Cine muncește mai mult?

europa muncii
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Durata de muncă: Suedezii lucrează cu 9 ani mai mult decât românii, dar sunt în top 10 cele mai fericite națiuni

Suedezii, cu o medie de 41,3 ani de activitate, înregistrează cea mai mai lungă perioadă estimată a fi muncită pe parcursul vieții de cetățenii europeni. Românii se numără printre cei cu o perioadă mult mai scurtă – media națională este de 32,4 de ani de muncă, cu nouă ani mai redusă decât în Suedia.

Indicatorul este unul descriptiv și nu spune cât va trebui să lucreze o persoană; arată ce se întâmplă, nu ce se va întâmpla, explică Eurostat.

Durata medie de muncă estimată pentru persoane (de la minimul de vechime 15 ani) a crescut în UE cu 1,8 ani, până la 35,6 ani, comparativ cu anul 2006, conform ultimelor date Eurostat.

S-a extins consistent perioada muncită de femei – de la 30,6 în 2006, la 33,1 ani, în 2016 – prin creșterea ocupării în interiorul acestei categorii.

În Uniune, cei mai mulți ani de muncă sunt estimați pentru suedezi (41,3 ani), danezi (40,3 ani), olandezi (40 ani), britanici (38,8 ani), germani (38,1 ani) și estonieni (37,8 ani).

Fostul bloc comunist se află la celălalt pol, unde se mai regăsesc două excepții din blocul vestic – Italia (31,2 ani), Bulgaria (31,7 ani), Croația (32,1 ani), România (32,4 ani), Grecia (32,5 ani), Belgia (32,6 ani), Luxemburg și Polonia (cu câte 32,9 ani).

Trebuie precizat că aceste medii sunt corelate cu gradul de ocupare a femeilor înregistrat de fiecare țară:

Datele trebuie văzute în paralel și cu orele de muncă săptămânală: în timp ce Italia are cea mai scurtă durată de muncă estimată pentru o viață de om și, pe de altă parte, se numără și printre statele cu cele mai reduse săptămâni de lucru (37 de ore), grecii muncesc 42,3 ore pe săptămână.

În ceea ce-i privește pe suedezi, faptul că muncesc în medie 41,3 de ani nu îi afectează prea mult – ei se clasează în fiecare an în top 10 cele mai fericite națiuni.

Secretul ar putea consta în raportul dintre viața profesională și cea personală – în medie, aceștia lucrează 36,4 ore pe săptămână și, potrivit OECD, doar 1% din suedezi muncesc peste 50 de ore pe săptămână (unul dintre cele mai mici procente din OECD, unde media este de 13%). De asemenea, au 25 de zile de concediu pe an.

De anul trecut, mai multe firme din Suedia au introdus programul de lucru de șase ore, iar analizele arată că productivitatea a crescut (printre altele, s-a redus numărul absențelor din motive medicale).

Alte două aspecte de care trebuie ținut cont ar fi durata medie de viață (cu 7 – 8 ani mai redusă în România, față de statele occidentale) și speranța de viață sănătoasă – în 2015, speranța la naștere de viață sănătoasă a bărbaților era de 59 de ani în România și de 74 de ani în Suedia, de exemplu.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •