Cercetător laureat al Premiului Nobel păstrează secretul în legătură cu cercetătorul chinez care ar produce copii modificați genetic


În noiembrie, cercetătorul chinez He Jiankui ar fi folosit un puternic nou instrument de modificare genetică numit CRISPR CAS-9 pentru a produce copii cu rezistență la HIV. Nașterea acestor fete gemene – în cazul în care acuzațiile sunt adevărate – a fost un eveniment fără precedent cu implicații alarmante în lumea științei.

Crispr este ca o foarfecă genetică, care este introdusă într-o celulă unde se poate substitui părți defecte de gene care cauzează boala. Această tehnică, deși promițătoare, nu este niciodată gata pentru omologare.

Aici, în Statele Unite, oamenii de știință au experimentat  CRISPR pe celulele adulte, precum și pe spermă și embrioni. Anul trecut, cercetătorii din Oregon au anunțat în revista Nature că au reușit să separe de spermă porțiunile de gene care cauzau boli și care au fost apoi folosite pentru a fertiliza ovulele. Alti oameni de știință au păstrat neîncrederea cu privire la afirmații, care nu includeau și implantarea de embrioni modificați într-un uter viu.

Mutarea similară a Dr. Frankenstein de He Jiankui a provocat un protest internațional, așa cum și trebuia. Și acum se dovedește, potrivit unui articol-bombă al Associated Press, că cercetătorul chinez de fapt a împărtășit informațiile despre ceea ce el a făcut cu mai mulți oameni de știință, inclusiv cu premiatul Nobel Craig Mello de la Universitatea din Massachusetts.

În ciuda preocupărilor etice și științifice profunde din jurul practicii de a modifica genele copiilor, Mello și-a exprimat pur și simplu dezaprobarea într-un răspuns pe e-mail către chinez, dar nu a făcut public ceea ce aflase. El a rămas, de asemenea,  consilier științific al companiei lui Jianku, Direct Genomics, pentru încă opt luni, până când știrile despre nașterile artificiale au devenit publice.

A fost contactat Mello pentru un comentariu prin e-mail, dar el nu a răspuns, spune Dr. Marc Siegel, (autorul articolului original din presa americană)

”Deranjat de această știre, adaugă Siegel, deoarece consider premiul Nobel ca fiind demn de cea mai mare stimă posibilă și a păstrat câștigătorii premiului la cele mai înalte standarde, am contactat unul dintre mentorii mei, Arnold Caplan, director fondator al eticii medicale la NYU Langone Health. Caplan a spus că ar fi auzit că Mello avea obligația în fața comunității științei mondiale și a oamenilor de știință, de a vorbi despre ceea ce el a aflat.”

 „Desigur, ca om de știință ilustru ar trebui și va trebui să acționeze în slujba cunoaștere”, a spus Caplan.  „dar măcar raportează asta instituției tale, spune-le șefilor tăi. Sau chiar mai bine, adună unii dintre colegi împreună și să se înscrie experimentul într-un jurnal sau editorial, adu lumină asupra acelui comportament obscur”

Pentru oricine cunoaște istoria lumii sau care a gustat amenințările globale de subjugare și anihilare în timpul celui de-al doilea război mondial, vin în minte eforturile de atunci pentru a crea o rasa superioară.

În plus față de implicațiile etice ale editării genelor, există, de asemenea, un impact neexplorat asupra organismului uman care trebuie luat în considerare. Modificarea unei gene pentru a fi mai rezistentă la HIV poate fi, în același timp, mai sensibilă la gripă. Iar efectele asupra genei vizate pot avea, de asemenea, efecte asupra altor gene, care pot fi apoi moștenite de generațiile viitoare.

În timp ce există unii oameni de știință care sunt încântați de posibila rescriere a codului genetic pentru a preveni boli teribile înainte ca acestea să apară, majoritatea oamenilor de știință sunt tulburați de rapoartele despre o altă femeie care ar părea că poartă acum un copil modificat genetic, în China. Mai mult de o sută de oameni de știință din China au protestat în mod oficial, dar se vede treaba că se continuă experimentele lui Jiankui.

Acest tip de perversă cercetare chineză este pe linia a treia de etică medicală și este puțin probabil să se fi putut întâmpla aici, în SUA, din cauza supravegherii atente și de reglementările americane  înrădăcinate în etica științifică. CRISPR poate fi folosit pentru a modifica genele adulte ca o formă de tratament, dar extinderea acestor tehnici de implant cu embrioni modificați ne conduce spre regatul neliniștit de designeri de copii.

Aș dori să vă avertizez că o astfel de direcție ar putea începe cu procesul de reparare a unei gene într-un embrion pentru a crea chiar și un singur avantaj pentru supraviețuire. (Adaptare foxnews, articol de Marc Siegel)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.