CINISM sau COINCIDENȚE sugestive 2020: Ziua mondială a râsului totodată cu cea a Libertății presei

Ziua mondială a râsului totodată cu cea a Libertății presei

O coincidență amară totuși, fiindcă presa cu adevărat neatârnată este tot mai subțiată. De dragul banilor sau din cauza constrângerilor, mare parte a presei, în special cea corporatistă, a trusturilor mari, este supusă unor interese și deci, deloc liberă.

Jurnalismul este o profesie, și o vocație mai întâi de toate, care expune omul de presă la un efort supraomenesc și adesea este ținta atacurilor în urma cărora își pierde libertatea sau viața.

Libertatea presei devine tot mai mult o himeră. Jurnalistul nu mai are voie să presteze profesional dacă este mai întâi politically correct.

Statele, sub scuza securității naționale, au instituit forme de oprimare a presei libere. Grupurile de interese au acaparat media, sau a creat mijloace media, de dimensiuni colosale pretinzându-se presă profesionistă și liberă.

Cum să mai fie o astfel de media ”presă liberă” dacă apără interesele marilor corporații, marilor puteri, organizațiilor oculte, marilor finanțiști, guvernelor totalitare? 

Au creat metode persuasive de manipulare a adevărului și, implicit, al populației. Un exemplu: Aproape niciun organ media refuză să participe la psihoza mondială a pandemiei, psihoză care este comandată politic.

Nu pot include aici și realitățile pandemiei care, firește, fac obiectul presei și sunt relatate în lumina adevărului.

Dacă mai ai pretenția să faci presă liberă, nu ai ală soluție decât să-ți dai demisia și să-ți deschizi un organ media privat și independent. Grupul media Vocativ România este un astfel de organ.


Anul acesta s-a nimerit așa, ziua râsului împreună cu ziua libertății presei.


În prima duminică a lunii mai este celebrată, anual, Ziua mondială a râsului. În 2020, această zi este marcată la 3 Mai. Tema zilei dedicată râsului din anul 2020 este „Nu râdem pentru că suntem fericiţi, ci suntem fericiţi pentru că râdem!”

Ziua mondială a râsului este iniţiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mişcării ”Laughter Yoga” („Hasyayoga”), adică terapia prin râs. Kataria este şi autorul cărţii ”Laugh For No Reason” (2002) („Râzi fără motiv”). Potrivit stiri.tvr.ro.


Ziua Mondială a Libertății Presei a fost sărbătorită pentru prima dată în 1993, după ce a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU.

Scopul său este de a informa cetățenii din întreaga lume asupra încălcărilor libertății de exprimare care apar în zeci de țări.  Libertate consacrată prin articolul 19 din Declarația universală a drepturilor omului:

„Fiecare are dreptul să își manifeste liber propriul său gând cu cuvântul, scrisul și orice alt mijloc de răspândire. Tipărirea nu poate fi supusă unor autorizații sau reclamații”

În fiecare zi, încălcările se produc prin încălcări, sancțiuni, suspendări suferite de ziare;
jurnaliștii și editorii sunt încă atacați, arestați și chiar uciși în timp ce își fac munca.

Semnele că s-a mers și în bine, există, zeci de ziare independente pe standurile de știri și mai ales pe zona online din lume, dar sunt încă multe situații dificile.

Conform datelor din Reporterii fără frontiere, jurnaliștii uciși sunt încă numeroși, de asemenea, arestați sau asupra cărora se fac presiuni.

De reținut, jurnaliștii care și-au pierdut viața făcându-și meseria, pentru a orienta atenția asupra celor care sunt amenințați sau închiși pentru această profesie, pentru a reitera cât de mult libertatea de informație este piatra de temelie pe care se sprijină fiecare democrație și cum este un angajament de a fi reînnoit constant, acela de a garanta existența unei prese independente și pluraliste.


Acest 3 mai este diferit de cei care l-au precedat-o. Se încadrează într-un moment deosebit de dificil, niciodată experimentat de generația noastră, în plină urgență pentru pandemia care a răsturnat aproape totul în viața noastră.

Acest lucru nu înseamnă însă că data de astăzi are un sens mai mic decât în ​​trecut sau că importanța acelei pietre de temelie se stinge cumva. Dimpotrivă.

Avem exemple pozitive continue, deoarece chiar în fața situațiilor de urgență pentru sănătate, informațiile gratuite și profesionale se dovedesc decisive pentru formarea unei opinii publice conștiente: jurnalismul de calitate și știri verificate, fiabile și imparțiale sunt un stimulent valoros pentru comportamente responsabile pentru cetățeni.


Din păcate, avem unele din semnificațiile pe care le menține astăzi, chiar și exemple negative, deoarece răspândirea dramatică a Coronavirus a oferit pretextul în mai multe realități pentru a lovi reporterii care, cu investigațiile lor, au dezvăluit adevăruri nedorite și pentru a obține puteri depline pentru a fi utilizate pentru a mortifica drepturile și libertățile, pornind chiar de la presă. Cel mai evident caz este cel al Ungariei lui Orbán, deși sunt foarte multe altele.


Pe de altă parte, situația nu este de astăzi, ci de câțiva ani încoace, organele mass-media din Europa sunt supuse unui număr tot mai mare de atacuri inacceptabile.

Daphne Caruana Galizia și Jàn Kuciak, asasinați în timp ce lucrau la investigații privind cazurile de corupție și activități de crimă organizată, sunt simbolul tragic al atacurilor asupra reporterilor de investigație, a unei impunități răspândite pentru cei vinovați de intimidarea unor acte împotriva jurnaliștilor, de interferențe continue și presiuni politice și economice pentru limitarea activității presei normale și adecvate.

La fel de necesară în acest sens este solidaritatea tuturor, începând cu instituțiile. Și totuși nu este suficient.

Cei care guvernează, au responsabilitatea de a lua decizii, trebuie să depună toate eforturile pentru a proteja dreptul de exprimare și a garanta siguranța și libertatea jurnaliștilor, care nu sunt niciodată mai mult decât niciodată o garanție fundamentală pentru păstrarea instituțiilor democratice.

De asemenea, pentru a răspunde mai bine la o criză economică complexă și inevitabilă care, din păcate, știm, va avea consecințe sociale mai grele, cu atât mai mult nu vom putea răspunde cu un spirit de unitate și responsabilitate, în numele interesului comun.

Presa liberă și autoritară este și va fi o armă decisivă pentru a spera să câștige această provocare.

Asigurarea libertății și a forței informațiilor este, în cele din urmă, semnificația tuturor alegerilor luate până acum, ceea ce va duce la reforma generală a sistemului presei.

Sărbătoarea acestei zile în cel mai bun mod înseamnă desfășurarea unei acțiuni concrete, urmând principii esențiale: libertatea jurnaliștilor de a informa, libertatea cetățenilor de a fi informați, libertatea celor care au ales un loc de muncă în slujba știrilor și a comunității.

Amintindu-ne mereu, pentru a folosi unele cuvinte ale lui Jacques Prévert, că „atunci când adevărul nu este liber, adevărul nu este adevărat”.

Indicele mondial pentru libertatea presei 2020, compilat de Reporterii fără frontiere (RSF), arată că următorul deceniu va fi decisiv pentru viitorul jurnalismului, pandemia Covid-19 evidențiind și amplificând numeroasele crize care amenință dreptul de a fi raportat. informații libere, independente, diverse și fiabile. Citește întregul articol pe RSF

Revenind la titlul editorialul de astăzi, coincidența este cinism, sarcasm, tristețe, nu ne prea vine să râdem când sute de mii de oameni mor zilnic, nu doar din pricina virusului, nu ne vine să râde, nici pentru că ne gândim cu responsabilitate la ziua de mâine: ne așteaptă vremuri grele… în care solidaritatea și responsabilitatea fiecăruia ne vor putea salva și totodată asigura un viitor urmașilor noștri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here