Cataracta: prevenire, tratament și intervenție chirurgicală

Atunci când medicul pune diagnosticul de cataractă, multe persoane caută un tratament natural așa încât să evite intervenția chirurgicală. Problemele de vedere ne sperie pe toți, iar gândul că am fi putut preveni o astfel de problemă de sănătate apare și el în cazul acestui diagnostic.

Cataracta este o opacifiere a cristalinului ochiului. Cristalinul ochiului este în mod normal, clar. Acesta acționează ca lentilele de pe un aparat de fotografiat în sensul că ajută la focalizarea luminii pe măsură ce aceasta trece în partea din spate a ochiului. Până vârsta de 45 de ani, forma cristalinului se poate schimba.

Acest lucru ne permite să vedem totul în jur, fie că vorbim despre apropiere sau depărtare. Dar pe măsură ce înaintăm în vârstă, proteinele din cristalinul încep să se degradeze. Ca urmare, privirea poate deveni tulbure. Totul în jur poate apărea neclar. Această problemă de sănătate este cunoscută sub numele de cataractă.

Dacă aveți privirea încețoșată și doar bănuiți că aveți cataracta, adresați-vă medicului specialist. Numai specialistul poate stabili dacă suferiți de cataractă.

Factorii care pot accelera formarea cataractei sunt:

Diabet;
Inflamație oculară;
Leziuni oculare;
Istoricul familial de cataractă;
Utilizarea pe termen lung de corticosteroizi (administrate pe cale orală) sau anumite alte medicamente;
Expunerea la radiații;
Fumatul;
O intervenție chirurgicală pentru o altă problemă de ochi;
Prea multă expunere la lumină ultravioletă (lumina soarelui);
În multe cazuri, cauza cataractei este necunoscută.

Cataracta se dezvoltă lent și fără dureri iar vederea scade treptat la ochiul afectat. Cataracta este o opacifiere a cristalinului natural al ochiului, care, odată cu vârsta, își pierde treptat transparența normală. La început, efectul poate fi asemănător cu cel al orbirii din cauza farurilor sau al sclipirilor soarelui puternic de vară.

Dar treptat privirea devine tulbure, blurată. Ochiul poate deveni în cele din urmă orb, dacă nu se efectuează operația de cataractă.
Opacizarea ușoară a cristalinului apare frecvent după vârsta de 60 de ani, dar aceasta nu provoacă în mod obligatoriu probleme de vedere tuturor. Însă, până la vârsta de 75 de ani, cei mai mulți oameni au vederea afectată de cataractă.
Problemele de vedere pot include:

Sensibilitatea la lumină puternică.
Vedere încețoșată.
Dificultatea de a vedea pe timp de noapte sau în lumină slabă.
Vederea dublă.
Pierderea abilității de a sesiza intensitatea culorilor.
Probleme de a vedea forme pe un fundal sau diferența dintre nuanțe apropiate de culori.
Vederea unor halouri de lumină.
Schimbări frecvente în rețetele prescrise la cabinete oftalmologice.
Cataracta duce la scăderea acuității vizuale, chiar și la lumina zilei. Cele mai multe persoane cu cataractă au modificări similare la ambii ochi, deși un ochi poate fi mai rău decât celălalt. De multe ori există doar schimbări de vedere ușoare.

Putem preveni cataracta?

Cea mai bună prevenire presupune controlul bolilor care cresc riscul de cataractă. Evitarea expunerii la situații care determină formarea cataractei poate ajuta, de asemenea. De exemplu, dacă sunteți fumător, acum este momentul să renunțați. De asemenea, este recomandat ca atunci când sunteți în aer liber, în mașină sau la plajă, să purtați ochelari de soare autentici, de bună calitate, pentru a proteja ochii de razele UV dăunătoare.
Lumina ultravioletă poate contribui la formarea cataractei, deci este recomandat să purtăm ochelari de soare și pălării care blochează expunerea prelungită la soare. Îmbătrânirea este însă cauza principală, dar care, în mod cert, nu poate fi prevenită…

Tratamentul / prevenirea problemelor de cataractă.

Pentru cataracta precoce, medicul oftalmolog poate recomanda următoarele:

Schimbare de prescripție pentru ochelari.
Lucrul într-un mediu cu o lumină mai bună.
Lentile de amplificare.
Ochelari de soare.
Dacă problemele cu vederea devin din ce în ce mai grave, poate fi necesar să facem modificări în jurul nostru în casă pentru a evita căderi și răniri.
Singurul tratament pentru cataracta este o intervenție chirurgicală pentru a o elimina. Dacă problemele de vedere cauzate de cataractă nu sunt foarte grave, intervenția chirurgicală nu este absolut necesară dar în acest sens luați decizia împreună cu medicul.

Cataracta nu dăunează ochiului, astfel încât intervenția chirurgicală se poate derula numai atunci când dvs împreună cu medicul oftalmolog decideți că este cel mai potrivit moment. Chirurgia este de obicei recomandată atunci când nu se pot derula activități normale, cum ar fi condusul unui automobil, lectura, lucrul la calculator sau privitul unui dispozitiv video, ecran, chiar și cu ochelari.

Este operația de cataractă o intervenție chirurgicală dureroasă?

Doctorii specialiști spun că nu. Intervențiile chirurgicale de cataractă se fac de cele mai multe ori folosind picături de anestezic pentru a amorți ochii, în loc de o injecție cu anestezic. Cu toate că majorității oamenilor nu le place ideea că cineva lucrează pe ochii lor, cei ce trec prin acest moment sunt de fapt relaxați și somnolenți în timpul procedurii, datorită primirii unui sedativ.

Oamenii nu văd o intervenție chirurgicală în timp ce este realizată, doar o lumină strălucitoare și culori. Este folosit și un dispozitiv blând care ține pleoapele deschise, astfel încât nimeni nu trebuie să își facă griji că va clipi.

Fructe și legume care ajută în prevenirea problemelor de sănătate asociate cu cataracta.

Sunt nenumărate motivele pentru care nutriționiștii ne îndeamnă că consumăm multe fructe și legume proaspete dar iată un alt motiv pentru a mânca zilnic fructe și legume: astfel putem reduce riscul de pierdere a vederii cauzat de cataractă.
Este evident că nu putem preveni îmbătrânirea însă tot atât de adevărat este că îmbătrânim diferit. Fumătorii cu alimentație dezechilibrată au statistic mai multe probleme de sănătate decât nefumătorii cu alimentație echilibrată.

Suplimente cu Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant care poate ajuta la reducerea riscului de cataractă. Surse bune de vitamina E sunt uleiul din germeni de grâu, de migdale, semințele de floarea soarelui, alunele și arahidele. Vitamina E se găsește și în legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și broccoli. Trebuie ţinut cont şi de faptul că absorbţia intestinală a acesteia, din alimentele consumate, este de numai 30%. De aceea, nutriționiştii recomandă suplimentele nutritive cu vitamina E.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat zilnic două porții de fructe și legume bogate în vitamina C, au avut un risc de 20 la suta mai mic de cataractă decât cei care au avut o dietă mai puțin bogată în substanțe nutritive.
American Optometric Association  a raportat despre calitățile antioxidante ale vitaminei C că pot încetini sau inversa progresia cataractei. Bărbații ar trebui să încerce să consume cel puțin 90 mg de vitamina C pe zi, iar femeile necesită 75 mg. Fumătorii ar putea avea nevoie de o suplimentare de 35 mg extra acestor cerințe de bază. Alimentele care conțin vitamina C includ broccoli, aronia, afine, căpșuni, roșii, pepene galben, ardei gras.

Dacă vă îngrijorează pericolul apariției problemelor de sănătate asociate cu cataracta, atunci puteți avea în vedere și legumele verzi cu frunze de culoare intensă, cum ar fi spanacul, varza, napii verzi și salata verde, care sunt bogate în substanțe nutritive valoroase pentru ochi, denumite luteina și zeaxantina. Luteina și zeaxantina previn problemle oculare și susțin per ansamblu sănătatea ochilor.

Aceste două substanțe nutritive sunt în mod special importante pentru că susțin procesul de prevenire a degenerării maculare precum cataracta. Broccoli, dovleceii și varza de Bruxelles conțin, de asemenea, aceste substanțe nutritive. Dacă nu vă plac alimentele verzi și pur și simplu nu le puteți include în dieta zilnică, atunci puteți avea în vedere suplimentele alimentare. Toate alimentele portocalii susțin sănătatea ochilor și ajută pata galbenă să se regenereze. Morcovi, suc de fructe portocalii, piersici, roșii – iată numai câteva alimente care vă oferi carotenoide importante pentru sănătatea ochilor.

Adresați-vă medicului dumneavoastră despre importanța suplimentelor dacă aveți o cataractă în stadiu incipient. Dieta poate ajuta foarte mult sănătatea ochilor. În plus față de o dietă sănătoasă, suplimentele ar putea aduce beneficii importante. Sursa: prodieta.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.