Cele mai populare mituri legate de protecția în fața epidemiei care au fost demontate de medici

Pe măsură ce istoria asta cu virusul corona continuă să se răspândească, dezinformarea despre acesta pe web și pe social media continuă și ea, dezorientând oamenii.

Din păcate, consumul de usturoi sau clătirea nasului cu soluție salină nu vă va proteja de virus, cunoscut sub numele de COVID-19 și nici nu îl ucideți cu un uscător de mâini. Aparent, aceste zvonuri circulă mai repede decât virusul în sine.

Citiți mai departe pentru o privire la unele dintre cele mai populare mituri care au fost demontate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de către alți experți în sănătate, citați de Fox News.

Mitul: dacă fac o baie fierbinte mă va împiedica să primesc noul coronavirus

Fals. În timp ce o baie fierbinte poate fi o modalitate de a vă relaxa și de a atenua stresul pandemic, nu vă va proteja de contracția virusului în sine.

„Făcând o baie fierbinte nu te va împiedica să prinzi COVID-19. Temperatura normală a corpului rămâne între 36.5 ° C și 37 ° C indiferent de temperatura băii sau a dușului. De fapt, a face o baie fierbinte cu apă extrem de fierbinte poate fi dăunător, deoarece vă poate opări pielea”, avertizează OMS. „Cel mai bun mod de a vă proteja de COVID-19 este să vă curățați frecvent mâinile cu săpun sau deinfectanți.”

Mitul: pot primi coronavirus dacă un țânțar mă pișcă

Fals. După cum afirmă OMS, „până în prezent, nu există informații sau dovezi care să sugereze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari”.

„Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în principal prin picăturile generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, sau prin picături de salivă sau secreții din nas, ori prin atingerea suprafețelor imediat infectate de acestea”

Mitul: utilizarea unui uscător de mâini va ucide virusul

Încă un fals, așa cum este un mit similar care susține că uscătoarele de păr pot face la fel. Spălarea mâinilor cu apă caldă cu săpun vă va ajuta să vă protejați împotriva virusului, precum și utilizarea de produse de igienizare pe bază de alcool, dacă săpunul și apa nu sunt disponibile.

„După ce mâinile tale sunt curățate, trebuie să le usuci bine folosind prosoape din hârtie sau un uscător de aer cald”, adaugă OMS.

Mitul: Pulverizarea alcoolului și/sau clorului pe corpul meu mă va proteja de virus

Fals. Pulverizarea acestor produse pe corp nu te va proteja de virus.

„Stropirea alcoolului sau clorului pe tot corpul tău nu va ucide virusurile care au intrat deja în corpul tău. Stropirea unor astfel de substanțe poate fi dăunătoare pentru îmbrăcăminte sau mucoase (de exemplu, ochi, gură), avertizează OMS. Fiți conștienți că atât alcoolul cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie să fie utilizat conform recomandărilor corespunzătoare.”

În timp ce americanii panicați ”curăță” rafturile magazinelor de produse de dezinfectare a mâinilor, în încercarea de a evita noul coronavirus, alții și-au asaltat cămara în căutarea ingredientelor pentru a prepara un amestec. Dar aceste eforturi vă pot duce la o urgență medicală non-COVID-19 dacă amestecați produsele chimice în mod greșit.

Mitul: clătirea nasului cu soluție salină mă va proteja de virus

Deși clătirea nasului cu o soluție salină poate ajuta la recuperarea după o răceală obișnuită, în acest fel, nu te va proteja total și de noul virus.

„Nu există dovezi pentru clătirea regulată a nasului cu soluție salină să fi protejat oamenii de infecțiile cu noul coronavirus”, spune OMS. „Există dovezi limitate că buna clătire a regulată a [nasului] cu soluție salină poate ajuta oamenii să se recupereze mai rapid de răceala comună. Cu toate acestea, nu s-a demonstrat clătirea regulată a nasului pentru a preveni infecțiile respiratorii.”

Mitul: consumul de usturoi mă va ajuta să mă protejez de coronavirus

Usturoiul este cu adevărat un aliment sănătos, deoarece conține antioxidanți și poate îmbunătăți nivelul colesterolului, printre alte beneficii. Dar, din păcate, consumul acestui aliment nu vă va proteja de infecțiile cu virus.

„Nu există dovezi ale epidemiei actuale conform căreia consumul de usturoi ar fi protejat oamenii de noul coronavirus”, spune OMS.

Mit: uleiurile esențiale mă vor proteja de obținerea COVID-19

Nu există nicio dovadă în acest sens. De fapt, Food and Drug Administration (FDA) a trimis recent o scrisoare unei companii petroliere esențiale pentru a-i îndemna să nu mai spună că produsele lor protejează împotriva COVID-19.

Vă vom ține la zi cu toate dezmințirile, demontările de fake news, informații utile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.