răspândește într-un grup, altele vor fi afectate treptat, indiferent dacă ne place sau nu.

Acest lucru se poate observa în ceea ce s-a întâmplat în Florida. De două sau trei săptămâni am observat o creștere a cazurilor diagnosticate, dar în special în rândul tinerilor.

Spitalizările și pacienții de la urgență inițial nu au crescut – acești indicatori nu încep să se miște decât de la trei până la șase săptămâni mai târziu.

Dacă Franța mai așteaptă pentru ca să intervină, va fi prea târziu și riscăm să pierdem controlul asupra epidemiei.

În așteptarea unei cure sau a unui vaccin adevărat, singura modalitate de a evita o epidemie este, prin urmare, de a gestiona circulația virusului la un nivel acceptabil, utilizând screening-ul larg și rapid și monitorizarea contactelor, precum și respectarea măsurilor de distanțare socială.

Acest echilibru nu este ușor de întreținut, dar este singura noastră opțiune pentru lunile următoare.

Spania
Ignacio López-Goñi, profesor de microbiologie, Universitatea din Navarra

În cele mai grave momente ale pandemiei – între sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie – au fost înregistrate peste 900 de decese pe zi din cauza COVID-19 în Spania.

Măsurile stricte de izolare au redus numărul de cazuri (definit ca un rezultat pozitiv la un test PCR) la un nivel scăzut de câteva sute pe zi, la jumătatea lunii iunie.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, Spania a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cazuri zilnice.

Evaluarea situației este complexă atunci când luați în considerare dificultatea de a monitoriza datele.

Pentru început, nu există un consens cu privire la definirea cazurilor de COVID-19 între țări.

De asemenea, există discrepanțe de neînțeles ale datelor între comunitățile autonome din Spania și ministerul sănătății.

Prin urmare, se dovedește foarte dificil să găsim date actualizate cu privire la numărul de cazuri spitalizate și decese, care sunt cele mai importante cifre de care avem nevoie pentru a interpreta situația.

Nu este posibil să comparăm situația din aprilie cu cea de astăzi.

La acea vreme, Spania a efectuat puține PCR, care au fost menite doar să confirme diagnosticul în cazuri simptomatice, spitalizate și severe.

Din acest motiv, a fost detectat doar vârful aisbergului.

Acum, însă, protocoalele de detecție au fost consolidate și toate contactele strânse ale fiecărui caz pozitiv nou sunt testate, indiferent dacă dezvoltă sau nu simptome.

Deoarece sunt efectuate mii de PCR-uri, putem detecta acum partea adâncă a aisbergului.

Detectarea focarelor izolate din cazuri asimptomatice nu pare a fi alarmantă.

Într-adevăr, este ceva de așteptat având în vedere că am fost închiși timp de trei luni și că doar un mic procent din populația spaniolă a intrat în contact cu virusul în acea perioadă.

Dar, deși situația nu este alarmantă, tendința poate fi numită foarte îngrijorătoare, deoarece în ultimele săptămâni sunt detectate noi focare.

Pe de o parte, este liniștitor să credem că, în acest moment, virusul pare a fi relativ stabil și nu acumulează mutații care îi afectează virulența:

– valurile secundare mai mortale în unele pandemii de gripă au fost asociate cu modificări genetice ale virusului.

Dar ceea ce este îngrijorător este că ne confruntăm cu acest nou virus pentru care, în principiu, populația nu are imunitate.

Acest lucru ar putea favoriza apariția unui nou val.

Ceea ce nu putem exclude este că unele focare detectate acum ajung să scape de sub control și să provoace probleme mai mari. De aici și importanța consolidării controlului.

Din partea oamenilor, se pune problema prevenirii cu orice preț a contagiunii purtând măști, distanțare socială și igienă bună, precum și încercarea de a evita spațiile interioare aglomerate, unde multe persoane pot sta apropiate.

În ceea ce privește autoritățile sanitare, nu au de ales decât să ia inițiativa.

Virusului nu-i pasă dacă îl numim focar, explozie sau al doilea val. Virusul nu recunoaște frontierele noastre interne sau externe.

Avem nevoie de coordonare, monitorizare, carantină și izolare și consolidarea sistemului nostru de asistență primară.

Și trebuie să împiedicăm virusul să ajungă din nou la spitalele noastre.

Indiferent dacă există un al doilea val, adăugarea SARS-CoV-2 pe lista virușilor și bacteriilor care cauzează infecții respiratorii în timpul iernii ar putea fi o problemă foarte gravă.

Deoarece nu vor fi disponibile vaccinuri în această iarnă, trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău.

Regatul Unit
Jasmina Panovska-Griffiths, cercetător principal și lector în modele matematice, UCL; Lector de matematică aplicată la The Queen’s College, Oxford University

În Marea Britanie, 327.798 de persoane s-au dovedit pozitive pentru coronavirus și, din 26 august, au existat 41.449 de decese asociate cu COVID-19.

S-a raportat că Anglia a avut cea mai lungă perioadă de mortalitate față de orice altă țară în timpul pandemiei.

Deși boala a lovit mai întâi Europa continentală, a lovit Marea Britanie foarte tare când a sosit.

Cu toate acestea, Marea Britanie nu înregistrează în prezent o creștere a cazurilor precum în cazul Franței și a Spaniei.

Ca urmare a blocajului și a numărului redus de contacte fizice care conduc la infecții, numărul de noi cazuri COVID-19, spitalizări și decese au început să scadă după apogeul din aprilie, reducând numărul R, care indică persoanele deja infectate și care ar continua să  infecteze pe alții, sub unul.

Ca urmare, eliminarea treptată a măsurilor de blocare a început odată cu redeschiderea parțială, începând cu luna iunie.

Cu toate acestea, numărul zilnic confirmat a început să crească din nou în iulie.

Estimările actuale sugerează că nu este sigur dacă acest coeficient R, național, este de fapt mai mic de unul, pragul pentru menținerea epidemiei sub control, cu variații regionale și locale.

Odată cu aceste creșteri raportate recent în numărul zilnic de cazuri și focare localizate, relaxarea în continuare a măsurilor de blocare în Anglia a fost amânată încă de la 31 iulie.

Totodată, guvernul a impus obligativitatea utilizării măștilor în locuri publice.

Creșterea numărului de cazuri ar putea însemna trei lucruri diferite:

În primul rând, este posibil ca acesta să fie un al doilea val de COVID-19. În al doilea rând, ar putea însemna că boala se răspândește în clustere, cum ar fi focarele localizate.

Sau, în al treilea rând, creșterea numărului ar putea arăta că reducerea restricțiilor de blocare a pus capăt suprimării a ceea ce OMS a numit un mare val COVID-19 care va fluctua în timp.

În acest moment este prea devreme pentru a spune cu care dintre aceste scenarii se confruntă Marea Britanie.

Un al doilea val în Marea Britanie ar implica o creștere bruscă a valorilor epidemiilor, cum ar fi numărul de noi infecții, spitalizări sau decese asociate cu coronavirusul.

Merită să se țină cont de faptul că alte valuri au caracterizat toate ultimele patru pandemii:  gripa spaniolă din 1918, gripa asiatică din 1957-8, gripa din Hong Kong din 1967-8 și gripa porcină din 2009 – deci aceasta este într-adevăr o posibilitate.

În special, deși am văzut o creștere a numărului de cazuri noi în Marea Britanie, numărul deceselor și spitalizărilor asociate cu COVID-19 nu a crescut.

Acest lucru se poate datora faptului că această creștere recentă a numărului de cazuri noi se observă parțial la tineri, ceea ce este diferit de debutul focarului când cel mai mare impact a COVID-19 a fost la persoanele în vârstă, murind.

De asemenea, Marea Britanie și-a mărit capacitatea de testare de la începutul focarului, fapt care va crește numărul de cazuri confirmate.

Aceste chestiuni sunt percepute mai presante prin faptul că școlile au redeschis în Scoția și se vor redeschide în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord la 1 septembrie.

Acesta este primul pas real către o redeschidere mai largă a societății, care va permite părinților să se întoarcă la lucru și pentru un contact mai larg în comunitate.

Lucrarea mea recentă de modelare matematică sugerează că putem evita un al doilea val asociat cu redeschiderea școlilor, împreună cu redeschiderea societății, dacă putem testa suficienți oameni cu infecție asimptomatică și contactele lor urmărite și izolate eficient.

O strategie eficientă de urmărire-izolare ar putea funcționa chiar dacă, în loc să ne confruntăm cu un al doilea val mare, ne-am confrunta cu focare locale mai mici în septembrie.

Oricare ar fi semnificația numărului tot mai mare de cazuri, capacitatea de a testa mai mulți oameni de îndată ce apar simptomele, de a urmări în mod eficient contactele și de a izola pe cei care au fost diagnosticați sau prezintă simptome este esențială pentru controlul viitor al COVID-19 în Regat.

Uniți în timp ce așteptăm un vaccin eficient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.