Cât timp supraviețuiește virusul în corpul persoanelor infectate – Cum s-ar putea încheia epidemia

După ce probabil au aflat cât timp noul coronavirus poate supraviețui pe suprafețe, cercetătorii au acum o idee și despre cât timp supraviețuiește virusul în corpul persoanelor infectate cu acesta.

Cercetătorii din China au studiat datele de la aproximativ 191 de pacienți cu COVID-19, inclusiv 54 de decese, care au fost tratate la spitalul Jinyintan și la spitalul de plămâni din Wuhan.

Au ajuns la concluzia că ARN-ul virusului poate trăi în corpul pacientului în medie 20 de zile, dar până la 37 de zile sau aproximativ 5 săptămâni. În prezent, celor care au fost infectați cu virus li s-a recomandat să rămână izolat timp de 14 zile, perioadă care a spus că a fost perioada de incubație a virusului.

„În acest studiu, am descoperit că ARN-ul SARS-CoV-2 detectabil a persistat timp în medie de 20 de zile la supraviețuitori”, au scris autorii studiului, care a fost publicat la începutul acestei săptămâni în jurnalul medical The Lancet.

Pentru comparație, „ARN viral a fost detectat la probele respiratorii de la aproximativ o treime din pacienți până la 4 săptămâni de la debutul bolii”, pentru aproximativ o treime dintre pacienții din perioada epidemiei SARS la începutul anilor 2000. Și pentru cei infectati cu Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), „durata detectării ARN-ului MERS-CoV la probele respiratorii inferioare a persistat cel putin 3 săptămâni”, au adăugat ei.

Cercetătorii au remarcat ca descoperirea „are implicații importante atât pentru luarea deciziilor de izolare a pacientului, cât și pentru îndrumare cu privire la durata tratamentului antiviral”.


Cum s-ar putea încheia epidemia de coronavirus, potrivit specialiștilor

Pe măsură ce noul coronavirus continuă să se răspândească în întreaga lume, cu peste 145.698 de cazuri raportate la nivel mondial, (la ora și ziua publicării articolului), piețele financiare s-au deteriorat și călătoriile s-au oprit, sfârșitul a ceea ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat recent că …pandemia pare un vis îndepărtat.

Dar există modalități în care epidemia s-ar putea încheia – chiar dacă virologii și epidemiologii nu sunt prea siguri cum. Citiți mai departe pentru a arunca o privire asupra unor modalități în care Statele Unite și restul lumii ar putea vedea sfârșitul focarului noului virus sau COVID-19, potrivit experților.

Măsurile adecvate de izolare ar putea pune capăt epidemiei de coronavirus, a declarat dr. William Schaffner, director medical al Fundației Naționale pentru Boli Infecțioase. El a citat focarul de sindrom respirator acut sever (SARS) la începutul anilor 2000 ca exemplu.

„Epidemia SARS a fost controlată printr-o coordonare strânsă între oficialii de sănătate publică și medicii care au fost capabili să diagnosticheze cazuri, să izoleze pacienții infectați, să urmărească contactele lor și să pună în aplicare politici puternice de control al infecțiilor”, a spus el. un interviu cu Fox News.

Eforturile de reținere din China par să funcționeze, cel puțin conform datelor oficiale ale țării. Numărul de cazuri din țară a scăzut, cu doar 99 de cazuri raportate în weekendul trecut, comparativ cu aproximativ 2.000 pe zi în urmă cu câteva săptămâni, potrivit New York Times.

Provincia Hubei – care găzduiește orașul Wuhan, epicentrul epidemiei – a fost pusă în izolare, afectând aproximativ 60 de milioane de oameni. Au fost implementate măsuri stricte de călătorie și de carantină în alte părți ale țării. OMS a lăudat eforturile guvernării chineze, deși unii au pus sub semnul întrebării echilibrul acestor eforturi asupra mijloacelor de trai ale cetățenilor săi. De asemenea, se pune problema dacă măsuri similare ar putea funcționa în alte țări care prezintă focare.

În Statele Unite, însă, unii epidemiologi și virologi au pus sub semnul întrebării modul de funcționare a eforturilor de izolare.

„Acum două sau trei săptămâni, încă speram la izolare”, a declarat pentru Vox epidemiologul de la Universitatea de Stat Kent. „Am trecut cu adevărat … calul este în afara grajdului.”

Un alt expert a spus că diferitele cazuri de transmitere comunitară din Statele Unite, precum și cazurile pacienților asimptomatici care răspândesc virusul, sugerează că acesta nu este deloc luat în seamă. Ca răspuns, oficialii din toate țările lumii „ar fi trebuit [au început] să se pregătească pentru pandemie. Acest lucru ar include îmbunătățirea testelor de diagnostic, pregătirea spitalelor și procesarea mesajelor de sănătate publică „, a declarat Amesh Adalja, un savant superior al Centrului Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, la locul de muncă.

Eforturile de reținere în Statele Unite, în special, pot fi, de asemenea, împiedicate de lipsa kit-ului testului și de teama că materialele necesare pentru a face testul se vor putea epuiza.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au trebuit să se ocupe de repercusiunile  încetinirii lansării kiturilor de testare, unele dintre ele fiind raportate ca fiind defecte.

Oficialii estimează că aproximativ 8.500 de persoane din Statele Unite au fost testate până în prezent pentru agentul patogen, ridicând îngrijorarea că numărul care l-a contractat – și continuă să se răspândească – ar putea fi drastic mai mare.

Între timp, se spune că alte țări care se confruntă cu un focar sever, cum ar fi Coreea de Sud, testează peste 10.000 de persoane pe zi.

În plus, o anchetă ProPublica a constatat că CDC a ales să își dezvolte propriile kituri de testare, mai degrabă decât să le folosească pe cele ale OMS, decizie care a determinat probabil agenția federală să piardă „săptămâni valoroase care ar fi putut fi folosite pentru a urmări difuzarea”, în Statele Unite.


”Focarul s-ar putea încheia după ce virusul i-a infectat pe cei care sunt cei mai sensibili și cei care supraviețuiesc și construiesc imunitatea”, a spus Schaffner.

„Un focar poate scădea odată ce virusul a infectat majoritatea persoanelor care sunt sensibile la acesta, deoarece are mai puține obiective, cum ar fi focarul virusului Zika în ultimii ani”, a spus el.

Pandemia de gripă spaniolă din 1918 este un alt exemplu. Conform raportului Live Science, cazurile au început să curgă la sfârșitul Războiului Mondial și când soldații s-au împrăștiat, gripa a ucis mai mulți soldați decât orice luptă în timpul Marelui Război.

„Ceea ce se întâmplă în mod obișnuit este faptul că lumea se confruntă cu faptul că nu există suficient de mulți oameni sensibili pentru a păstra lanțul”, a spus Joshua Epstein, profesor de epidemiologie la New York University.

Vremea mai caldă

Există posibilitatea ca aceste cazuri de coronavirus să se reducă pe măsură ce vremea se va încălzi, dar încă nu este clar dacă primăvara și vara vor pune capăt focarului.

„Dacă acest COVID-19 se comportă ca și alte virusuri respiratorii, inclusiv gripa, el ar putea fi redus atunci când vremea se încălzește”, a spus Schaffner.

Dar este prea devreme pentru a ști sigur. Oamenii de știință încă lucrează la înțelegerea noului virus, care a afectat peste 146.000 de oameni din întreaga lume.

„Sperăm că primăvara treptată ajută acest virus să se redreseze, dar bila noastră de cristal nu este foarte clară. Noul coronavirus este un virus respirator și știm că virusurile respiratorii sunt adesea sezoniere, dar nu întotdeauna. De exemplu, gripa tinde să fie sezonieră în Statele Unite, dar în alte părți ale lumii există tot anul. Oamenii de știință nu prea înțeleg de ce, deși studiem gripa de mulți ani”, a spus el. „Povestea coronavirusului a fost abia descoperită la oameni în decembrie. Este prea devreme pentru a ști sigur care va fi impactul climei mai calde”.

Există cel puțin patru coronavirusuri preexistente, care sunt sezoniere, dar rămân exact învăluite în mister, cum este cazul multor boli infecțioase. De exemplu, epidemia SARS din 2002-2003, care a cauzat aproape 800 de victime la acea vreme, s-a încheiat în vară – dar un raport din 2004 privind sezonul SARS nu a stabilit un motiv clar pentru acest lucru.

„Înțelegerea noastră asupra forțelor care conduc la dispariția sezonieră și reapariția bolilor infecțioase rămâne fragmentată, limitând astfel orice predicție asupra recurenței SARS sau când”, au scris autorii la acea vreme. „Este adevărat că cei mai stabili agenți patogeni respiratorii reapar iarna, dar o nouă apreciere pentru sarcina ridicată a bolii în zonele tropicale întărește întrebările despre explicații care se bazează exclusiv pe aerul rece sau umiditatea scăzută”.

Un vaccin

De asemenea, este important să rețineți că tratamentele anti-virale sau un vaccin ar putea ajuta la încheierea pandemiei, dar pandemia este în jur de 18 luni distanță, au declarat oficialii OMS luna trecută iar apoi au revenit asupra declarației, proclamând-o.

„Dezvoltarea vaccinurilor și terapiilor este o parte importantă a agendei de cercetare. Dar nu este doar o parte. Va dura timp să se dezvolte – dar între timp nu suntem neajutorați”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kathy Stover, șefa filialei Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), a confirmat dezvoltarea vaccinului într-un e-mail către Fox News în ianuarie.

De atunci, marile companii de servicii – inclusiv Johnson & Johnson și Moderna Inc. – au anunțat inițiative similare.

Ar putea deveni un virus sezonier

În timp ce pandemia se poate termina, COVID-19 poate să nu dispară niciodată complet. Mai degrabă, ar putea deveni endemică precum gripa comună.

În acest scenariu, cu toate acestea, virusul este probabil să aibă un impact mai mic, deoarece mai multe persoane vor avea imunitate la acesta, în conformitate cu Live Science.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.