Cea mai veche epavă intactă din lume descoperită în Marea Neagră

Cea mai veche epavă intacta din lume a fost găsită la o adâncime de 2 km în largul Mării Negre. Ambarcațiunea este o navă comercială greacă și datează de acum 2400 de ani.

În ultimii 3 ani, cercetători și arheologi britanici și bulgari au studiat în amănunt fundul Mării Negre. Acolo au descoperit peste 60 de epave care datează dinaintea erei noastre, până în secolul al XIX-lea.

Dr. Dragomir Garbov, arheolog:  „Vorbim aici de ambarcaţiuni conservate aproape în întregime. Am găsit chiar bucăţi de frânghii, epave care arată de parcă s-ar fi scufundat ieri.”

Printre acestea, cea mai surprinzătoare descoperire a avut loc la 80 de km de orașul Burgas, unde a fost găsită epava unui vechi vas comercial. Are 23 de metri lungime și s-a păstrat intactă, inclusiv catargul, cârma și băncile vâslașilor. Potrivit analizelor, ar fi plutit pe apele Mării Negre acum 2400 de ani.

Edward Parker, director Black Sea Maritime Archaeology Project: „Pe fundul apei sunt corăbii întâlnite doar în fresce, tablouri sau cărţi şi care acum sunt văzute cu ochiul liber pentru prima oară de când pluteau pe apă.”

Epava a fost descoperită la 2 km adâncime, iar cercetătorii spun că s-a conservat așa de bine datorită lipsei de oxigen. De altfel, aceasta este o caracteristică a Mării Negre, renumită ca un „cimitir al corăbiilor”.

Nava greacă nu va fi adusă la suprafață din cauza costurilor ridicate ale procedeului și a riscului foarte mare de distrugere a epavei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.