Ce este Ziua Pământului și ce ar trebui să facem? Mesajul lui Kathleen Rogers – Earth Day Network

În urmă cu aproape 48 de ani, la 22 aprilie 1970, milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de impactul negativ al celor 150 de ani de dezvoltare industrială. În SUA și în întreaga lume, smogul devenea mortal și dovezile au arătat faptul că poluarea a condus la întârzieri de dezvoltare la copii. Biodiversitatea a intrat în declin ca urmare a utilizării masive a pesticidelor și a altor poluanți. Conștientizarea ecologică globală a crescut, iar Congresul american și președintele Nixon au răspuns atunci imediat. În iulie 1970, s-a creat Agenția de Protecție a Mediului, iar printre realizările acesteia sunt legi solide privind mediul, cum ar fi Legea privind apa curată și Legea privind speciile pe cale de dispariție.

Un miliard de oameni – Ziua Pământului este un eveniment global, peste 1 miliard de oameni din 192 de țări participă astăzi la cea mai mare acțiune civică.

Este o zi de acțiune politică și de participare civică. Oamenii celebrează, semnează petiții, își curăță orașele și drumurile. Corporațiile și guvernele folosesc ziua pentru a face angajamente și pentru a anunța măsurile de sustenabilitate. Religioșii, inclusiv Papa Francis, conectează Ziua Pământului la protejarea celor mai mari creații ale lui Dumnezeu: omul, biodiversitatea și  planeta pe care trăim.

Earth Day Network, organizația care conduce Ziua Pământului, a anunțat faptul că Ziua Pământului 2018 se va concentra pe mobilizarea lumii până la sfârșitul Poluării cu plastic, inclusiv crearea unui sprijin pentru un efort global pentru eliminarea materialelor plastice de unică folosință. Earth Day Network va educa milioane de oameni despre sănătate și alte riscuri asociate utilizării materialelor plastice.

De la intoxicații și afectarea vieții marine, la prezența ubicuă a materialelor plastice în alimente care poate perturba hormonii umani și provoca boli majore, punând în pericol viața și  declanșând pubertatea precoce.  Creșterea exponențială a maselor plastice amenință supraviețuirea planetei noastre. Earth Day Network a instituit o campanie de mai mulți ani pentru a pune capăt poluării cu materiale plastice. Obiectivele vizează materiale plastice de unică folosință, promovarea alternativelor la materiale pe bază pe combustibili fosili, promovarea reciclării 100% a materialelor plastice, responsabilitatea corporativă și guvernamentală și schimbarea comportamentului uman în ceea ce privește materialele plastice.

Campania Earth Day Network pentru prevenirea poluării din plastic include patru componente principale:
– Conducerea unei mișcări la nivel local pentru a sprijini adoptarea unui cadru global pentru reglementarea poluării plastice;
– Educarea, mobilizarea și activarea oamenilor din întreaga lume pentru a cere guvernelor și corporațiilor să controleze și să elimine poluarea cu plastic;
– Educarea oamenilor din întreaga lume de a-și asuma răspunderea personală pentru poluarea plastică, prin alegerea de a interzice sau măcar reduce, reutiliza și recicla plasticul;
– Promovarea reglementărilor guvernamentale locale și a altor eforturi de combatere a poluării cu materiale plastice.