Câți români mai sunt la Roma?

Românii au ales preponderent Italia atunci când au decis să-și lase pământurile natale și să emigreze. Iată o parte dintre statisticele oficiale, cu distribuția pe localități, cifrele au fost actualizate anul trecut în luna Ianuarie de către ISTAT.  Apăsați aici pe legătura marcată cu roșu, pentru a vedea câți români suntem în Italia și, în special la Roma: Români în Italia

Din cauza crizei care a afectat și Italia, sunt foarte mulți români care și-au schimbat țara de emigrare, pornind spre Regatul Unit, Germania sau țările nordice. Au plecat mai întâi câte un membru al familiei, apoi, și-au reîntregit familia.

În cazul în care România ar parcurge același drum economic precum Polonia, am putea spera ca în următorul deceniu să devină posibil acel fenomen social invers, întoarcerea acasă.

Din discuțiile personale avute cu românii din Lazio, în decursul ultimelor luni, sunt foarte puțini dintre acei care și-au exprimat limpede decizia să rămână definitv în Italia. Decizia motivând-o prin faptul că și-au făcut aici o situație bună dar mai ales pentru copiii lor care sunt crescuți și școliți aici, se simt ”acasă” în Italia și preferă să meargă în țara părinților, România, doar când și când, în vizită.

Majoritatea așteaptă o cât de mică îmbunătățire în România a stării nu atât economice cât al stabilității politice printr-o clasă diriguitoare care să se manifeste cu evidență că-i pasă de cetățean și creează suportul legislativ favorabil muncii și bunăstării individuale. Astăzi, atât legile dar și fiscalitatea sau alte sisteme ale statului, nu fac altceva decât oprimă populația, determinând-o să emigreze.

Așadar, concluzionând, românii ar prefera țara lor. Însă, au tot mai mult senzația că România nu mai există, că totul este la buna plăcere a străinilor și a mafiei politice.

Nici în Italia, în ultimii ani, românii nu se mai simt siguri, sunt și care afirmă, mai în glumă, mai în serios, că, dacă Italia se afundă și mai mult în criză, curând vor emigra italienii în România, așa cum, de fapt, au mai făcut-o în secolul trecut.

Fluxurile migratorii sunt o realitate încă de la facerea lumii. Ceea ce determină astăzi mișcările masive de populații se datorează în principal deteriorării calității vieții în țările alese de către marile puteri ale lumii să le exploateze resursele naturale și energetice. România, începând cu anul 1989 și până în prezent, zi de zi, a pierdut controlul asupra propriilor resurse, printre care cea mai importantă fiind forța de muncă și mai ales cea specializată, apoi și mai grav, tinerii. Probabil doar legile protecționiste (față de interesele străine) și legea răspunderii asupra actului politic,  ar mai putea întoarce România din drumul desființării ei ca țară, iar cetățenii ei, răspândiți în lumea întreagă, să se întoarcă, în sfârșit, acasă.

_________________________________________

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume. Mulțumim.