Ce lăsăm moştenire urmaşilor noştri

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Majoritatea omenilor, auzind cuvântul moştenire, se gândesc la partea materială: casă, pământ, maşină. Fiecare avem în minte o imagine a vieţii împlinite. Să-ţi faci o casă, apoi sădești un pom și… să creşti un pui de om. Cântec vechi ce-l ascultau părinţii noştri.
În plan personal sună frumos și e totul roz, dar să globalizăm puţin situaţia.

Toate în univers sunt colegate. Avem un gogoloi dulce numit pământ pe care-l exploatăm zi de zi fără să ne treacă prin cap că mai sunt şi alţii… dragi nouă, copii, nepoţi, stră-stră şi iarăşi strănepoţi care va trebui să-şi inventeze alte tipuri de energie pentru a putea folosi explozia asta de tehnologie avansată care este scoasă pe piaţă şi făcută să dureze exact cât este termenul de garanţie. Ultimul design, toţi vrem ultimul răcnet în modă, telefoane, computere… suntem o societate de consumatori.
OK, gândim egoist ,,Lasă că-şi inventează ei în viitor vreo ceva”. Au energie eoliană, că doar avem vânt, energie solară, că doar soarele încălzeşte pământul gratuit şi mai avem ape curgătoare să-nvârtă moriștile. Până când vor pune taxe şi pe astea, cum au pus şi taxa pe apă meteorică. Parcă le-ar ploua în buzunar. Stau la cotitură de canalizare şi dau la vâsle să direcţioneze şuvoiul… Probabil vor taxa razele soarelui în funcţie de unghiul de cădere asupra terrei şi vântul în funcţie de viteza de mişcare a morilor lui don Quijote.
Deci, dragi moştenitori, vă lăsăm moştenire un bun sistem de taxe şi impozite bazat pe o imaginaţie bogată.

În schimb, veţi avea o mare problemă. Puritatea aerului pe care îl respiraţi. După cum ştim, pădurile sunt plămânii pământului. Stiţi povestea aia cu stratul de ozon care protejează pământul de radiaţii?       Aici aveţi câteva opțiuni, mergeţi la pădure şi plantaţi ce-am tăiat noi, cele câteva generaţii din secolul vitezei sau…vă inventează guvernele cupole deasupra metropolelor şi atunci adio energie eoliană şi solară gratuite…şi va gâdila buzunrele impozitul pe respiraţie. În altă ordine de idei, suntem mândri că lăsăm în urma noastră generaţii tinere, educate, pe care societatea le-a şcolit. Tineri cu diplome de doctori, ingineri, profesori… generaţii de intelectuali, cărora piaţa muncii nu este capabilă să le asigure posturi de muncă la nivelul calificării lor, aşa că… avem femei de servici cu diplome de bacalaureat şi vânzători la MC Donald cu Diplomă Universitară. Deci dragi urmaşi, vă asigurăm că noi, părinţii, suntem mai debusolaţi ca voi. Vă sfătuim să învăţaţi toată copilăria şi adolescenţa pentru că ,,numai așa o să deveniţi cineva în viaţă”, dar nici noi nu mai ştim cine suntem. Si ne uităm lung la societatea care ne minte şi se minte, nevrând să recunoască evoluţia înspăimântătoare a cazurilor de depresie, ADHD, anxietate, bulimie, anorexie, dislexie, tineri care sunt în mare parte marginalizaţi pentru că nu se ridică la standerdele de turmă.

Dragă societate, va trebui în cel mult 10 ani să califici un psiholog la o mie de locuitori… asta în locul parlamentarilor.

Deci, copii buni, urmaşi de urmași, vă dăm un sfat: dacă rămâneţi fără resurse, uitaţi-vă la soare şi la vânt, împăduriţi voi ce-am tăiat noi, dacă între timp n-a venit cumva o altă era glaciară. Curăţaţi toate resturile aruncate de noi, acei părinţi care v-am crescut în ideea ,,casa noastră ca o floare că pământul este mare” şi-i obligat să ne suporte. El este aici pentru noi. Cât despre resursele energetice, vă reamintim faptul că pe la 1800 s-a născut unul Tesla. El avea legătură directă cu biblioteca Akasha, aducând proiecte viabile pentru energii alternative, dar şi-a dat seama că încă nu suntem pregătiţi sa le folosim fără să distrugem atmosfera pământului. Aşa că, probabil, se va mai naşte un altul când umanitatea va fi pregătită să folosească aceste energii, fără să abuzeze. Din punct de vedere al geneticii Pământul este organism viu, celulă a universului. Noi la rândul nostru, celule dăunătoare, pentru că nu învăţăm să respectăm ceea ce ne dă viaţa şi ne menţine în viaţă. Drum bun generaţii viitoare şi… aveţi grijă de gogoloiul asta drag numit Pământ. Fără el nu am exista! Învățați din greșelile noastre și fiți mai buni decat noi.

nicoleta barbu

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •