Chinezii luptă să împădurească zonele deșertice

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Chinezii au inventat o metodă unică pentru a transforma deșertul cu ajutorul copacilor. Plantați printr-o metodă specială, deșertul devine o livadă verde…

În China a fost marcată Ziua plantării copacilor! În memoria lui Sun Yat-Sen (politician, un mare iubitor al naturii), în fiecare an în China sînt plantați mulți copaci tineri. În prezent, Ziua plantării copacilor are statutul de sărbătoare națională (acest statut a fost conferit în al 61-lea an de la moartea politicianului Chinez Yat-Sen)

În China a apărut „Rezoluția privind desfășurarea campaniei naționale benevole de plantare a copacilor”, potrivit căreia fiecare persoană care a semnat acest document, cu vîrsta de la 11 pînă la 60 de ani, trebuie să planteze anual 1-3 copaci. Veți fi mirați, dar numărul semnatarilor este foarte mare! Semnăturile sînt puse benevol și o mare parte din populație a țării susține și a susținut întotdeauna rezoluția.

Sădirea copacilor are pentru China o importanță foarte mare – cu ajutorul lor țara luptă cu cel mai important dușman ce înconjoară cele mai mari orașe ale țării – nisipul. Suflat din pustiurile din nord și de pe pămînturile degradate, el cuprinde drumurile, acoperă căile ferate și usucă pășunile. Potrivit datelor Greenpeace, în prezent, China suferă din cauza nisipurilor afectând mult pădurile țării! La aceasta au contribuit și tăierile masive ale pădurilor, care au accelerat degradarea solului. Și iată rezultatul – în prezent, peste o pătrime din teritoriul țării este acoperit de nisip. Împotriva noului inamic, China mai construiește un mare Zid. De data aceasta unul verde. China realizează proiectul „Trei adăposturi de nord”, care este cel mai mare proiect din lume de plantare a copacilor. „Rezoluția privind desfășurarea campaniei naționale benevole de plantare a copacilor” a devenit o parte a aceluia din 1978 când, peste 66 de miliarde de copaci au fost plantați de către cetățenii chinezi. La finele proiectului, preconizat pentru 2050, zidul verde va trebui să se întindă pe o lungime de 4500 de kilometri (2800 de mile) la marginea pustiurilor de nord ale Chinei, iar suprafața plantației trebuie să cuprindă 405 milioane de hectare și să majoreze suprafețele împădurite din lume cu peste o zecime.

În procesul de realizare a proiectului, chinezii deja s-au confruntat cu un șir de probleme: în primul rînd, doar 15% dintre copacii plantați pe pămînturile uscate ale Chinei din 1949 s-au prins. Datele au fost făcute publice de către Universitatea silvică din Beijing. Mulți copaci deja au murit „de bătrînețe” – nu toți știu că acei copaci, au o durată de viață de patru decenii. Totodată, copacii plantați au o imunitate slabă – ei suferă de boli și insecte: astfel, în provincia Ningxia din nord-vestul Chinei, dăunătorii au distrus 1 miliard de plopi în anul 2000 – adică atîția copaci cîți au fost plantați aici timp de două decenii. În raioanele secetoase copacii chiar pot aprofunda deșertificarea din contul epuizării apelor freatice și distrugerea plantelor de ce rețin solul.

În China jumătate din resursele de apă potabilă sunt inutilizabile
Cei mai mulți dintre criticii proiectului „Trei adăposturi de nord” sînt convinși că el poate avea succes doar în cazul în care guvernul va „lucra” cu speciile corecte de copaci. Pe anumite teritorii, în prezent, guvernul a început restabilirea soiurilor locale: de exemplu, este vorba despre cătină – în 1980 ea a fost considerată un arbust și era distrusă ca ciuma, iar astăzi aceasta este plantată în ținuturile aride. Multe proiecte inovative și investiționale în China sînt legate de botanică – astfel că în 2012, Banca Mondială i-a acordat Chinei 80 de milioane de dolari pentru plantarea arbuștilor locali pentru stabilizarea dunelor de nisip în Ningxia timp de cinci ani.

Dar succesele țării în plan global al luptei cu nisipul nu sînt prezente peste tot: în Minking, în nord-vest, unde cresc încet două deșerturi enorme, costul plantării copacilor a crescut de peste 10 ori din 1980, iar copacii aici mor foarte repede! Din 2003, peste 450 000 de oameni s-au mutat împreună cu autoritățile chineze în special din Mongolia Inferioară, pentru a preveni utilizarea în continuare a pămînturilor.. Doar o abordare chibzuită față de plantarea copacilor îi va ajuta pe chinezi să lupte cu un asemenea inamic, ca nisipul. Sursa:rodovid.me

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •