Cetățenia română – modificări legislative

legi noi
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Noi reguli privind acordarea cetățeniei române pentru minori

Guvernul a modificat și completat joi cadrul legal privind acordarea cetățeniei române, schimbările propuse vizând acordarea cetățeniei copiilor minori ai cetățenilor străini sau fără cetățenie, la cererea părinților.

Potrivit unui comunicat al Executivului, în acest sens Guvernul a decis ca acestor minori să li se acorde cetățenia la cererea părinților și odată cu aceștia. „Cererea va fi depusă odată cu cererea părinților de acordare a cetățeniei române, în condițiile Legii nr. 21/1991, republicată în Monitorul Oficial nr. 576 din 13 august 2010. În propunerea de reglementare este prevăzută condiția ca, la data cererii, copiii minori să domicilieze, în condițiile legii, în România”, precizează sursa citată.

De asemenea, conform comunicatului, sunt modificate și dispozițiile cu privire la dobândirea cetățeniei române de către copilul adoptat. Astfel, sunt reglementate situațiile în care adopția se face de către soțul cetățean român al părintelui firesc sau adoptiv, cetățean străin, ori de către persoana de cetățenie română care se află într-o relație stabilă și conviețuiește cu acest părinte, în condițiile prevăzute de Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicată, cu modificările ulterioare, precizează sursa citată. Conform comunicatului, în ambele cazuri, dacă părinții nu cad de acord în privința cetățeniei minorilor, decizia va fi luată de tribunalul de la domiciliul minorului sau, după caz, de către instanța judecătorească competentă să încuviințeze adopția, ținând cont de interesele acestuia.

„Minorului care a împlinit 14 ani i se cere consimțământul, iar dacă devine major în timpul perioadei de soluționare a cererii acesta va depune jurământul, în condițiile legii. Minorilor care dobândesc cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei li se va elibera certificat de cetățenie distinct de cel al părinților. Anterior modificărilor legislative aprobate în ședința de astăzi a Guvernului, minorii care dobândeau cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei erau înscriși în certificatul de cetățenie al părinților”, potrivit aceleiași surse.

Executivul precizează că noile reglementări au fost adoptate prin ordonanță de urgență, „pentru a elimina, cu efect imediat, aspecte care au generat interpretări divergente la nivelul autorităților cu atribuții în domeniu, urmate de numeroase litigii, soluționate definitiv sau în curs de soluționare pe rolul instanțelor judecătorești”.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •