Ceapa verde – sănătate din grădină

Ceapa verde este un superaliment foarte accesibil şi destul de subapreciat.

Ceapa verde este, de fapt, ceapă recoltată înainte de a ajunge la un stadiu de maturitate deplină. Astfel, în loc să lase ceapă să ajungă la dimensiunea ei normală, grădinarii le culeg când acestea sunt încă tinere. Ceapa verde nu numai că are un gust mai blând, dar este şi mai bogată în nutrienţi.

Ceapa verde dă savoarea oricărui fel de mâncare – supe, tocăniţe, chiar şi piure de cartofi.

În ceea ce priveşte valoarea sa nutritivă, poate fi comparată cu o ceapă normală care a consumat steroizi. Ceapa oricum are multe beneficii pentru sănătate iar ceapa verde oferă aceleaşi avantaje – dar în concentraţie mai mare.

Într-un interviu oferit revistei „Splendidă masă” (“The Splendid Table”), jurnalistă Jo Robinson, autoarea cărţii „Eating on the wild side” („Originea sălbatică a ceea ce mâncăm”) arată că ceapa verde conţine de 100 de ori mai mulţi fitonutrienti decât o ceapă matură. Robinson spune că părţile verzi ale cepei sunt cele mai bogate în fitonutrienti.

La fel ca ceapa uscată, şi ceapa verde are compuşi care furnizează beneficii pentru sănătate:

  • sprijină sănătatea imunitară
  • reglează zahărul din sânge
  • sunt antiinflamatorii
  • previn cancerul – compusul anticancerigen din ceapă se numeşte quercetina.
  • protejează de ulcer peptic prin inhibarea creşterii bateriilor care atacă membrană stomacului.

Cum alegi şi cum păstrezi ceapa verde

Este uşor să alegi ceapa verde. Această trebuie să aibă o culoare vie şi să nu aibă aspect lipicios.

Ceapa verde se păstrează înfăşurată într-un prosop umed în sertarul frigiderului. Dacă pe ceapa verde încep să apară zone lipicioase, acestea se înlătura, apoi ceapa se spală bine şi se pune la loc în frigider până la momentul consumului.

Dacă singurele cepe verzi disponibile sunt puţin veştede şi trecute, nu te descuraja – le poţi înviora! Ţine-le în apă rece o jumătate de oră sau o oră. Îşi vor reveni că prin minune!

Partea cea mai frumoasă la ceapa verde este că, după ce foloseşti o mare parte din ea, o poţi lăsa să crească la loc! Taie şi consumă partea verde, apoi pune partea albă într-o cană cu apă. Apa nu trebuie să o acopere pe toată, ci doar rădăcinile.

Când începe să crească, ceapa se poate muta într-un ghiveci sau în grădină. Sursa: Viataverdeviu