Catalonia, se îndreaptă spre demiterea guvernului Puigdemont?

spania

Guvernul de la Madrid: „Guvernatorul de la Generalitat este vinovat de nesupunere“
Odată cu activarea articolului 155 din Constituție, guvernul spaniol ar putea decide cu privire la destituirea parțială sau totală a executivului președintelui catalan Carles Puigdemont. Acest lucru a fost raportat de presa spaniolă, adăugându-se că, pe masa Consiliul de Miniștri,  întrunit în dimineața aceasta, există două opțiuni: de înlocuire a președintelui Puigdemont, miniștrii de la finanțe și interne sau întregului guvern.
Activarea articolului 155, care va fi supusă votului Senatului, a fost deja anunțată zile în urmă pentru a „restabili ordinea constituțională în Catalonia“.

Președintele Senatului spaniol, popular Pio Garcia Escudere, a convocat o reuniune specială a Biroului pentru a începe procedura de retragere a autonomiei în Catalonia. Unda verde ar putea fi dată la 27 sau 30 octombrie.

Guvernul de la Madrid: „Din partea lui Puigdemont o sistematică nesupunere“ – Pentru guvernul spaniol, președintele Cataloniei, Carles Puigdemont, s-a făcut vinovat de o „neascultare sistematică și conștientă“ a obligațiilor în temeiul legii și Constituției și de atac sever la interesul general al statului. Acestea sunt motivele pentru cererea de activare a articolului 155 și luarea lor în considerare la reuniuniea extraordinară a Consiliului de Miniștri de la  Madrid.

Sondaj: 68% sunt pentru alegeri, 66% împotriva articolului 155 –  Între timp, Gesop a publicat un sondaj, preluat de El Periodico, care arată că 68,6% dintre catalani sunt în favoarea unor alegeri și în depășirea crizei instituționale, în timp ce 66,5% sunt împotriva unei comisarieri a regiunii de către Madrid. Când a fost întrebat ce ar trebui să facă acum președintele Carles Puigdemont, 29,3% au răspuns cerând proclamarea imediată a independenței, 24,8% renunțarea la  independență  și 36,5% o revenire la urne, pentru a se evita administrarea judiciară. Sinteza tgcom24