Cea mai complexă metodă de calcul folosită în antichitate

Tăbliță din China – cea mai complexă metodă de calcul folosită în antichitate

O tăbliță din bambus, veche de peste 2200 de ani, folosită pentru a efectua diverse calcule matematice a fost descoperită într-un sit arheologic din China.

Oamenii de știință, fascinați de această descoperire impresionantă, au anunţat că tăblița matematică era utilizată încă din cele mai vechi timpuri pentru efectuarea diverselor operații matematice. Inscripțiile de pe tăblița din bambus reprezintă numere de multiplicare până la 100, dar și diverse fracții, pe care anticii le foloseau pentru a efectua diverse tranzacții economice.

„Această tăbliță este cea mai complexă metodă de calcul folosită în antichitate. Cu ajutorul ei se pot efectua adunări, scăderi, înmulțiri, dar și împărțiri cu numere până la 99,5”, susține Guo Shuchun, director al Societății Chineze a Istoriei Matematice.

Interesant este că inscripțiile matematice sunt extrem de avansate pentru acea perioadă. Acest fapt este unul fascinant pentru că astfel se schimbă percepția asupra societății antice din China, iar modele matematice sugerează că orânduirea socială era trasată pe limite matematice destul de avansate.

Fiecare fâșie din documentul antic are o lăţime cuprinsă între 7 și 12 milimetri și o lungime de până la jumătate de metru. Numerele au fost inscripţionate cu cerneală. Istoricii și-au dat seama că aceste fășii erau poziționate într-o anumită ordine, în funcție de calculele care trebuiau efectuate. Istoricii sugerează că în cele mai dese cazuri, documentul antic era folosit pentru efectuarea măsurătorilor de teren, al tranzacțiilor economice, dar și pentru calcularea anumitor distanțe.

Descoperirea este una fantastică pentru că în acest fel realizăm că în urmă cu 2200 de ani, în China antică existau cunoștințe precise despre matematică, care erau folosite în bunul mers al societății. Regulile și legile constituiau o măsură precisă de a menține în control o societate care la prima vedere pare barbară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.