Ce este coronavirusul? Ce îți face virusul? Care sunt simptomele?


Ce este coronavirusul?

Coronavirus este un tip de virus care poate provoca boli la animale și oameni. Virusurile se descompun în celulele din interiorul gazdei lor și le folosesc pentru a se reproduce și a perturba funcțiile normale ale organismului. Coronavirusurile sunt denumite după cuvântul latin „corona”, care înseamnă coroană, deoarece sunt înglobate de o cochilie cu vârfuri, care seamănă cu …o coroană regală.

Coronavirusul care a izbucnit la Wuhan este unul care nu a fost văzut niciodată înainte de acest focar. A fost numit SARS-CoV-2 de către Comitetul internațional pentru taxonomia virușilor. Numele înseamnă sindromul respirator sever acut coronavirus 2.

Experții spun că boala, care a ucis aproximativ unul din 50 de pacienți de când a început focarul în decembrie, este o „soră” a bolii SARS care a lovit China în 2002, așa că a primit numele acesteia.

Boala pe care virusul o provoacă a fost numită COVID-19, care înseamnă boală de la coronavirus 2019.

Dr. Helena Maier, de la Institutul Pirbright, a declarat: „Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care infectează o gamă largă de specii diferite, inclusiv oameni, bovine, porci, pui, câini, pisici și animale sălbatice.”

Până la identificarea acestui nou coronavirus, au fost cunoscute doar șase coronavirusuri diferite care infectează oamenii. Patru dintre acestea provoacă o boală ușoară comună de sezon rece, dar din 2002 a apărut două noi coronavirusuri care pot infecta omul și pot duce la boli mai severe (sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) coronavirusuri).

„Se știe că coronavirusurile pot sări ocazional de la o specie la alta și asta s-a întâmplat în cazul SARS, MERS și noul coronavirus. Originea animală a noului coronavirus nu este încă bine cunoscută.”

Primele cazuri umane au fost raportate public din orașul chinez Wuhan, unde locuiesc aproximativ 11 milioane de oameni, după ce medicii au început să raporteze public infecții pentru prima dată la 31 decembrie.

Până la 8 ianuarie, au fost raportate 59 de cazuri suspecte și șapte persoane erau în stare critică. Testele au fost dezvoltate pentru noul virus și cazurile înregistrate au început să crească.

Prima persoană a murit în acea săptămână și, până la 16 ianuarie, încă două au murit și au fost confirmate 41 de cazuri. A doua zi, oamenii de știință au prezis că 1.700 de persoane au fost infectate, posibil până la 7.000.

De unde provine virusul?

Potrivit oamenilor de știință, virusul a venit aproape sigur de la lilieci. Coronavirusurile, în general, tind să aibă originea la animale – se consideră că virusurile SARS și MERS similare au avut originea la pisici și, respectiv, cămile.

Primele cazuri de COVID-19 au provenit de la persoane care vizitează sau lucrează pe o piață de animale vii din Wuhan, care de atunci a fost închisă pentru investigații.

Deși piața este oficial o piață de fructe de mare, alte animale moarte și vii erau vândute acolo, inclusiv puii de lup, salamandre, șerpi, păuni, carne de porc și carne de cămilă.

Un studiu realizat de Institutul de Virologie Wuhan, publicat în februarie 2020 în revista științifică Nature, a constatat că probele de virus găsite la pacienții din China sunt 96% identice cu un coronavirus găsit la lilieci.

Cu toate acestea, pe piață nu existau mulți lilieci, așa că oamenii de știință spun că este posibil să existe un animal care a acționat ca un factor de mijloc, contractându-l dintr-un liliac înainte de a-l transmite unui om. Încă nu s-a confirmat ce tip de animal era.

Dr. Michael Skinner, virolog la Imperial College London, nu a fost implicat în cercetare, dar a spus: „Descoperirea plasează cu siguranță originea nCoV în liliecii din China. Încă nu știm dacă o altă specie a servit ca gazdă intermediară pentru a amplifica virusul și, eventual, pentru a-l aduce pe piață și nici ce specie ar fi fost gazda asta”.

Până acum, mortalitatea este destul de redusă, comparând cu alte infecții. De ce sunt atât de îngrijorați experții în domeniul sănătății?

Experții spun că toată comunitatea internațională este preocupată de virus, deoarece se știe atât de puțin despre acesta și se pare că se răspândește rapid.

Este similar cu SARS, care a infectat 8.000 de oameni și a ucis aproape 800 într-un focar din Asia în 2003, prin faptul că este un tip de coronavirus care infectează plămânii oamenilor. Cu toate acestea, este mai puțin mortal decât SARS, care a ucis aproximativ una din 10 persoane, comparativ cu aproximativ una din 50 pentru COVID-19.

Un alt motiv de îngrijorare este că nimeni nu are imunitate la virus, deoarece nu l-au mai întâlnit până acum. Aceasta înseamnă că poate fi capabil să provoace mai multe daune decât virușii pe care îi întâlnim deseori, cum ar fi gripa sau răceala obișnuită.

Vorbind la o informare din ianuarie, dr. Peter Horby, profesorul universitar din Oxford, a declarat: „Virusurile noi se pot răspândi mult mai repede în rândul populației decât virușii care circulă tot timpul, deoarece nu avem imunitate pentru ei.”

„Majoritatea virusurilor gripale sezoniere au o rată de fatalitate a cazului mai mică de una din 1.000 de persoane. Aici vorbim despre un virus în care nu înțelegem pe deplin spectrul de severitate, dar este posibil ca rata mortalității cazului să fie mai mare decât doi la sută”.

Dacă rata decesului este cu adevărat de doi la sută, asta înseamnă că doi din fiecare 100 de pacienți care îl primesc vor muri. Sentimentul meu este că este mai scăzut, a adăugat dr. Horby. „Probabil ne lipsește acest aisberg de cazuri mai ușoare. Dar aceasta este situația actuală în care ne aflăm. Două procente de cazuri de fatalitate sunt comparabile cu pandemia de gripă spaniolă din 1918, deci este o preocupare semnificativă la nivel global”.

Cum se răspândește virusul?

Boala se poate răspândi între oameni doar prin tuse și strănut, atingând obiecte din zona unde s-a tușit sau strănutat, ceea ce o face o infecție extrem de contagioasă. Și se poate răspândi și înainte ca cineva să prezinte simptome.

Se crede că el călătorește în salivă și chiar prin lacrimi, prin urmare, contactul strâns, sărutul și împărțirea tacâmurilor sau a ustensilelor sunt toate riscante. De asemenea, poate trăi pe suprafețe, cum ar fi plastic și oțel, timp de până la 72 de ore, ceea ce înseamnă că oamenii îl pot prinde atingând suprafețe contaminate.

Inițial, se credea că oamenii îl prind de pe o piață de animale vii din orașul Wuhan. Însă, în curând au început să apară cazuri la oameni care nu fuseseră niciodată acolo, ceea ce a obligat medicii să-și dea seama că se răspândea de la o persoană la alta.

Ce îți face virusul? Care sunt simptomele?

Odată ce cineva a prins virusul, poate dura între două și 14 zile, sau chiar mai mult, pentru ca acestea să arate simptome – dar acestea pot fi încă foarte contagioase în acest timp.

Dacă și când se îmbolnăvesc, semnele tipice includ nas curgător, tuse, dureri în gât și febră (temperatură ridicată). Marea majoritate a pacienților se va recupera de la aceștia fără probleme, și mulți nici nu vor avea nevoie de ajutor medical.

La un grup mic de pacienți, care par mai ales vârstnici sau cei cu boli de lungă durată, poate duce la pneumonie. Pneumonia este o infecție în care interiorul plămânilor se umflă și se umple cu lichid. Face din ce în ce mai dificil să respirați și, dacă este lăsat netratat, poate fi fatal.

Cifrele arată că adesea copiii mici nu par a fi deosebit de grav afectați de virus, despre care se spune că este deosebit de puternic, având în vedere susceptibilitatea lor la gripă, dar nu este clar de ce.

Ce au relevat testele genetice despre virus?

Oamenii de știință din China au înregistrat secvențele genetice a aproximativ 19 tulpini de virus și le-au eliberat experților care lucrează în întreaga lume.

Acest lucru le permite altora să le studieze, să dezvolte teste și să analizeze potențial tratarea bolii pe care o provoacă.

Examinările au relevat că coronavirusul nu s-a schimbat prea mult – schimbarea este cunoscută drept mutanță – în timpul etapelor timpurii ale răspândirii sale.

Cu toate acestea, directorul general al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China, Gao Fu, a declarat că virusul se mută și se adaptează pe măsură ce se răspândea printre oameni.

Aceasta înseamnă că eforturile de a studia virusul și de a controla potențialul pot fi zădărnicite, deoarece virusul ar putea arăta diferit de fiecare dată când oamenii de știință îl analizează.

Mai multe studii pot fi în măsură să dezvăluie dacă virusul a infectat mai întâi un număr mic de oameni, apoi se schimbă și se răspândește de la ei sau dacă există diferite versiuni ale virusului provenite de la animale care s-au dezvoltat separat.

Cât de periculos este virusul?

Virusul are o rată de deces de aproximativ două procente. Aceasta este o rată de deces similară cu focarul de gripă spaniolă care, în 1918, a continuat să ucidă aproximativ 50 de milioane de oameni.

Experții au fost conflictuali încă de la începutul focarului dacă numărul real de persoane infectate este semnificativ mai mare decât numărul oficial al cazurilor înregistrate. Unii oameni sunt așteptați să aibă simptome atât de ușoare încât niciodată nu își dau seama că sunt bolnavi decât dacă sunt testați, astfel încât doar cazurile mai grave sunt descoperite, ceea ce face ca moartea să pară mai mare decât este în realitate.

Cu toate acestea, o anchetă privind supravegherea guvernului din China a declarat că nu a găsit niciun motiv să creadă că acest lucru este adevărat.

Dr. Bruce Aylward, un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, care a plecat într-o misiune în China, a declarat că nu există dovezi că cifrele arată doar vârful aisbergului și a spus că înregistrarea pare a fi exactă.

Virusul poate fi vindecat?

Virusul COVID-19 în prezent nu poate fi vindecat și se dovedește dificil de oprit.

Antibioticele nu funcționează împotriva virușilor, așa că sunt în afara problemei. Medicamentele antivirale pot funcționa, dar procesul de înțelegere a unui virus, apoi dezvoltarea și producerea de medicamente pentru a-l trata ar avea nevoie de ani și sume imense de bani.

Nu există încă vaccin pentru coronavirus și nu este probabil ca unul să fie dezvoltat la timp pentru a fi de folos în acest focar, din motive similare celor spuse mai sus.

Institutele Naționale de Sănătate din SUA și Universitatea Baylor din Waco, Texas, spun că lucrează la un vaccin pe baza a ceea ce știu despre coronavirusuri, în general, folosind informații din focarul SARS. Dar acest lucru poate dura un an sau mai mult pentru a se dezvolta, în conformitate cu Tehnologia farmaceutică.

În prezent, guvernele și autoritățile medicale lucrează pentru a stăvili virusul și pentru a îngriji pacienții bolnavi.

Toate centrele de cercetare din lumea lucrează la găsirea tratamentului, vaccinului, la cunoașterea tuturor aspectelor legate de Coronavirus.


Redacția noastră a inițiat o nouă serie de articole numite Știri Coronavirus preluând informații de pe sursele oficiale.


(Distribuiți pe Facebook – prietenii dvs au nevoie de știri verificate)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.