Cele mai aromate fructe din lume ar putea „în mod excepțional” să-ți încarce telefonul mobil

Cele mai aromate fructe din lume ar putea „în mod excepțional” să-ți încarce telefonul mobil, arată o nouă cercetare

Imaginați-vă dacă am putea folosi produse cultivate în mod natural, cum ar fi plante și fructe, pentru a stoca electricitatea care încarcă dispozitivele electronice utilizate în mod obișnuit, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele, laptopurile și chiar mașinile electrice?

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au făcut exact acest lucru prin dezvoltarea unei metode care utilizează deșeuri de durian și jackfruit pentru a crea depozite de energie pentru încărcarea rapidă.

Școala de Inginerie Chimică și Biomoleculară, profesor asociat academic Vincent Gomes, explică modul în care el și echipa de cercetare au reușit să transforme fructele tropicale în super-capacitoare. Rezultatele lor au fost publicate în această săptămână în Journal of Energy Storage.

Cum funcționează?

”Folosind durian și jackfruit achiziționate de pe o piață, am transformat porțiuni de deșeuri de fructe (biomasă) în supercapacitoare care pot fi utilizate pentru stocarea eficientă a energiei electrice ”, a spus Gomes.

„Folosind o metodă de inginerie verde non-toxică și nepericuloasă, care a utilizat încălzirea în apă și biomasa fructelor prin uscare congelată, durian și jackfruit au fost transformate în aerogeluri cu carbon stabil, un material sintetic extrem de ușor și poros utilizat pentru o gamă de aplicații.”

„Aerogelurile din carbon sunt super-condensatoare excelente, deoarece sunt extrem de poroase. Apoi am folosit aerogeluri derivate din fructe pentru a produce electrozi pe care i-am testat pentru proprietățile lor de stocare a energiei, ceea ce am considerat excepțional.”

Ce sunt supercapacitoarele?

„Super-capacitoarele sunt ca niște rezervoare de energie care distribuie energia fără probleme. Aceștia pot stoca rapid cantități mari de energie în interiorul unui dispozitiv mic, cu dimensiunea bateriei și apoi pot furniza energie în încărcarea dispozitivelor electronice, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele și laptopurile, în câteva secunde”, a explicat Gomes.

„În comparație cu bateriile, super-condensatoarele nu doar sunt capabile să încarce dispozitivele foarte repede, ci și în ordinea ciclurilor de încărcare mai mari decât dispozitivele convenționale.”

„Super-condensatoarele actuale sunt fabricate cu carbon activat, care nu este la fel de eficient precum cele preparate în timpul acestui proiect.”

De ce fructe de durian și jack?

„Deșeurile de la Durian au fost selectate pe baza modelului excelent al naturii pentru fabricarea de aerogeluri poroase”, a continuat el.

„Super-condensatorii durian și jack-fruit funcționează mult mai bine decât materialele utilizate în prezent și sunt comparabile, dacă nu mai bune, decât materialele scumpe și exotice pe bază de grafen.”

„Deșeurile de Durian, ca substanță cu costuri zero de care comunitatea dorește să scape de urgență din cauza mirosului repulsiv și grețos, este o sursă durabilă care poate transforma deșeurile într-un produs pentru a reduce substanțial costurile de stocare a energiei prin protocolul nostru de sinteză verde fără substanțe chimice.”

La ce ar putea fi utilizată această tehnologie?

„Am ajuns într-un punct în care trebuie să descoperim urgent și să producem modalități de a crea și de a stoca energie folosind materiale de origine durabilă care nu contribuie la încălzirea globală”, a spus profesorul asociat Gomes.

„Față de acest lucru și de aprovizionarea rapidă a combustibililor fosili către lume, supercapacitoarele naturale deschid calea dezvoltării dispozitivelor de stocare a energiei de înaltă eficiență.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.