Cine și ce ești tu în esența clipei: piatra, praștia, mâna, mintea sau ținta?

Ia să vedem de ce (n-) ai avut o zi bună astăzi:

Te-ai trezit dimineață: baie, bucătărie, tabieturile, îmbrăcatul și plecatul la serviciu (sau la școală) – am uitat ceva?

Afară: trafic sau transportul urban aglomerat, ajuns la locul de muncă, rezolvat câteva sarcini, te-a lăudat (sau nu) șeful, apreciat sau invidiat (ori nu) colegii, pauza de prânz, un pic de lene la muncă sau încă vreo sarcină rezolvată, gata munca. Ieșit, trafic sau mijloace de transport greoaie, treci pe la bancă, faci un pic de piață, ajungi acasă.

Azi probabil ai plătit vreo factură, ai rezolvat mici/mari chestiuni birocratice sau cu autoritățile, ai cheltuit niște bani, ai intrat în posesia vreunui obiect dorit sau pur și simplu ți-ai împlinit o poftă. Printre toate astea ai avut timp să citești jumătate de pagină dintr-o carte, ai dat cincizeci de like pe rețele sociale, ai trimis câteva sms sau ai chatat pe whatsapp sau altele… ai vizionat câteva tâmpioare pe facebook… ai postat chiar cel puțin una, ai conversat la telefon cu cei din familie sau cu prieteni. Am uitat ceva?

Seara, gătit (sau doar consumat) cina, (un pic de derută: să stai la televizor sau la computer), baie dormitor, gata ziua. Dacă se încheie cu un exercițiu intim, sex, ți-ai făcut datoria sau chiar a fost un gest uzual, firesc de banal, precum cina? Capul se așază pe o pernă și oftezi ușurat, noapte bună! Adormi imediat și visezi probabil, ce? Ba nu, te ia somnul mai greu, iei o pastilă sau te lași furat de vraja gândurilor, ceva te nemulțumește, ce?

Ai fost de dimineață și până seara nevoit să fii doar ipocrit cel puțin cu tine însuți?Ai uitat de tine și ai donat ziua în mod altruist nevoilor oamenilor sau …vietăților ori unui scop anume? Ai împlinit funcția spirituală care te deosebește până și de tine, darămite de alții, adică să împlinești acte pur spirituale ori, crezând că doar religiozitatea este spirit, ai aruncat așa, o rugă mecanică, după zecile de înjurături și răutăți cotidiene? Ai creat ceva astăzi? Ai făcut ceva pentru sau cu vocația ta? Ai făcut un gest de caritate fără să te vadă nimeni?

Ce anume îndreptățește ziua să fie numită una fericită?

Că exiști? Că ai loc de muncă? Faptul că te-ai integrat în sistemele actuale?

Nu ai fost fericit deloc. Dar ce anume te-ar fi făcut să fii? Fericirea nu ar trebui să fie un scop, ci o consecință?

Crezi în cauză și efect? Crezi în ceva sau cineva? Iubești? Chiar iubești sau îți place să îți repeți asta până poate crezi și tu că da? Ce anume iubești?

Răspunde la toate întrebările astea ție… Chiar și la întrebarea de ce am încadrat aceste rânduri la rubrica MONDEN. Încearcă măcar acum să fii sincer cu tine, sau nu.

Culcă-te. Noapte bună, mâine e o nouă zi. Probabil la fel ca asta, mai rea sau mai bună sau … deloc. Viața ta s-a ars. Ba nu, tu ai ars-o pentru o iluzie sau?

Cine și ce ești tu în esența clipei: piatra, praștia, mâna, mintea sau ținta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.