Cât ne costă U.E.? Câtă bunăstare produce această ,,investiție,, și mai ales cui?

De unde provin fondurile europene? Din contribuția statelor membre, desigur. Așadar, cât i-a costat pe oamenii de rând, vreme de șaizeci de ani,  ,,distracția,, de-a Comunitatea Europeană și cine a beneficiat efectiv? A beneficiat Germania și oarecum Franța obținând facilități, lobby, avantaje pe piața celorlalte state care, acestea din urmă, au trebuit să se alinieze la cine știe ce norme (,,anume,, inventate), norme la care, firește, nu se încadra nimeni iar cei care decideau aceste norme nu consultau pe nimeni. Așadar, este firesc astăzi să întâlnim curente anti-europene, mai întâi din cauza favorizării Germaniei, care astfel s-a dezvoltat continuu și cu piedici puse altor state cărora li s-a reproșat (cinic) faptul că nu țin pasul cu marele stat german. UK probabil din același motiv a cerut ieșirea, or fi vrut ,,o felie,, mai mare din tortul european!…
Franța, indiferent dacă iese la urne Marine Le Pen, precis nu-i va conveni să părăsească U.E. de la care a beneficiat de avantaje imediat după Germania. Problemele Franței nu se trag din faptul că este în U.E., ci din propriile sale politici economice și sociale aplicate în ultimele decenii. A dorit multiculturalism și metișizarea nației și …le-a obținut!… Acum e târziu oarecum.
Luna trecută, în martie 2017 a avut loc la Roma celebrarea celor 60 de ani de U.E. și s-au reașezat cumva ,,împărțirile,, în urma cărora precis resursele europene și piața de desfacere, cât și normele care să regleze toate acestea, nu vor fi echitabile tuturor statelor membre și, din păcate, nici măcar Italiei care este stat fondator UE, darămite României sau altor țări.
Probabil cetățenii europeni ar răsufla ușurați și ar căpăta încredere în guvernanța europeană dacă în spatele oricăror tratate, norme, cerințe, etc. nu ar fi protejarea intereselor Germaniei prin excelență. Să recunoaștem faptul că Germania contribuie la fondurile europene diferit față de Italia sau de România, are o reprezentare diferită, absolut corecte toate acestea, dat fiind numărul de cetățeni mai mare, este firesc să le fie apărate interesele însă… nu pretindem egalitate, ci măcar echitate.  Am găsit circulând în virtual un desen foarte sugestiv pentru a face mai limpede înțeles conceptul de echitate.

Pentru care gen de proiecte au fost ,,tocate,, preponderent fondurile europene de-a lungul anilor și ce impact au avut acestea în bunăstarea europeanului?

Foarte multe proiecte de informare de pe urma cărora bunăstarea nu avea cum să izvorască. Apoi, nenumărate proiecte de studiu și extrem de rar câte un proiect de pe urma căruia se vede concret ceva sau a generat locuri de muncă ori au contribuit direct la dezvoltarea unor zone anume. În fine, cine decide criteriile de acceptare categoriilor de proiecte ar trebui să privească așa: UE controlează dacă proiectul nu este obiectul unor infracțiuni dar nimeni nu se întreabă dacă acel proiect împlinit a produs ceva util Europei, oamenilor de rând. Adunând toate proiectele care nu au avut niciun impact asupra bunăstării europeanului vom avea prilej de amară uluire cum banii oamenilor se duc pe …prostii…

Nu cumva Comunitatea Europeană este un exercițiu de globalizare făcut la scară continentală?
Dacă globalizarea are și părțile ei bune, nu ne îndoim, însă cele rele le simțim ca un ger în suflet. U.E de asemenea. Libera circulație și alte câteva mici libertăți ne-au încântat peste poate… Ni s-a dat prea puțin din ceea ce s-a promis prin această casă europeană comună. La urmă, nota de plată a suportat-o omul de rând, contribuabilul. Ce mândri mai suntem noi că avem sisteme europene și instituții extrem de costisitoare și care se dovedesc, de fapt, dușmanii omului normal, ai cetățeanului.
Redesenarea de-a-ntregul a conceptelor, normelor, tratatelor, sistemelor și organismelor, funcțiilor și controlului ar mai putea salva încă U.E. altfel, cu părere de rău, am irosit bani, resurse, bucurii înjumătățite… pe un vis nerealizat. În mod sigur prima lege ar trebuie să fie cea a răspunderii față de deciziile politice luate, fiindcă aleșii noștri odată urcați în roluri, NU pot fi trași la răspundere pentru munca sau ne-munca lor ori daunele deciziilor luate.
Guvernanța europeană este o soluție bună doar dacă produce bine oamenilor, nu acelor guru ,,intimi,, Zeului Ban.