Ce se întâmplă cu șoferii prinși băuți la volan? O nouă propunere legislativă

Un număr de 28 de parlamentari au depus în Senat un proiect de lege potrivit căruia șoferilor prinși la volan sub influența băuturilor alcoolice li se poate impune să conducă timp de 180 de zile doar mașini în care se montează un aparat care oprește motorul când detectează alcool în aer.

Propunerea legislativă prevede că în OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice apare o nouă categorie de sancțiune pentru șoferi: „Restricționarea dreptului de a conduce, pe timp limitat, cu anumite excepții și/sau limitări”.

„Perioada în care titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce doar autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie dotate cu mijloc tehnic certificat ‘Alcool-Stop’ se consideră perioadă de restricționare a exercitării dreptului de a conduce”, prevede proiectul depus în Senat.

De asemenea, propunerea legislativă definește dispozitivul „Alcool-Stop” ca fiind un dispozitiv certificat care se montează la sistemul de demarare al motorului autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai și „permite pornirea motorului autovehiculului doar în cazul în care nu se semnalează prezența alcoolului în aerul alveolar expirat” de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

Astfel, actul normativ prevede că pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, „în funcție de circumstanțe, agentul constatator poate opta, alternativ, pentru aplicarea sancțiunii complementare a restricționării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile în locul sancțiunii complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile”.

Dacă agentul constatator optează pentru aplicarea sancțiunii complementare a restricționării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulație limitat la autovehiculele dotate cu mijloc tehnic certificat ‘Alcool-Stop’.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul care nu este dotat cu mijloc tehnic certificat <> de către o persoană aflată în perioada de restricționării exercitării dreptului de a conduce, constituție infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Actul normativ mai prevede că dispozițiile intră în vigoare după 365 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.
Omologarea, montarea și inspecția tehnică a dispozitivelor ‘Alcool-Stop’, precum și formarea și atestarea profesională a personalului care realizează activitățile de montare și inspecție tehnică a dispozitivelor ‘Alcool-Stop’ vor reveni în sarcina Ministerului Transporturilor.

Proiectul de lege a fost depus în Senat de un număr de 28 de deputați și senatori, printre care liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, liderul deputaților ALDE, Varujan Vosganian, liderul USR, Dan Barna, liderul PMP, Eugen Tomac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.