Coincidențe extrem de stranii de pe glob

În 1974, Tom Leonard, profesor de statistică la universitatea din Warwick (Anglia), i-a trimis confratelui său Arthur Koestler următoarele observaţii:

„Un fenomen de coincidenţă are, prin definiţie, probabilităţi infinitezimale de a se produce. Există însă o infinitate de evenimente susceptibile să apară în viaţa unui individ ca şi coincidenţe, dar care în cele din urmă nu i se întâmplă. Dacă am face bilanţul tuturor coincidenţelor posibile, am afla probabilitatea ca cel puţin una dintre ele, absolut remarcabilă, să se producă în decursul vieţii unui individ. Aş fi surprins să existe mulţi oameni cărora să nu li se fi întâmplat nicio coincidenţă extraordinară.

Iată cel mai frumos caz de coincidenţă pe care-l cunosc:

În timpul primului său curs la universitate, un profesor de statistică le prezenta studenţilor legile probabilităţii. El scoase o monedă din buzunar şi o aruncă în aer. Moneda căzu la sol, se învârti o vreme şi, sub un ropot de aplauze, se imobiliză în plan vertical, pe muchie. Era una dintre numeroasele posibilităţi de oprire a mişcării.

Matematicianul Warren Weaver a calculat că şansele ca o monedă perfect rotundă să se oprească pe muchie în asemenea condiţii sunt de aproximativ una la un miliard.

Potrivit unora, astfel de coincidenţe au o motivaţie prea importantă, sunt prea ordonate, pentru a fi un produs al întâmplării. Atunci însă, cum le putem explica?

Mulţi oameni s-au întrebat: există o lege care să guverneze totul, sau scepticii au dreptate în ceea ce priveşte coincidenţa, pe care o privesc ca pe un capriciu al norocului, o pură întâmplare?

Dacă ne uitam în natură vedem că în spatele evenimentelor există legi care le guvernează.

Mişcarea materiei, de la celulele, molecule, atomi etc., pâna la plante şi Univers – este guvernată de legi bine stabilite, doar că multe nu au fost încă descoperite.

Universul ne-a arătat de multe ori că există o ordine în modul cum se desfăşoară lucrurile. Iar dacă toată materia este guvernată de anumite legi, nu este oare rezonabil să credem ca şi omul, care este format tot din materie, precum şi destinul acestuia, este guvernat de astfel de legi, care sunt pentru moment invizibile? Sau această afirmaţie este o speculaţie nerezonabilă?

Din Antichitate se crede că ceea ce oamenii numesc noroc sau ghinion, de fapt nu există, ci sunt evenimente guvernate de astfel de legi si principii ale Universului – Calea Universului, după cum o numeau anticii. Exemplele sunt numeroase.

Iată numai 10 dintre ele…

1. Supravieţuitorii naufragiilor din strâmtoarea Menai

 În 1660 o corabie s-a scufundat în strâmtoarea  Menai. Toti cei 81 de pasageri au murit, cu exceptia unui om numit Hugh Williams.

 În 1767 un al doilea vas s-a scufundat  în strâmtoarea Menai si din nou singurul supravietuitor era un barbat pe nume Hugh Williams.

 În 1820 un al treilea vas, cu 25 de pasageri, s-a scufundat în strâmtoarea Menai. Singurul supravietuitor se numea Hugh Williams.

 În 1940, un vas a fost distrus de o mină germană. Singurii doi supravietuitori, un bărbat si nepotul său, se numeau amândoi Hugh Williams.

2. Atenţie în zilele de 21 ale lunii

Când regele Franţei, Ludovic al XVI-lea era copil, a fost avertizat de un astrolog să fie atent în fiecare a 21-a zi a fiecărei luni. Ludovic s-a speriat de această previziune încât evita orice fel de activitate în acea zi. Cu toate acestea, el a fost arestat pe 21 iunie 1791, după Revoluţia franceză. Pe 21 septembrie 1791 regalitatea a fost abolită, iar pe 21 ianuarie 1793 a fost executat.

3. În 1913 Hitler, Stalin, Troţki, Broz Tito şi Sigmund Freud au fost vecini în timp ce se aflau în Viena.

Unii din ei erau clienţii fideli ai aceloraşi cafenele.

  • Stalin şi Troţki se ascundeau acolo de organele de represiune ruseşti.
  • Fondatorul psihanalizei, Sigmund Freud, practica la Viena medicina,
  • viitorul preşedinte comunist al Iugoslaviei,Tito, era în căutarea unui loc de muncă şi a unei vieţi mai bune.
  • Hitler avea pe atunci 24 de ani, nu fusese admis de două ori la Academia de Artă din Viena şi trăia de azi pe mâine.

4. Bebeluşul care cade des pe fereastră, în capul aceluiaşi bărbat.

  • În 1930, Joseph Figlock mergea pe o stradă din Detroit (SUA), când un un bebeluş a căzut peste el de la etajul doi al unui imobil. Ambii au scăpat cu bine.
  • După un an, acelaşi bebeluş a căzut de la acelaşi etaj peste acelaşi om. Din nou, cei doi au scăpat cu bine.

5. Mesajul naufragiatului

În iarna lui 1933, cargoul englez Saxilby a naufragiat în timp ce traversa Atlanticul. Nu a existat niciun supravieţuitor. Totuşi, un membru al echipajului, numit Joe O’Kane, a reușit să scrie un mesaj prin care îşi lua rămas bun de la fratele, sora şi logodnica lui, anunțându-i că nava pe care era îmbarcat tocmai se scufunda. El a pus într-o cutie metalică un mesaj cu următorul text: „SS Saxilby se scufundă undeva pe coasta Irlandei. Vă iubesc. Pentru surorile, fraţii şi logodnica mea, Dinah. Joe O’Kane.”

Straniu, dar după trei ani de la naufragiu, coincidența a făcut ca ultimele cuvinte ale acestui marinar să ajungă pe o mică plajă din Ţara Galilor, la aproximativ 1,5 km de satul de origine al acestuia, Aberavon, în apropiere de Swansea.

6. Genialul compozitor Richard Wagner a fost urmărit toată viaţa de cifra 13…

S-a născut în anul 1813.

Suma cifrelor care compun anul naşterii sale este 13.

Numele său era compus din 13 litere.

A scris 13 opere.

A suferit 13 ani în exil.

Teatrul din Riga unde a fost director al orchestrei, a

fost inaugurat pe data de 13 septembrie.

A murit pe 13 februarie 1883, după treisprezece ani

de la unificarea Germaniei.

7. Glontele răzbunător

În 1883, un oarecare Henry Ziegland a încheiat relaţia cu prietena lui, iar ea s-a sinucis de disperare. Fratele furios al fetei l-a urmarit pe Ziegland şi l-a impuscat. Crezând că l-a omorât, fratele fetei şi-a luat apoi propria viaţă.

De fapt, Ziegland nu a murit. Glontele i-a atins doar faţa, oprindu-se apoi într-un copac. Ani mai tarziu, Ziegland a decis să doboare acel copac, care încă mai avea glontele în el. Uriasul arbore era atât de mare, încât a decis să il arunce în aer cu dinamită. Explozia a propulsat glontele chiar în capul lui Ziegland, ucigându-l pe loc !

8. Mark Twain şi trecerea cometei Haley

Cometa Halley trece pe lângă Pământ o dată la 76 de ani, astfel că puțini sunt cei care prind trecerea ei de două ori în viață. O astfel de persoană a fost Mark Twain.

Marele scriitor american s-a născut în 1835, în ziua în care a apărut cometa Halley şi a murit în anul 1910, când aceasta a reapărut. În 1909, pe când cometa se apropia de Pământ, Twain şi-a prezis moartea scriind: „M-am născut odată cu cometa Halley în 1835. Ea vine din nou anul viitor şi mă aştept să părăsesc lumea aceasta odată cu ea. Va fi cea mai mare dezamăgire din viaţa mea dacă nu plec odată cu cometa Halley. Cel Atotputernic a spus, fără îndoială:

Acum se află aici aceşti doi ciudaţi de neînţeles, ei au venit împreună şi trebuie să plece împreună.”

9. Particia la pătrat

Din cauza unei erori de calculator doua femei din America, ambele numite Patricia, au primit acelasi număr de securitate socială. Când cele doua femei s-au reunit pentru a rectifica greseala au descoperit că:

 Taţii ambelor femei se numeau Robert Campbell  Ambele au fost botezate Patricia Ann Campbell  Ziua lor de naştere era pe 13 martie 1941

 Ambele s-au măritat cu militari, în anul 1959

 Ambele aveau doi copii de aceleasi vârste  Ambele erau interesate de pictura în ulei  Ambele au studiat domeniul cosmeticelor  Ambele lucrau pe post de contabili.

10. Prezicerea victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale în serialul american „The Simpsons”.

Realizatorii serialului glumeau într-un episod din anul 2000: „Cum ar fi dacă Donald Trump ar deveni președintele Statelor Unite”…Nu aveau de unde să știe că această premoniţie va deveni realitate!