Ce influențează perioadele de criză ale relaţiei amoroase

Oxitocina, cunoscută drept “hormonul dragosteidatorită rolului sau benefic pe plan social în apropierea dintre oameni, joacă un rol central şi în reproducerea sexuală.

Potrivit unui nou studiu, oxitocina are, de asemenea, un rol deosebit de important şi în perioadele de criză ale relaţiei amoroase. Concluziile oamenilor de ştiinţă de la Universitatea New Mexico din Albuquerque au fost publicate recent în jurnalul “Hormones and Behavior” conform medicalnewstoday.com.

Acest hormon este secretat de glanda hipofiză, ce este situată la nivelul creierului sub hipotalamus. Rolul sau este deosebit de vast, de la producerea excitaţiei sexuale şi până la inducerea contractiilor în timpul naşterii, dar beneficiile sale nu se încheie aici.

În acord cu noile descoperiri, creierul eliberează oxitocina şi în momentele de impas pe plan sentimental, în încercarea de a reface legătură amoroasă dintre parteneri.

Pentru a ajunge la aceste constatări, cercetătorii au selectat două grupuri de voluntari adulţi: din primul grup au făcut parte 75 de cupluri din Statele Unite ale Americii, iar din cel de-al doilea grup au făcut parte 148 de persoane din Norvegia, care nu erau implicate într-o relaţie.

Participanţii la studiu au fost rugaţi se gândească la partenerul lor sau la cum şi-ar dori ca acesta fie într-o relaţie,” explică Trond Viggo Grøntvedt, coautor al studiului şi doctor în psihologie la Universitatea din New Mexico.

Nivelul de oxitocina din organism a fost măsurat în rândul participanţilor la studiu atât înainte, cât şi după sarcinile de gândire atribuite pe parcursul testelor.

Oamenii de ştiinţă au constatat participanţii care simţeau se implică foarte mult în relaţia lor amoroasă aveau un nivel mai mare de oxitocina. (articolul continuă pe: medlive)