Cetatea Poenari – „Castelul din Carpați” a lui Jules Verne

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

În vârful Muntelui Cetățuia, pe cele 1480 de trepte din beton, șerpuite printr-o pădure de fag, stă falnică o cetate “cuib de vulturi al vitejilor de demult”. Situată la mică distanță de barajul Vidraru, cetatea face parte dintr-un lanț de construcții menite în trecut să stea de pază hotarului nordic al Țării Românești.

Istoric
Cunoscută și sub numele de Castelul Poenari, cetatea a fost ridicată în secolul al XIV-lea de Negru Vodă, legendar conducător. Cu formă alungită și 5 turnuri, unul imitând o prismă și celelalte fiind alungite și zidurile de 2-3 m grosime, cetatea a fost pe drept aleasă de Vlad Țepeș că refugiu unde să se retragă din față otomanilor, fiindu-i acestuia reședința secundară; tot din ordinul și la dorință acestuia, cetatea a fost refăcută. Dimensiunile inițiale ale cetății au fost 8,15-8,50 m la exterior, iar la interior 4,30-4,60 m. În timp, cetatea a fost extinsă cu o curte lungă de 60 de m și lată de 15 m.

Se zice că aceasta a contribuit la victoria finală a românilor în anul 1462 și că tot ea stă la baza scrierii “Castelul din Carpați” al lui Jules Verne, cu povestiri ale unei românce despre cetatea Domnitorului Țepeș.

Una dintre legendele care amintesc de Cetatea Poenari, numită de mulți și Râul Doamnei, vorbește despre soția domnitorului Țepeș, care aflând că inamicii turci sunt aproape și simțind pericolul care se apropia, știind că nu mai are scăpare, a urcat zidurile care dau spre răul Argeș și a strigăt către soldații care păzeau cetatea că mai bine se omoară decât să fie prizonieră otomanilor. Aceasta s-a aruncat în prăpastie, trupul acesteia fiind sfărâmat de stâncile ude de apa râului. Locul unde Doamna a căzut pradă spaimei s-a înroșit datorită sângelui, lucru vizibil și astăzi.

Locurile în care cetatea este așezată sunt cu adevărat desprinse din basm și priveliștea ce se desfășoară sub ochii vizitatorilor merită urcușul celor 1480 de scări. De sus, poți admira orașul Curtea de Argeș, Cheile Argeșului, Munții Făgăraș și Barajul Vidraru.

Se ajunge ușor dacă se urmează drumul până în Județul Argeș, lângă localitatea Căpățâneni și apoi Cheile Argeșului. Cu trenul (legătură de la Pitești către fosta reședință a Basarabilor, Curtea de Argeș plus încă 25 de km spre nord, cu un mijoc de transport local până în Căpățâneni). Recomandăm însă o călătorie cu mașina între Pitești și Vidraru și astfel pot fi bifate câteva obiective demne de luat în seamă pe traseu. Distanța de străbătut din București până la Castelul Poenari este de 180 km.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •