China amenință cu folosirea forței împotriva mișcărilor de independență din Taiwan

China nu va renunța la folosirea forței împotriva separatiștilor din Taiwan
Xi Jinping către poporul taiwanez: „Acceptați reunificarea”.
Apoi avertizează: „Beijingul își rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare împotriva forțelor externe”.
China nu va renunța la folosirea forței în lupta împotriva forțelor de independență din Taiwan. Președintele chinez Xi Jinping a reiterat acest lucru, spunând clar faptul că China se va „reuni”.
Beijingul își rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare împotriva „forțelor externe” care acționează împotriva reunificării pașnice și împotriva „acțiunilor separatiste”, a avertizat președintele chinez într-un discurs solemn, în mod incert.
Xi Jinping a îndemnat apoi poporul taiwanez să accepte faptul că Taiwanul „trebuie și va fi” reunit cu China.
Apoi, el a reiterat disponibilitatea Beijingului de a continua procesul de reunificare pașnică bazat pe conceptul de „o țară, două sisteme”, dar a avertizat de asemenea că China își rezervă dreptul de a folosi forța dacă este necesar. Știrea este raportată de bbc on-line.

Autoguvernarea Taiwanului

Taiwanul se auto-guvernează și este de fapt independent, dar nu și-a declarat niciodată în mod oficial independența față de China.

De la separarea din 1949 cu sfârșitul războiului civil, Beijing consideră în continuare insula ca fiind una dintre provinciile sale și amenință să folosească forța în cazul unei declarații de independență formală în Taipei sau intervenția din exterior, în special din partea Statelor Unite, principalul sprijin militar al insulei.

„Independența aduce numai perturbări” – Poporul taiwanez „trebuie să înțeleagă că independența va aduce doar perturbări”, a spus Xi, subliniind că ambele părți aparțin aceleiași familii chineze și că independența Taiwanului reprezintă „un curent advers din istorie și fără vreun viitor”.

Beijing, a continuat Xi, „nu va tolera niciodată nici o formă de activitate care să vizeze promovarea independenței Taiwanului”. Unificarea, a concluzionat el, „este o condiție prealabilă pentru o mare întinerire a poporului chinez”.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat miercuri că insula nu va accepta un acord politic de tipul „o ţară, două sisteme” cu China şi că negocierile între China şi Taiwan trebuie să se facă de la guvern la guvern, informează Reuters.

Formula „o ţară, două sisteme” fusese utilizată de fostul lider chinez Deng Xiaoping în 1997 în aşteptarea retrocedării Hong Kong-ului de către Regatul Unit Chinei pentru a explica posibila reintegrare a teritoriului britanic în regimul comunist chinez, cu menţinerea sistemului său capitalist.

Tsai Ing-wen a reacţionat astfel la afirmaţia preşedintelui chinez Xi Jinping, care a declarat miercuri că nimeni nu poate schimba faptul că Taiwanul face parte din China şi că popoarele de pe cele două maluri ale strâmtorii Taiwan trebuie să caute „reunificarea”.

Preşedinta taiwaneză a cerut Chinei să înţeleagă gândirea şi necesităţile taiwanezilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.