O pasăre din Amazon a devenit cea mai gălăgioasă viețuitoare înregistrată vreodată.
White Bellbird a fost surprinsă într-un videoclip în care produce zumzetul asurzitor strident mai puternic decât un concert rock sau o drujbă …
O pasăre albă mică, cu cioc negru, creatura arată modest și cântărește doar 250 de grame, dar emite zgomotul monstruos de 125 dB …atunci când își caută un partener.
Oamenii de știință care au identificat pasărea au spus că NU femelele sunt cele gălăgioase…!!!
„Am avut norocul să vedem femelele alăturându-se masculilor”, a spus profesorul Jeff Podos, biolog la Universitatea din Massachusetts. „În aceste cazuri, am văzut că masculii își atrag femelele cântând cele mai puternice …melodii.”
„Nu numai că, acestea se rotesc dramatic în timpul acestor melodii, astfel încât să sufle nota finală a melodiei direct spre femele, foarte aproape. Am dori să știm de ce femelele rămân de bună voie atât de aproape de masculi, deși masculii cântă atât de tare încât le asurzesc. Poate că încearcă să le afecteze sistemele auditive”.
Pasărea emite un apel care sună ca o sonerie și, în video, pornește pe o notă joasă și urcă până la cele mai înalte.
Își ține gura larg deschisă în timp ce scoate sunetul și pare să stea în punctul cel mai înalt al unui copac.
În comparație cu alte vietăți, apelul păsării este de trei ori mai puternic decât deținătorul recordului de înregistrări anterioare printre păsări, piha.
Urechea umană începe să se deterioreze atunci când aude peste 85 dB – cu aproximativ 40 dB mai puțin decât strigătul păsării.
Cercetătorii nu știu cum pasărea poate face un zgomot atât de puternic, dar în mod clar este nevoie de eforturi semnificative.
Pe măsură ce apelurile devin mai puternice, profesorul Podos și colegii săi au observat că ele slăbesc, pentru că păsările rămân fără aer în timp ce o fac.
Păsările acestea au mușchi neobișnuit de groși la abdomen și coaste deosebit de puternice, ceea ce poate ajuta să facă rezonanță, au spus oamenii de știință.
Profesorul Podos a adăugat: „Nu știm cum ființe atât de mici pot deveni atât de zgomotoase. Suntem cu adevărat în primele etape ale înțelegerii acestei biodiversități”.
Cercetarea a fost publicată în revista Current Biology.
Iată câteva comparații:
Decolarea unui avion la 82 de picioare distanță de sol – 150 dB
Aeronave pe puntea portavioanelor – 140dB
White Bellbird (păsărica noastră din articol) – 125dB
Motoferastraie – 120dB
Răgetul unui leu – 114dB
Muzică live la concertele rock – 110 dB
Cornul cu trei picioare – 110 dB
Ciocan pneumatic – 100 dB
Lupul urlând – 90 dB
Maimuță Howler – 90dB
Deteriorarea urechii umane – 85 dB
.