Colindul „Stille Nacht” a împlinit 200 de ani

În Austria pot fi vizitate mai multe expoziţii organizate cu prilejul aniversării celebrului colind de Crăciun „Stille Nacht”, cântat în premieră pe 24 decembrie 1818.

Versurile colindului „Stille Nacht”, cunoscut în spaţiul de limbă engleză drept „Silent Night”, au fost scrise de pastorul Joseph Mohr (1792-1848) la Mariapfarr, în regiunea austriacă Salzburg. La doi ani după ce a scris nemuritoarele versuri, Mohr a fost transferat în altă parohie, la Oberndorf, unde l-a rugat pe învăţătorul şi organistul Franz Xaver Gruber (1787-1863) să compună muzica pentru poemul său.

După cum subliniază istoricul austriac Martin Hochleitner, directorul Salzburg Museum, „Stille nacht” a devenit de atunci „una din cele mai celebre piese cântate de creştinii din întreaga lume”.

Versurile au fost traduse în aproape 300 de limbi şi dialecte, demonstrând că acest cântec „este îndrăgit peste tot”, a adăugat Hochleitner. În opinia sa „Stille Nacht” a devenit un adevărat „brand” internaţional.

Austriecii sunt fără îndoială mândri că acest hit internaţional timpuriu a fost scris în ţara lor, chiar dacă trebuie spus că regiunea sa de origine, Salzburg, făcea parte în acea perioadă ba din Imperiul Habsburgic, ba din Regatul Bavariei.

Colind din patrimoniul universal

Comisia UNESCO din Austria a inclus colindul „Stille Nacht” în patrimoniul cultural imaterial al ţării. Faptul că a inspirat în mod regulat expoziţii şi proiecte şi a jucat un rol în politică în perioada interbelică a secolului XX, inclusiv  în timpul ocupaţiei naziste, a contribuit de asemenea la includererea colindului pe lista patrimoniului austriac, a explicat Hochleitner.

Bicentenarul colindului este celebrat, între altele, prin apariţia unui nou volum ce-i este dedicat, printr-un nou app şi alte 600 de evenimente înrudite.

Toate locaţiile care au legătură cu creatorii colindului, Mohr şi Gruber, sunt implicate în festivităţi. Unele din muzeele deja existente şi consacrate creaţiei celor doi au fost renovate sau extinse în ajunul festivităţilor. Fiecare locaţie are câte ceva de spus despre geneza şi răspândirea cântecului „Stille Nacht”.

Sunt implicate nouă muzee

Biserica din Oberndorf, satul în care colinda a fost pentru prima dată cântată, a fost demolată în 1906. Dar o capelă „Stille Nacht” a fost ridicată pe amplasamentul fostei biserici. De asemenea, un muzeu „Stille Nacht” a fost amenajat în casa parohială din localitate. Acesta nu prezintă doar istoria clasicului colind ci şi istoria culturală a epocii în care a fost compus şi dificilele condiţii de trai ale oamenilor de atunci.

Muzeul din Salzburg, oraşul în care s-a născut compozitorul Franz Gruber, prezintă o expoziţie temporară consacrată colindului şi mesajului său. Expoziţia este împărţită în şase secţiuni inspirate din cele şase strofe ale cântecului.

În muzeul Stille Nacht din Hallein, unde a trăit şi a lucrat multă vreme Franz Xaver Gruber, vizitatorii pot descoperi detalii din viaţa compozitorului într-un fel aparte. Acolo este expusă partitura originală a cântecului precum şi chitara  care a aparţinut compozitorului. Un alt exponat preţios este un text scris de Gruber în care prezintă detaliat istoria colindului.

Împreună, nouă muzee diferite din diverse oraşe iau parte la programul intitulat „Stille Nacht 200 de ani – mesajul de pace adresat lumii de Austria”. Expoziţiile pot fi vizitate până pe 3 februarie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.