Ce se întâmplă acum în Israel și DE CE?

Militanții Hamas au tras zeci de rachete asupra Israelului după ce atacurile aeriene israeliene au ucis comandanți superiori și au dărâmat o clădire cu mai multe etaje în Gaza.

Escaladarea luptelor, care a început luni, a determinat Națiunile Unite să avertizeze cu privire la un „război la scară largă”.

Conflictul a declanșat, de asemenea, un val de violență stradală în Israel între israelieni și arabi. Liderii politici au cerut calmul.

Cel puțin 67 de persoane din Gaza și 7 persoane din Israel au fost ucise.

Luptele au izbucnit luni, după săptămâni de tensiuni israeliano-palestiniene în Ierusalimul de Est, culminând cu ciocniri într-un loc sfânt venerat de musulmani și evrei.

Pentru a doua zi, a existat violență în zone din Israel cu populații evreiești și arabe mixte. Peste 374 de persoane au fost arestate și 36 de ofițeri au fost răniți, a spus poliția israeliană.

Premierul Benjamin Netanyahu, vorbind miercuri seară, a declarat că intenționează să trimită forțe militare pentru a ajuta poliția să mențină ordinea în orașele devastate de violență.

Netanyahu a declarat că atacurile din ultimele zile au fost „anarhice”.

„Nimic nu poate justifica o gloată arabă care atacă evreii și nimic nu poate justifica o gloată evreiască care atacă arabii”, a spus el într-o declarație video, după cum a raportat Times of Israel.

Militanții palestinieni au lansat rachete asupra Israelului de luni seara, iar Israelul a răspuns lovind ținte în teritoriu.

Joi dimineață, IDF a declarat că aproximativ 1.500 de rachete au fost lansate din Gaza în orașele israeliene de când ostilitățile au crescut la începutul acestei săptămâni.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că peste 400 de persoane au fost rănite de la începerea conflictului, pe lângă 67 de decese.

Netanyahu a declarat că guvernul își va folosi toată puterea pentru a proteja Israelul de dușmani din exterior și de revoltători din interior.

Dar Autoritatea Palestiniană a condamnat „agresiunea militară” a Israelului într-un tweet, spunând că „traumatizează o populație deja asediată de două milioane de evrei”.

Ce s-a întâmplat miercuri?

Militanții din Gaza au declarat că au tras 130 de rachete asupra Israelului ca răspuns la un raid israelian care a distrus turnul al-Sharouk din orașul Gaza.

Turnul, care este a treia clădire înaltă care a fost distrusă în timpul atacurilor aeriene în această săptămână, găzduia televiziunea al-Aqsa, postul administrat de Hamas.

Ce a provocat violența?

Luptele dintre Israel și Hamas au fost declanșate după zile întregi de escaladare a ciocnirilor dintre palestinieni și poliția israeliană într-un complex sacru de pe dealul Ierusalimului de Est.

Zona este venerată atât de musulmani, care o numesc Haram al-Sharif (Altarul Nobil), cât și de evrei, pentru care este cunoscut sub numele de Muntele Templului.

Hamas a cerut Israelului să îndepărteze poliția de acolo și din districtul Sheikh Jarrah cu majoritate arabă din apropiere, unde familiile palestiniene se confruntă cu evacuarea de către coloniștii evrei.

Hamas a tras rachete atunci când ultimatumul său a rămas fără niciun răspuns.

Furia palestiniană fusese deja alimentată de săptămâni de tensiune crescândă în Ierusalimul de Est, inflamată de o serie de ciocniri cu poliția de la începutul lunii sfinte islamice a Ramadanului, la mijlocul lunii aprilie.

O tensiune veche de 100 de ani

Marea Britanie a preluat controlul asupra zonei cunoscute sub numele de Palestina după ce conducătorul acelei părți a Orientului Mijlociu, Imperiul Otoman, a fost învins în primul război mondial.

Țara era locuită de o minoritate evreiască și de o majoritate arabă.

Tensiunile dintre cele două popoare au crescut atunci când comunitatea internațională a dat Marii Britanii sarcina de a înființa o „casă națională” în Palestina pentru poporul evreu.

Pentru evrei, era casa lor ancestrală, dar arabii palestinieni au revendicat pământul și s-au opus mișcării.

Între anii 1920 și 1940, numărul evreilor care au ajuns acolo a crescut, mulți fugind de persecuțiile din Europa și căutând o patrie după Holocaustul celui de-al doilea război mondial.

Violența a crescut, de asemenea, între evrei și arabi și împotriva stăpânirii britanice.

În 1947, Organizația Națiunilor Unite a votat împărțirea Palestinei în state evreiești și arabe separate, Ierusalimul devenind un oraș internațional.

Acest plan a fost acceptat de liderii evrei, dar respins de partea arabă și nu a fost niciodată pus în aplicare.

Creația Israelului și „catastrofa”

În 1948, incapabili să rezolve problema, conducătorii britanici au plecat și liderii evrei au declarat crearea statului Israel.

Mulți palestinieni au rezistat și a urmat un război. Trupele din țările arabe vecine au invadat zona.

Sute de mii de palestinieni au fugit sau au fost forțați să-și părăsească locuințele în ceea ce ei numesc Al Nakba sau „Catastrofa”.

Când luptele s-au încheiat printr-un armistițiu în anul următor, Israel controla cea mai mare parte a teritoriului.

Iordania a ocupat un teren care a devenit cunoscut sub numele de Cisiordania și Egiptul a ocupat Gaza.

Ierusalimul era împărțit între forțele israeliene din vest și forțele iordaniene din est.

Din moment ce nu a existat niciodată un acord de pace – fiecare parte a dat vina pe cealaltă – au fost mai multe războaie și lupte în deceniile care au urmat.

Harta astăzi

Într-un alt război din 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est și Cisiordania, precum și majoritatea înălțimilor Golanului sirian, Gaza și Peninsula Sinai din Egipt.

Majoritatea refugiaților palestinieni și descendenții lor locuiesc în Gaza și Cisiordania, precum și în vecinătatea Iordaniei, Siriei și Libanului.

Nici lor, nici descendenților lor nu li sa permis să se întoarcă la casele lor – Israel spune că acest lucru ar copleși țara și ar amenința existența ei ca stat evreu.

Israelul încă ocupă Cisiordania și, deși s-a retras din Gaza, ONU consideră că acea bucată de pământ face parte din teritoriul ocupat.

Israelul revendică întregul Ierusalim ca fiind capitala sa, în timp ce palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept capitala unui viitor stat palestinian.

Statele Unite sunt una dintre puținele țări care recunosc revendicarea Israelului asupra întregului oraș.

În ultimii 50 de ani, Israelul a construit așezări în aceste zone, unde trăiesc acum peste 600.000 de evrei.

Palestinienii spun că acestea sunt ilegale în conformitate cu legislația internațională și sunt obstacole în calea păcii, dar Israelul o neagă.

Ce se întâmplă acum?

Tensiunile sunt adesea mari între Israel și palestinienii care locuiesc în Ierusalimul de Est, Gaza și Cisiordania.

Gaza este condusă de un grup militant palestinian numit Hamas, care a luptat împotriva Israelului de multe ori. Israelul și Egiptul controlează ferm granițele Gaza pentru a împiedica armele să ajungă la Hamas.

Palestinienii din Gaza și Cisiordania spun că suferă de acțiunile și restricțiile israeliene. Israelul spune că acționează doar pentru a se proteja de violența palestiniană.

Lucrurile s-au intensificat de la începutul lunii sfinte musulmane a Ramadanului, la mijlocul lunii aprilie 2021, cu ciocniri nocturne între polițiști și palestinieni.

Amenințarea cu evacuarea unor familii palestiniene din Ierusalimul de Est a stârnit, de asemenea, furie tot mai mare.

Care sunt principalele probleme?

Există o serie de probleme asupra cărora Israelul și palestinienii nu pot fi de acord.

Acestea includ ce ar trebui să se întâmple cu refugiații palestinieni, dacă așezările evreiești din Cisiordania ocupată vor rămâne sau vor fi înlăturate, dacă cele două părți împart Ierusalimul și – poate mai complicat – dacă un stat palestinian va fi creat alături de Israel.

Discuțiile de pace se desfășoară de peste 25 de ani, dar până acum nu au rezolvat conflictul.

Ce rezerva viitorul?

Pe scurt, situația nu va fi rezolvată în curând.

Cel mai recent plan de pace, pregătit de Statele Unite, când Donald Trump era președinte – numit „acordul secolului” de către premierul israelian Benjamin Netanyahu – a fost respins de palestinieni ca fiind unilateral și nu a fost demarat niciodată.

Orice acord de pace viitor va necesita ca ambele părți să fie de acord să rezolve probleme complexe. Până când acest lucru se va întâmpla, conflictul va continua. SURSA: adaptare după articole BBC.

Ceea ce este extrem de grav, populațiile ambelor tabere, chiar și rezidenții altor națiuni, numără morți și răniți, distrugere, ceea ce se numește cu nume cinic victime colaterale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.