Ce trebuie să știm despre Programul Prima Casă

Brokerii anunţăse preconizează faptul vor fi acordate 30.000 de împrumuturi anul acesta pentru Prima Casă.
În 2017, suma alocată de Executiv pentru Prima Casă este de 2,5 miliarde de lei, la care se adaugă cele 175 de milioane rămase de anul trecut.
Persoanele care intră în Programul Prima Casă pot luat împrumuturi de cel mult 57.000 de euro pentru locuinţe vechi şi 66.000 de euro pentru cele noi. Garanţia oferită de stat pentru bănci este de 40% din preţul unei locuinţe vechi şi 60% din cele noi.
Creditele sunt acordate de bănci numai în lei, iar durata maximă de rambursare este de 30 ani.
Locuinţa achiziţionată trebuie se claseze în clasa A, B sau C de eficiență energetică. În plus, bancherii sunt obligaţi menţină condiţiile pe toată durata contractului de credit.

Estimăm din experienţa noastră acest plafon va acoperi aproximativ 6 mii de dosare. Privind în spate, putem spune au existat mai multe cereri decât cererile alocate băncilor şi estimăm şi pentru acest an este posibil se întâmple acest lucru”,  spune Cătălin Ioniţă, reprezentant de bancă.
Dintre cele 16 bănci care se pregătesc înceapă creditarea pentru Programul Prima Casă 2017, doar una a anunţat oficial până acum a dublat avansul la Prima Casă, de la 5 la 10%, relatează Digi24.
De la începutul programului Prima Casă, în 2009, şi până în luna ianuarie 2017, peste 200 de mii de împrumuturi au fost acordate, potrivit datelor furnizate Digi24 de Fondul de Garantare.
Luna trecută, media de dosare depuse zilnic era de 42. La jumătate faţă de aceeaşi perioada a anului trecut!
Solicitanţii de credite Prima Casă vor trebui îndeplinească următoarele condiţii:
Nu au deţinut şi nu deţin în proprietate o locuință, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane în suprafaţă utilă mai mare de 50 mp, cu excepţia cotelor părţi de locuinţă dobândite prin moştenire.
Achiziţionează o locuinţă finalizată sau în diferite stadii de finalizare, inclusiv locuinţe construite prin programele derulate de Agenţia Naţională a Locuinţelor.
Construiesc de la zero o locuinţă individuală sau în asociere cu alţi şase beneficiari, cu condiţia aibă în posesie terenul aferent, iar autorizaţia de construcţie fi fost primită după dată de 23 februarie 2010.
Dispun de avansul minim necesar;
Se obligă constituie un depozit colateral egal cu dobânda datorată pe o perioada de 3 luni;
Se obligă nu înstrăineze locuinţa achiziţionată timp de 5 ani de la dată dobândirii;
Asigura casa împotriva tuturor riscurilor şi cesionează drepturile de despăgubire în favoarea statului român.  Sursa: acasa.ro