Cinci avantaje pentru cei care se trezesc dimineața devreme

”Ridică-te din pat odată cu Ciocârlia și te vei putea aștepta la o viață mai fericită și mai productivă”, sugerează cercetătorii. Și dacă sunteți o femeie,  pare mai puțin probabil că ați putea căpăta un cancer de sân.

Fericirea – Un studiu genetic la scară largă, recent realizat de Universitatea din Exeter, a relevat faptul că oamenii care se trezesc devreme au niveluri mai ridicate de fericire și sunt la un risc mai mic de depresie decât cei care sunt  „noctambuli”.

Autorii au emis ipoteza că acest lucru s-ar datora faptului că la ei ceasul biologic  „noctambul” este în conflict cu modelele de lucru și orele școlare, iar acest lucru poate avea rezultate negative.

Productivitatea – Cei mai matinali sunt, de asemenea, și cei mai buni studenți, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Texas. Studiul s-a întrebat dacă studenții buni sunt  matinali sau nu și a demonstrat faptul că au rezultate mai bune cei care se trezesc devreme decât ceilalți care nu. Explicația cercetătorilor a fost simplă: cei care se trezesc devreme ajung la ore la timp și …au băut mai puțin seara.

Reducerea riscului de cancer mamar – Într-un studiu datând din 2018, realizat de Universitatea din Bristol, cercetătorii au examinat 341 fragmente de ADN comparând orele trezirii și a arătat că a fi o persoană matinieră reduce probabilitatea dezvoltării cancerul de sân.

Exercițiul sportiv – Femeile postmenopauză care fac sport dimineață declară că dorm bine noaptea. Un raport al oamenilor de știință de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, a remarcat faptul că subiecții care au început să facă sport pentru 45 minute dimineața, cinci zile pe săptămână, au raportat un somn mai bun cu 70% decât înainte de experiment. Cercetătorii emiseseră ipoteza că exercițiile sportive dimineața nu interferează cu ceasul biologic.

Personalitatea – Un studiu pe un eșantion de 346 de adolescenți germani a constatat că matinierii au manifestat mai multă meticulozitate și cooperare, în timp ce un studiu suplimentar, realizat de Universitatea de Educație Heidelberg, cu 1.231 de participanți a rezultat că matinierii sunt mult mai conștiincioși.

La români era un proverb, astăzi probabil uitat, ”cine se scoală devreme departe ajunge”, depinde acum …încotro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.