China – statistica reală a economiei

Recent, economia globală s-a aflat în fața unei surprize. Agenția de evaluare financiară Moody s-a retrogradat ratingul Chinei pentru datorii. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru după anul 1989 și China a trecut prin lucruri complicate în ultimii 28 de ani – criza bursieră din iulie 2015. La fel de adevărat este că economică chineză a avut creșteri impresionante, care au dus-o, iată, în anul 2017, pe a doua poziție în clasamentul economiilor lumii, scrie Constantin Rudnițchi de la rfi.ro.
Explicația agenției de rating afirmă că „soliditatea financiară a Chinei se va eroda în următorii ani pe măsură ce datoria crește, iar creșterea potențială încetinește”. Datoriile din economia Chinei sunt de fapt un „secret al lui Polichinelle”, „secretul” pe care îl știe toată lumea și care apare ca un semn de îngrijorare în multe dintre rapoartele instituțiilor financiare internaționale. De exemplu, la începutul anului trecut, companiile chineze aveau datorii totale de aproximativ 28.000 miliarde dolari, adică jumătate din datoriile globale.

De altfel, datoria publică și cea privată au fost două din motivele pentru care administrația chineză a demarat la începutul anului trecut o reformă a sectorului public și a economiei, în general. O reformă care își propune restructurarea companiilor de stat și a sistemului bancar și chiar schimbarea modelul economic al Chinei considerat chiar de responsabilii chinezi inadecvat secolului XXI. Iar reformele încep să dea rezultate.
În acest context, retrogradarea ratingului de țară a fost o adevărată dezamăgire pentru guvernul chinez. Ministerul Finanțelor a replicat susținând că „decizia Moody’s se bazează pe o metodologie inadecvată de evaluare a riscurilor” și că „dificultățile economiei chineze sunt supraestimate”. Cert este că datoria publică și privată a Chinei, în creștere în ultimii ani, se află la un nivel de 260% din produsul intern brut. Este adevărat că datoria publică este de sub 40% din PIB, dar problema este că o parte din datoria companiilor publice este garantată de stat.
China se bazează însă pe faptul că este o economie de dimensiuni globale, iar datoria publică este pusă la adăpost de nivelul rezervelor băncii centrale care ajung la 3.000 miliarde dolari, pe ritmul de creștere și, desigur, pe forța comercială a economiei chineze. Spre exemplu, în anul 2015, volumul schimburilor comerciale cu Uniunea Europeană era de 521 miliarde euro, cu un deficit comercial pentru Europa de 47 miliarde euro.

Dar nu doar ratingul Chinei a fost retrogradat, ci și ratingul a 26 de companii. Unele vor avea de suferit, cum ar fi companiile aeriene și cele navale, care își finanțează masiv expansiunea și achizițiile pe baza creditelor.
Care va fi efectul acestei scăderi a ratingului? Pe termen scurt, am văzut o scădere a Burselor chineze și a monedei locale. Pe termen mediu, însă, analiștii estimează că vor crește costurile împrumuturilor externe pentru China. Este posibil să existe și influențe în economia mondială. Toate rapoartele financiare ale Fondului Monetar Internațional sau ale Băncii Mondiale arată dependența dintre creșterea economică din China și cea a economiei globale.
La sfârșitul anului trecut, prognozele nu erau prea optimiste indicând o încetinire a creșterii economiei chineze. Primele date pe anul acesta au arătat o evoluție mai bună decât așteptările, în sensul depășirii creșterii economice prognozate. Cifra de creștere pe primul trimestru, 6,9%, a fost o surpriză plăcută pentru toată lumea și, printre alți factori, a stat la baza prognozei mai optimiste pe care FMI a avansat-o în această primăvară pentru economia globală.
Ratingul este fără îndoială un element important pentru o economie. El poate influența decizia investitorilor de a intra sau nu pe acea piață și poate crește costurile de împrumut ale economiei respective. Dar, pentru o economie mare, precum cea a Chinei, scăderea ratingului are, în primul rând, forța unui avertisment.