Cine ar avea de câștigat din învrăjbirea românilor cu minoritățile?

discordia

Înainte de a distribui articolele unora sau altora, mai gândiți și cu mintea voastră, fără să vă lăsați influențați de duios sau de …setea de dreptate

A devenit subiect național tărășenia cu vânzătoarea șovină de la Odorheiu Secuiesc. Românii se manifestă indignați, ca și cum ar fi o …noutate.

Situația ținuturilor locuite de minorități poate fi rezolvată prin lege dar și prin bunul simț din ambele așa-zise tabere. Prin ajutorare. Când vorbesc între ei doi unguri (sau din alte minorități) nu deranjează pe nimeni să o facă pe limba lor, este firesc, dar când aceștia vorbesc cu un ne-ungur, sau care nu știe ungurește, ei ar trebui să știe româna câtă vreme au cetățenia acestei țări. Unde mai pui că vorbim de un serviciu public, comerțul.

Lesne se poate găsi o vânzătoare ignorantă și un client xenofob, nu-i așa? Incidentele sunt ușor de creat și uneori au firescul lor, țin de nivelul de cultură al omului, trebuie privit individual, nicidecum nu poate privi o minoritate întreagă sau un popor: prostul de serviciu este mereu la post! Mai departe, treaba învrăjbirii, o face media… de ce? Nouă, românilor, nu ne convine când suntem băgați în aceeași oală cu câte un român de-al nostru care a făcut ceva oribil, nu-i așa?

Dar ce se vrea prin învrăjbirea românilor cu minoritățile? Cine ar avea de câștigat dacă alimentează ura între oameni? Nu vă întrebați, luați faptul în sine și tremurați de indignare și distribuiți tărășenia să afle, chipurile, tot poporul, dar deloc nu vă puneți întrebarea de ce? Fiindcă renunțați să aveți propriile filtre de gândire…

Mi se pare firesc ca o vânzătoare nu doar să știe limba țării în care trăiește, ci și un pic de engleză sau o altă limbă de circulație internațională, pentru a putea servi turiștii.

Eu privesc incidentul fără să mă revolt, doar mi-e milă de ignoranța unor oameni.

În orice țară europeană dacă emigrezi sau tranzitezi ca turist, ești servit dacă știi limba țării sau dacă știe vânzătorul și tu vreo limbă de largă circulație sau… gesticulezi până te faci cumva înțeles!…  dar nu se ajunge la incidente de niciun fel.

Așadar, când facem un caz mondializat dintr-un incident particular, nu facem altceva decât face jocul celor care ne vor învrăjbiți. Haideți să ajutăm cumva pe oamenii aceștia care sunt de etnie minoritară să respecte legile statului, statul în care limba oficială este româna. Un pic de bunătate din partea românilor le-ar putea fi de folos mai mult decât dușmănia.

La Roma sunt magazine românești, dar tot personalul știe și italiana și servește clientul în italiană. Cum, de asemenea, sunt magazine și arabe, indiene și așa mai departe… dar nimeni nu ar îndrăzni să îți pretindă să știi o altă limbă decât italiana, fiindcă te afli în Italia. Iar dacă tu, clientul, și vânzătorul, știți engleza, e la fel de simplu, fiindcă primează respectul față de client.

Izolaționismul minorităților nu-i avantajează deloc și nu cred că minoritatea românească din Ungaria are voie să nu știe ungurește. Deci, să ajutăm doamna, sau domnișoara, în cauză să învețe românește, are obligația să știe limba oficială a țării. Iar noi să nu mai urâm pe nimeni dintre frații noștri minoritari.

Concret, mă ofer să îi trimit un pachet persoanei atât de blamată astăzi, pachet conținând manuale de limba română. Cine mă ajută să obțin legătura cu vânzătoarea, să o întreb mai întâi dacă acceptă darul? …fiindcă nu poți ajuta pe cineva cu forța!


O primă bănuială, ca răspuns la întrebarea din titlu, sună astfel: alimentarea de conflicte regionale sau etnice, face parte din strategia de război sau de diversiune, să poată fi lesne iscate conflicte majore atunci când interesele o cer, fie diversiune politică sau chiar război civil, dacă nu, și mai rău, conflicte armate între state vecine. Unitatea și prietenia statelor și a minorităților ar descuraja pe cei care au interese de destabilizare zonală, mai ales pe acei care vor neapărat resursele naturale ale pământurilor…