Civilizația Cucuteni – mai veche cu cinci sute de ani decât cea mesopotamiană

VIDEO Civilizația Cucuteni și dispariția sa misterioasă de acum 7 milenii

Pe teritoriul României s-au păstrat urmele uneia dintre cele mai strălucite civilizaţii ale preistoriei europene: Civilizația Cucuteni, o cultură insuficient cunoscută la noi, dar care a lăsat în urmă mii de vase şi figurine de ceramică pictată, unice în Europa.

Civilizația Cucuteni, una dintre cele mai misterioase culturi ale preistoriei, cu o vechime mai mare decât cea mesopotamiană, a lăsat în urmă vestigii impresionante, care ar putea fi scoase la lumină în sute de situri arheologice din România.

Enigmatica dispariție a acestei civilizații este și mai impresionantă. Din cele peste 4.000 de așezări descoperite, 90% au fost distruse de foc. Specialiștii nu pot stabili dacă a fost un cataclism sau o incendiere intenționată și nici motivul care a dus la această extincție.

În prezent, paza obiectivelor nu este asigurată și există riscul vandalizării. Căutătorii de comori vor distruge siturile, în căutarea de artefacte pe care să le vândă pe piața neagră.

Interesul este justificat. Muzeul Vaticanului și Muzeul de Artă din New York sunt interesate de expoziții permanente cu ceramică de Cucuteni. Din păcate, nu există fonduri pentru arheologi!!! (dar pentru hoți, sunt)

Expoziția „Cultura Cucuteni – valori regăsite ale preistoriei europene”, care a fost organizată de Ministerul Tineretului și Sportului la Muzeul Municipiului București, a avut peste 50.000 de vizitatori într-o lună, mai mult decât are muzeul într-un an întreg. Ceramica de Cucuteni ar putea deveni brand de țară. Pentru alte detalii clic pe sursă: incredibilia

 

Articolul precedentPrimul oraș din Europa care va avea o plajă pentru persoanele cu dizabilităţi
Articolul următorRomânia noului an școlar: educația juridică se va preda în școli
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno