”Cel mai tare din parcarea …nucleară!” – China mediator

China își ia rolul de mediator între SUA și Rusia în chestiunea armelor nucleare. Deși SUA declară că nu vor întări prezența nucleară americană în Europa iar Rusia nu consideră Europa un inamic, tratatul a fost rupt pe baza faptului că Rusia l-ar fi încălcat, prin fabricarea unei foarte periculoase arme, cu rază mare de acțiune, făcând SUA să se pretindă îndreptățită să creeze și ele una și mai puternică.

China se opune unei retrageri unilaterale a SUA din INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 între Washington şi Moscova), cerând celor două ţări un ”un dialog constructiv” pentru a evita ”consecinţe negative”, relatează sâmbătă AFP.

SUA au anunţat vineri retragerea din INF, reproşând Rusiei că încalcă acest acord încheiat în 1987 în timpul Războiului Rece.

Rusia a răspuns sâmbătă adoptând o decizie similară.

”China se opune retragerii SUA din tratat şi cere SUA şi Rusiei să-şi soluţioneze diferendele în mod corespunzător printr-un dialog constructiv”, a declarat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

”Retragerea unilaterală a SUA ar putea antrena o serie de consecinţe negative şi China va acorda o atenţie specială evoluţiei situaţiei”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe chinez, care menţionează că Beijingul regretă decizia Washingtonului.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat sâmbătă că ţara sa îşi suspendă participarea la INF în ripostă la decizia SUA de a se retrage din acest tratat şi care a intrat în vigoare în aceeaşi zi.

Mișcările geopolitice așază China, paradoxal, tot mai aproape de Rusia și tot mai mult departe de SUA. Rolul acestei noi superputeri, China, nu va fi ușor, mai ales că nu se poate baza pe niciuna dintre cele două părți, caii nervoși ai lumii!…

Nimeni însă nu pomenește despre dezarmare, soluții spre pacea globală, se mizează totul doar pe orgoliul de cel mai tare din parcarea cu nucleare! Pe cine o are mai mare ca rază de acțiune și putere distructivă, iată civilizația… pretinsa democrație americană și pravoslavnicia unui ex-kaghebist care se pretinde țar și ține cu dinții de putere de atâtea decenii! Culmea este că foarte mulți oameni admiră acești băiețoi …needucați…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.