Catedrala Oloron-Sainte-Marie din Franța a fost jefuită de obiectele de cult foarte valoroase

Delicvenți necunoscuți au spart noaptea trecută, cu o mașină folosită ca berbec, ușile uriașe ale catedralei Oloron-Sainte-Marie, în Pirineii francezi, nu departe de Lourdes, edificiu înscris în patrimoniul mondial UNESCO.

În noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 2 dimineața, au fost furate obiectele de cult foarte valoroase ale Catedralei Oloron-Sainte-Marie, în Pirinei Atlantici. Informații confirmate în Le Figaro de Parchetul din Pau. O parte din tezaurul catedralei a fost furat.

Mașina-berbec, potrivit anchetatorilor, a fost ocupată de cel puțin 3 bărbați cu fața acoperită. Vehiculul folosit, un Peugeot 106, a fost găsit abandonat, avea fixat un trunchi de copac pe capotă, pentru a putea rupe ușile catedralei, realizate din lemn masiv și care datează din Evul Mediu.

Primarul din Oleron, Hervé Lucbereilh, a declarat la Radio France Info că hoții au fugit imediat, rupând o vază și o statuie pe care a găsit-o pe podeaua catedralei. Au luat, printre altele, toate obiectele reprezentând bijuterii. care au fost expuse în catedrală. Moaștele și scena Nașterii de Crăciun nu au fost atinse.

Ușa spartă era o intrare secundară în catedrală. Confecționată din lemn armat cu metal, cu toate astea, nu putea rezista la trunchiul de copac constituind berbecul mașinii. Hoții au văzut apoi gratiile celor două capele laterale și au spart geamurile anti-intruziune în spatele cărora era închisă comoara.

Un „prejudiciu considerabil”

Deocamdată nu a fost furnizată nicio estimare a furtului și a avariilor. „Un inventar este în curs de desfășurare a serviciilor de patrimoniu”, explică pentru Le Figaro Laurent Paris, directorul general al serviciilor municipalității. ”Este vorba în principal de o obiecte din aur, cum ar fi crufixe, monumente, dar și veșminte liturgice”.

„Acesta este un prejudiciu considerabil”, a declarat Le Figaro, primarul orașului, Hervé Lucbereilh, care recunoaște că nu s-a făcut niciodată o estimare. „Unele piese sunt unice, precum monstranța Saint Grat, și nicio asigurare nu le va înlocui”.

Părintele Jean-Marie Barennes, pastorul parohiei, a mers pe versiunea zborului hoților după furt, la mai puțin de o oră după evenimente. La Le Figaro, își exprimă uimirea pentru pregătirea hoților. „Erau, evident, cunoscători”, explică el, „printre zecile de sapa, [șepci liturgice], au furat doar cele mai prețioase, din secolul al XVI-lea”. Hoții au scos doar cele mai mici piese, lăsând, de exemplu, un pătuț prețios care datează înainte de Revoluție.

„Dincolo de valoarea de piață, locuitorii sunt amputați de unele părți din istoria lor și a moștenirii lor”, Hervé Lucbéreilh spunându-și amărăciunea. ”Ceea ce mă consolează este numărul de oameni care au venit la catedrală încă de azi dimineață. Acest loc este inima  Oloronului, aici am fost cu toții botezați, ne-am căsătorit și părinții noștri au fost înmormântați aici”.

Pe Twitter, ministrul Culturii, Franck Riester, a condamnat furtul. Vandalism în biserici: vorbim suficient despre acest argument? Dezbatere pe Platoul de Points de Vue privind acoperirea mediatică a creșterii vandalismului împotriva bisericilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.